Diz Ağrılarına Girişimsel Ağrı Tedavisi Uygulanır Mı?

Diz Ağrılarına Girişimsel Ağrı Tedavisi Uygulanır Mı?

Diz Ağrılarına Girişimsel Ağrı Tedavisi Uygulanır Mı?

Bizi Takip Et


Ağrı kontrolünde girişimsel yöntemler özellikle son 20 yıl içerisinde önemli ölçüde gelişti. İlaç tedavisiyle ve diğer basit yöntemlerle ağrı tedavi edilemediğinde ağrının bölgesine ve tipine göre girişimsel teknikler uygulanır.

Bu yöntemler, iğneyle uygulanan bazen film makinesi bazen tomografi eşliğinde yapılan işlemlerdir. Girişimsel ağrı tedavisindeki asıl amacın hastaların ağrılarını dindirmek olduğunu söyleyen Algoloji (Ağrı Uzmanı) Doç. Dr. Kader Keskinbora, tek seans girişimsel ağrı tedavisinden sonra hastaların ağrılarının geçtiğini belirtti.

. Girişimsel ağrı tedavisi nedir?

Algoloji ağrı bilimi demek. Günümüzde çok fazla ağrılı hastalıklar var. Algoloji, ağrılı hastalara sistemik ağrı tedavisi uygular. Hastanın ağrısına ve şiddetine göre de fizik tedaviden yardım alır. Diğer disiplinlerin araya girmesiyle kişinin ağrısı geçmiyorsa ya da sistemik analjezik tedaviye cevap vermiyorsa, o zaman biz algoloji hekimleri girişimsel ağrı tedavisi uygularız. Hastaya ya ilaç veririz ya da iğne yaparız.

Aslında hep bel ağrısı olan hastalara girişimsel ağrı tedavisi uygulanır diye genel bir görüş var; ama algoloji biliminin yelpazesi çok geniş. Bütün ağrıyan bölgelere çeşitli yöntemlerle girişim uygulayarak hastaların ağrılarını azaltabiliyoruz.

“GİRİŞİMSEL AĞRI TEDAVİSİ, HASTALARIN AĞRILARINI DİNDİRMEYİ AMAÇLAR”
. Omuz ağrısı neden olur?

Genelde omuz ağrısı olan hastaları bize fizik tedavi uzmanları yönlendiriyor. Omuz eklemini oluşturan özel bir kas grubu var. O kas grubunda zaman içinde yırtıklar, tendon bozuklukları ve kireçlenmeler oluşur. Kişiler saçlarını tarama hareketini yapamaz hale gelirler. Hastaların ağrılarını dindirmek için omuz siniri üzerinde işlem yapıyoruz.

Girişimsel ağrı tedavisinin sonucunda hem hastanın ağrıları azalır hem de hasta, omuz hareketlerini daha kolay yapmaya başlar.

. Girişimsel ağrı tedavisi kaç seans sürüyor?

Girişimsel ağrı tedavisine hasta tam anestezi koşullarında hazırlanır. Ultrason eşliğinde radyo frekans akımını ileten iğneleri sinire uygularız ve o siniri ağrısız hale getiririz. Tek bir seansta bu işlemi yapabiliyoruz. Bu tedaviden sonra hasta 6 ay ila 2 yıl arasında ağrısız kalabiliyor.

. Donuk omuz nedir?
Donuk omuz, omuzdaki kas ve tendon yapılarındaki bozuklukların gecikmiş durumudur. Kişinin birkaç kez omuzu ağrımış ve fizik tedavi görmüştür, fakat bunlardan bir fayda görmez ve belirli bir süre sonra omzunu hareket ettiremez hale gelir. Girişimsel ağrı tedavisi donuk omuzda çok faydalı oluyor. Hastalar belirli bir süre sonra yüzde yüz olmasa bile en azından kollarını belirli bir seviyeye kadar kaldırabiliyorlar ve ağrısız kalabiliyorlar.

“GİRİŞİMSEL AĞRI TEDAVİSİNDEN SONRA AĞRILAR SON BULUYOR”
. Girişimsel ağrı tedavisini diz ağrısında da uyguluyor musunuz?

Ofis çalışanlarından yaşlı kesime kadar birçok kişiyi ilgilendiren bir sorun diz ağrısı. Yaşlılarda diz ekleminin kıkırdak dokusunun bozulmasıyla ortaya çıkıyor. Bu hatsalar yine bir ortopedi hekimine başvururlar. Hekim hastanın durumuna göre diz protezi önerebilir. Fizik tedavi hekimlerine başvurup, fizik tedavi alırlar. Protez cerrahisini erteleyen hastaların ağrısını geçirmek için, diz ve eklem arasına radyo frekans iğneleri aracılığıyla radyo frekans akımı veriyoruz. Bu işlemden sonra hastaların ağrıları son buluyor ve dizlerini kullanabiliyorlar.

. Girişimsel ağrı tedavisi ağrılı bir yöntem midir?

İşlem sırasında mümkün olduğunca hastalarımıza ağrı yaşatmamaya çalışıyoruz. İğnelerin vücuda gireceği noktalara da lokal anestezi uyguluyoruz. Hastalar iğnenin girişini bile hissetmiyor. Tamamen ağrısız yapabiliyoruz bu işlemi.


İçeriği Paylaşın