Diz Ağrıları
Diz Ağrıları
Bizi Takip Et
Diz eklemi vücudumuzdaki en fazla ağırlık taşıyan ve dolayısıyla en fazla yıpranan eklemdir. Yaşlılık ve yanlış kullanımla birlikte diz eklemi sorunları günümüzde daha da artmıştır. En sık rastlanan diz ağrı sebebi ise kireçlenmedir. Medicana International Samsun Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümünden Op. Dr. Selçuk Tepe diz sağlığını korumanın öneminden bahsetti.
Kireçlenme (gonartroz): Halk arasında eklemde sıvı azalması şeklinde ifade edilir. Orta ve ileri yaşlarda ve kadınlarda daha sık görülür. Bunların dışında geçirilmiş travma ve diz çevresi ameliyatlar, iltihaplı eklem hastalıkları ve doğuştan gelen bozukluklar en önemli sebeplerdir. Bu nedenlere obezite eklendiğinde risk artmaktadır. Diz eklemindeki kıkırdağın ilerleyici bir hastalığıdır. Kıkırdağın önce yumuşaması ile başlar ve kıkırdak harabetiyle devam eder.
“EN ÖNEMLİ BELİRTİLERİ DİZLERDE AĞRI VE ŞİŞLİKTİR”
En önemli belirtileri dizlerde ağrı ve şişliktir. Eklemde tutukluk ve krepitasyon olarak tanımladığımız eklemdeki tıkırtı sesi diğer belirtilerdir. Hastalığın teşhisi yapılan muayene ve röntgen ile konulur. Nadiren mr ve ct görüntülemede gerekebilir.
Gonartrozun tedavisi kıkırdak ve kemik yapıdaki dejenerasyonun yani yıpranmanın derecesine ve hastanın fiziksel şartları göz önüne alınarak yapılır.
Hastalığın çeşitli evreleri olduğundan dolayı, tedavisi de evresine göre konservatif tedavinden cerrahi tedaviye uzanan çok geniş bir yelpazede ele alınmalıdır. Tedavinin ilk aşamasında analjezikler, antiflamatuar ilaçlar kullanılır. Bu tedaviye fizik tedavi de kombine edilebilir. Eklem içi enjeksiyonlar ( hyaluronik asit, PRPC Trambositten zengin plazma ve steroid ) ve kıkırdak destekleyici ( Glukozamin, kondroitin ) ürünlerde erken evrede yararlı olabilir.
Yukarıdaki tedavilerle şikayetler düzelmiyor ve kişinin günlük yaşantısını etkileyecek düzeye geliyorsa cerrahi tedavi önerilir. Cerrahi olarak artroskopik debribman, tibial astetomi ve son olarak da diz protezi tedavisi uygulanır.
Diz ekleminizi korumak için;
- Uzun süre ayakta ve aynı pozisyonda kalmamalıyız.
- Kilo almamaya özen göstermeliyiz.
- Ağır yük taşımaktan kaçınmalıyız.
- Düzenli egzersiz ve spor yapmalıyız.
- Yürüyüş yaparken uygun ortopedik ayakkabılar tercih etmeliyiz.
- Günlük hayatınızda eklem ağrısına yol açan hareketleri yapmaktan kaçınmalıyız veya size en az ağrı verecek şekilde modifiye etmeliyiz. ( Sandalyede namaz kılmak, klozet tipi tuvalet gibi)
İçeriği Paylaşın