Domuz gribinden korunmanın püf noktaları

Domuz gribinden korunmanın püf noktaları

Domuz gribinden korunmanın püf noktaları

Bizi Takip Et


Halk arasında domuz gribi adı verilen A(H1N1) virüsünün neden olduğu solum yolu hastalığı vakaları, kış aylarının gelmesiyle yine artış göstermeye başladı.  Yeditepe Üniversitesi Hastanesi uzmanlarından Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, domuz gribi hakkında bilgi vererek kişisel olarak alabileceğimiz önlemleri ve domuz gribinden korunmanın yollarını anlattı.

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi uzmanlarından Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, Amerikan Hastalık Koruma Merkezi’nin (CDC) domuz gribi olarak bilinen A(H1N1) virüsünü bulaşıcı ve insandan insana yayılan virüs olarak belirlediğine dikkat çekti. Kişisel olarak alabileceğimiz önlemler ve toplum olarak oluşturacağımız farkındalık ile bu sorunu aşabileceğimizi belirten Sönmezoğlu, Sağlık Bakanlığı tarafından Ocak başında yapılmış bir araştırmadan bahsetti. Sönmezoğlu,  “Ülkemizin farklı bölgelerinden nüfus yoğunluğunun yüksek olduğu seçilmiş 17 ilinde çalışan toplam 180 aile hekiminin yaptığı çalışma ile başvuran solunum yolu enfeksiyonu geçiren kişiler içerisinde “Grip Benzeri Hastalık” geçiren hasta sayıları ve alınan numuneler Halk Sağlığı Müdürlükleri ile laboratuvarlarda inceleniyor.  28 Aralık 2015-03.01.2016 arasında 1072 numune çalışılmış.  Yüzde 11 viral etken bulunmuş. 73 olgu H1N1, 39 u İnfluenza A/H3, 5 i İnfluenza B bulunmuştur. Bu sonuçlar halen yayılmakta olan grip türlerinin yüzde 62,4’ünün H1N1 virüsü olduğunu göstermektedir” şeklinde konuştu.

H1N1 gribinin belirti ve bulguları nelerdir?
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi uzmanlarından Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, insanlarda görülen domuz gribi belirtileri insan gribi belirtilerinin benzediğine dikkat çekti ve şu bilgileri verdi: “Titreme, ateş, boğaz ağrısı, kas ağrıları, şiddetli baş ağrısı, kuru öksürük, halsizlik, genel rahatsızlık, bulantı, kusma, diyare (çocuklarda). ”

H1N1 gribi nasıl yayılır?
Geçmişte, H1N1 gribi ile birlikte ciddi hastalıklar (pnömoni ve solunum yetmezliği) ve ölümler bildirildiğini söyleyen Sönmezoğlu, “Mevsimsel grip gibi, H1N1 gribi, kronik sağlık koşullarının kötüleşmesine neden olabilir. H1N1 gribi mevsimsel gribe benzer yollarla, genellikle kişiden kişiye öksürük veya aksırık yoluyla bulaşır. Grip virüsü 2 saat canlı kalabildiği için ağız veya buruna dokunduktan sonra temas edilen yüzeylerde yayılmaya devam eder. Semptomlar görülmeden 1 gün önce ve hastalık görüldükten sonraki 7 gün ve daha sonraki günler bulaşabilir” şeklinde konuştu.

Gripten korunmak için ne yapmalıyım?
Sönmezoğlu gripten korunmak için yapmamız gerekenleri şöyle anlattı: “En önemlisi ve ilk yapmamız gereken elleri yıkamak ve genel sağlığı korumaktır. Yeterli uykunun alınması gerekir. Fiziksel olarak aktif olun, stresinizi yönetin, bol sıvı alın, besleyici gıdalar tüketin. Ayrıca; Grip virüsü ile kontamine olmuş yüzeylere dokunmayın, hasta olan bireylerle temastan kaçının. H1N1 gribine karşı korunmada aşı etkilidir. Mevsimsel yapılan grip aşısının domuz gribi virüsü (H1N1) içeriği vardır. 2015 den beri dörtlü grip aşısı (2 influenza A iki influenza B) yapılmaktadır.”

Aşı olması gereken risk grupları:
Sönmezoğlu aşı olması gerekli risk gruplarını “1-65 yaş ve üzeri kişiler ve yaşlı bakımevinde kalanlar. Kronik kalp damar hastalığı, böbrek, akciğer hastalığı veya bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler. 3-6 ay-2 yaş arası çocuklar. Sağlık çalışanları” olarak saydı. Sönmezoğlu şöyle devam etti: “Aşı yapılamaması gerekenler yumurta alerjisi olanlardır. Gebeler ve anne sütü verenlere aşı yapılabilir.”

Aksırıktan korunmak için ne yapmalı?
Sönmezoğlu,  “Sağlığınızı korumak için; Öksürürken ağız ve burun kapatılır (mendille), eller su ve sabunla yıkanır, alkol içerikli el dezenfantanları etkilidir. Özellikle öksürdükten veya aksırdıktan sonra, yüzeyler sık sık temizlenir. Gözlere, buruna ve ağıza dokunmamak gerekir çünkü virüs bu yolla yayılır. Hasta kişilerle temas etmekten kaçınılır, grip olanın okul ya da işe gitmeyip, istirahat etmesi gerekir. Eğer hastalandıysanız, diğer insanlarla mümkün olduğu kadar temasınızı sınırlayınız. İşinize veya okula gitmeyiniz. Öksürürken veya aksırırken ağzınızı ve burnunuzu kapatınız. Kullanılan mendili atık kutusuna atınız. Öksürürken veya aksırırken yanınızda mendiliniz yoksa elinizle ağzınızı kapatınız ve elinizi yıkayınız. El hijyeninize her zaman dikkat ediniz. Bu önlemlere özen göstermeniz hastalığın yayılmasını engellemeye yardımcı olacaktır.”

H1N1 gribinin tedavisi var mıdır?
Sönmezoğlu, H1N1 gribinin tedavisiyle ilgili de şu bilgileri verdi: “Tedavide oseltamivir ve zanamivir etkilidir. Hastalarla ve olası olgularla temasdan kaçınmak gerekir. Yüzeylerde 2 saat canlı kalabilir. El yıkama önemlidir. Aşısı koruyucudur.”


İçeriği Paylaşın