Doğal Mineralli Su Nedir, Yararları Nelerdir?
Doğal Mineralli Su Nedir, Yararları Nelerdir?
Bizi Takip Et
Yüksek mineralli doğal suların (sert su) sağlık için saymakla bitmeyen fayları ortaya çıktı. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeki Karagülle, sert su içen kişilerin, kalp-damar sağlıklarının içmeyenlere oranla çok daha iyi olduğunun kanıtlandığını vurguladı.
Sert su içen insanlarda enfarktüslerin ve ani kalp durmalarının daha az görüldüğünün belirlendiğini vurgulayan Prof. Dr. Karagülle, “Yapılan araştırmalar sert suların sağlık etkilerinin içerdikleri minerallere (magnezyum, kalsiyum ve bikarbonat) bağlı olduğunu gösterdi. Oysa suyun sertliğinin yani kalsiyum ve magnezyum ve bikarbonat içeriklerinin insan sağlığı için zararlı etkileri gösterilememiştir. Dolayısıyla sert su sağlığa zararlı olması söz konusu değildir. Kısaca söylemek gerekirse, doğal mineralli sularda dışarıdan müdahale (ısıtma, kaynatma vb) ile oluşan tortu veya çökeltiler aslında bu suların doğal sağlıklı mineral içeriklerinin göstergesidir” dedi.
KEMİK GELİŞİMİNİ DESTEKLİYOR
Yüksek mineralli doğal suların (sert su) kemik gelişimini destekleyici özelliğinin de altını çizen Prof. Dr. Zeki Karagülle, suların sertliğini yaratan ve kaynama ile çökelti-kireç oluşturan kalsiyum, magnezyum ve bikarbonatın aslında mineralli suların birçok sağlık etkisini sağlayan temel içerikler olduğuna dikkat çekti.
Prof. Dr. Karagülle, “Kemik ve dişlerin yeterli gelişmesi ve sağlamlığının korunmasında en önemli elementlerden biri olan kalsiyum, mineralli su içimi ile en az süt ve süt ürünlerindeki kalsiyum gibi vücuda alınabilmekte ve biyolojik olarak yararlı olmaktadır. Nitekim bir dizi araştırma göstermiştir ki, kadınlarda menopoz sonrası görülen osteoporoz (kemik yoğunluğunun azalması, kırılganlığının artması) yüksek kalsiyumlu mineralli su içilmesi ile önlenebilmektedir” dedi.
Mineralli su içmenin daha birçok faydası olduğunun unutulmaması gerektiğini de hatırlatan Prof. Dr. Zeki Karagülle, mineralli suların bu yararlarını da şöyle sıraladı:
“Mineralli sularda kalsiyumla birlikte bulunan magnezyumun da biyo-yararlanımı (bağırsaklardan yeterli emilimi ve vücuttaki biyolojik olaylarda etkin yer alması) yüksektir. Magnezyum özellikle kalsiyum ile birlikte kalp sağlığı ve sinirsel iletide rol oynar.
Mineralli sularla alınan magnezyumun kas yorgunluğu ve spazmlarını önlediği gösterilmiştir. Sert suların ana anyonu olan bikarbonat ise özellikle mide ve barsak fonksiyonlarını destekleyici etki gösterir. Daha da önemlisi hem mide hem kan hem de idrarda asit-baz dengesini düzenlemede önemli rol oynar. Bu sayede sindirim, metabolizma ve boşaltım işlevlerinde doğal fizyolojik destek sağlar.
Suyun sertliğini oluşturan kalsiyum, magnezyum ve bikarbonatın insandaki bu fizyolojik yararlı etkileri yanında, böbrek taşı oluşumu, ileri yaşlarda kognitif (bilişsel) yetersizlik, çok düşük doğum ağırlığı, gebelik komplikasyonları, hipertansiyon ve bazı kanser türlerinde koruyucu ve tedavi edici etkilerini gösteren kanıtlar vardır.”
MİNERALLER NE İŞE YARIYOR
Sert suların içindeki mineraller insan sağlığında oynadıkları roller nedeniyle temel gereklilik taşırlar. Sert doğal mineralli şişe sularında bulunana mineraller kombine bir şekilde aşağıdaki işlevleri yerine getirirler;
· Kemik yapısı ve yoğunluğu ve hücre membran yapısı ve fonksiyonlarıları; (Kalsiyum, Magnezyum, Florür)
· Su ve elektrolit dengesi; (Sodyum ve Klorür)
· Metabolik yıkım süreçleri (Magnezyum, Çinko, Bakır, Selenyum, Mangan)
· Hormon fonksiyonları; tiroit (İyodür) insulin (Krom)
· Oksijen bağlama ve taşıma; (Demir)
İçeriği Paylaşın