Domuz Gribinden Korunma Yolları

Domuz Gribinden Korunma Yolları

Domuz Gribinden Korunma Yolları

Bizi Takip Et


Memorial Hastanesi Klinik Laboratuvarlar Koordinatörü Doç. Dr. Kenan Keskin, “Domuz gribinin Türkiye’deki seyri” ve “Domuz gribine karşı alınması gereken önlemler” hakkında bilgi verdi.

DOMUZ GRİBİ TEHLİKESİ ÇOK YAKININIZDA OLABİLİR

Ülkemizde şu ana kadar 274 kişiye domuz gribi tanısı konulmuş ve bu vakalar Sağlık Bakanlığı’nın kayıtlarında yer almıştır. Bu hastaların önemli bir kısmı yurtdışında hastalık etkenini aldıktan sonra çeşitli nedenlerle ülkemize gelmiş ve tanı konulmuş hastalardır. 78 hastada ise yurtdışı öyküsü olmayıp hastalık etkenini Türkiye’de almışlardır. Yani bunlar yerli vakaları oluşturmaktadır.

Hastaların durumlarına göre tedavi ihtiyaçları belirlenmekte ve uygulanmaktadır. Hangi hastaya ne tedavi yapılması gerektiğine konunun uzmanı hekimler karar vermektedirler. Tedavide, virüse karşı etkili 1-2 ilaç kullanılmaktadır.

ELLERİNİZİ SIK SIK SABUNLA YIKAYIN

Domuz gribinden korunmanın en etkin ve güvenli yolu kuşkusuz bu hastalığın aşısını yaptırmaktır. Diğer koruyucu tedbirler de büyük önem taşıyor. Bundan başka tek risk, domuz gribi bulaşma riski olmayıp pek çok enfeksiyon hastalığı da benzer yollarla bulaşmaktadır. Bu yüzden domuz gribi aşısı yaptırmış olsak da genel korunma tedbirlerinden vazgeçmemiz söz konusu değildir. Alınacak genel tedbirlerin en önemlileri şunlardır:

• Ellerinizi, özellikle öksürdükten veya hapşırdıktan sonra su ve sabun ile sık sık yıkayın. 
• Öksürürken veya hapşırırken ağzınızı kağıt mendil ile kapatın. Kullandığınız mendili çöpe atın.
• Öksürdükten veya hapşırdıktan ya da hasta olma ihtimali olan birisi ile el sıkıştıktan sonra, elinizi yıkayıncaya kadar; gözünüze, burnunuza veya ağzınıza sürmeyin. Virüs bu yolla bulaşabilmektedir.
• Eğer kağıt mendiliniz yoksa veya çıkarıp kullanmaya fırsat bulamadıysanız, öksürürken veya hapşırırken ağzınızı elinizle kapatın ve hemen ellerinizi su ve sabunla iyice yıkayın.
• Hasta kişilere yakın temastan sakının. Temas zorunlu ise maske ve eldiven kullanın, temas sonrası hemen ellerinizi su ve sabun ile yıkayın.
• Grip belirtileri olursa hemen doktora veya hastaneye başvurun.
• Eğer hasta iseniz evde kalın ve diğer kişilerle temasınızı sınırlandırın.
Ellerin su ve sabun ile yıkanması mikroplardan korunmanın en etkili, en ucuz ve en kolay yoludur. Ancak etkili olabilmesi için en az yarım dakika süreyle ve parmak araları da dahil olmak üzere her yerin iyice yıkanması gerekmektedir. Su ve sabun yerine alkol bazlı el dezenfektanları da kullanılabilir.

DOMUZ GRİBİNE KARŞI SEYAHAT ÖNERİLERİ

• Seyahat planınızı yeniden gözden geçirin, hastalığın yaygın olarak görüldüğü bir ülkeye seyahat edecekseniz bu seyahatinizi aşı yaptırana kadar erteleyiniz.
• Seyahatinizi ertelemeniz söz konusu değilse, o zaman yukarıda belirtilen tedbirlere azami dikkat ve özeni gösterin. 


• Buna ek olarak yanınızda maske, eldiven, alkol bazlı el dezenfektanı ve kağıt mendil bulundurun. 
• Sağlık sigortanızın geçerlilik süresini ve gideceğiniz ülkede geçeli olup olmadığını kontrol edin. 
• Gittiğiniz ülkede bu konuda yapılan uyarıları takip edin ve yapılacak tavsiyelere uyun.

AŞI YAKINDA TÜRKİYE’DE!

Dünyamızı tehdit etmeye devam eden, domuz gribine karşı artık koruyucu bir aşı geliştirilmiş bulunuyor. Ancak aşı henüz ülkemizde kullanıma sunulmuş değildir. Son günlerde dünya basınında bu yeni aşının yan etkileri ve güvenilirliği konusunda soru işaretleri olduğuna dair bazı spekülatif haberler yer almaktadır. Bununla ilgili olarak Dünya Sağlık Örgütü tarafından bir açıklama yapılmış bulunuyor.

Bu açıklamaya göre; dünyada grip aşılarının yaklaşık 60 yıldır kullanıldığı belirtilmektedir Daha önceleri, bir aşının ruhsatlandırılması ve kullanıma sunulabilmesi için geçen sürenin tedricen daha uzun olduğu, buna karşılık günümüzde bilim ve teknolojideki ilerlemeler sayesinde bu aşamaların daha hızlı gerçekleştirildiği ifade edilmektedir. Bilim ve teknolojideki bu gelişmelerin sonucunda yeni bir aşı geliştirilmesi, yeni geliştirilen aşının etkinlik ve güvenilirlik testlerinin tamamlanması ve kullanıma arz edilmesinin günümüzde daha kısa sürede başarılabildiği belirtilmiştir.

Ayrıca domuz gribi aşısının tamamen yeni bir aşı olmadığı, sadece grip virüsünün farklı türleri ile hazırlanan bir aşı olduğu, bu yüzden sezonal grip aşıların hazırlanması ile ilgili bilgi ve tecrübelerden büyük ölçüde yararlanıldığı belirtilmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklamasında; domuz gribi aşısının ruhsatlandırılması aşamasında etkinlik ve güvenilirliğin kanıtlanması için ihtiyaç duyulan tüm testlerin üretici firmalar tarafından, eksiksiz biçimde yapıldığı ve sonuçların belgelendiği bunların hiçbirinde bir esneklik gösterilmediği, ancak bu sonuçlar Dünya Sağlık Örgütü’ne sunulduktan sonra aşı için ruhsat verildiği bildirilmiştir.

Şimdiye kadar kullanılan grip aşılarının bazı hafif yan etkilerinin yanında çok ender görülen ve kişisel faktörlere bağlı gelişen bazı ağır yan etkilerin olabildiği, bunların domuz gribi aşılarının kullanımı sırasında da görülebileceği ifade edilmektedir. Meydana gelecek yan etkilerin sıklığı ve ciddiyeti ile ilgili kesin bilgiler ancak aşının yaygın olarak kullanılması sonucunda ortaya çıkacaktır.


İçeriği Paylaşın