Dondurulmuş Gıdalar Nasıl Saklanmalı?

Dondurulmuş Gıdalar Nasıl Saklanmalı?

Dondurulmuş Gıdalar Nasıl Saklanmalı?

Bizi Takip Et


Dondurulmuş gıdalar özellikle büyük kentlerde çalışan kadınların mutfaktaki en büyük yardımcısı. Peki, derin dondurucuda kırmızı et, balık ve tavuk etinin ne kadar süreyle saklanabileceğini biliyor musunuz? Süt ürünlerinin dondurulması ve tüketilmesi konusunda nelere dikkat etmeliyiz? Yiyecekleri hangi koşullarda, ne tür saklama kaplarında derin dondurucuda muhafaza etmeliyiz? Besinlerin çözülme aşamasında yaptığımız hatalar nedenlerdir?

Memorial Ataşehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Diyetisyen Sevil Ürer, derin dondurucuda saklanan yiyeceklerin kurallara uyulmadığı takdirde gıda zehirlenmelerine yol açabileceğine dikkati çekerek “Kusma, ateş, ishal gibi zehirlenme sorunlarıyla karşılaşılabilir. Böyle bir durumda mutlaka en kısa zamanda doktora başvurulmalıdır” diyor.

DERİN DONDURUCU KULLANIRKEN BUNLARA DİKKAT EDİN!

Her türlü sebze, meyve, et, tavuk, balık ve diğer deniz ürünleri, peynirler, ekmek ve hamur işleri derin dondurucuda saklanabilir. Süt, pasta veya kremalı süt ürünleri bakteri enfeksiyonlarının çok rahat gelişebildiği ürünler olduğu için derin dondurucuda muhafaza edilmesi riskli gıdalardır” şeklinde konuşan Sevil Ürer şu önerilerde bulunuyor:

. Çiğ kırmızı et ve tavuk derin dondurucuda 6-9 ay, balık ise 2-6 ay saklanabilir.

. Hazır paketlerdeki taze et ürünleri derin dondurucuya kaldırıldığı tarihten itibaren 2-4 ay muhafaza edilebilir.

. Pişmiş et, tavuk veya balık 2-3 ay içerisinde tüketilmelidir. Eğer et ürünleri pişerken içerisine yağ eklenirse bu süre biraz daha kısalmaktadır.

. Pasta, dondurma gibi süt ürünleri kapakları açılmadıysa son kullanma tarihine kadar derin dondurucuda saklanabilir. Ambalajı açılmış ürünler ise 2-3 gün içerisinde mutlaka tüketilmelidir.

. Sebze ve meyveler derin dondurucuda 8-9 ay kadar muhafaza edilebilir.

DONDURULMUŞ GIDALAR NASIL ÇÖZÜLMELİ?

. Hazır et ürünlerinin bazı tüketiciler tarafından ambalajlarındaki naylonlarıyla çözülmesi de önemli bir konudur.  Eğer çözülme buzdolabında veya soğuk suda yapılıyorsa naylonla beraber çözülmesinde bir sakınca yoktur. Fakat mikrodalgada ya da pişirilerek çözülme sağlanacaksa naylondan bazı kimyasalların yiyeceklere karışabileceği unutulmamalıdır.

. Dondurulmuş ürünlerin kesinlikle dışarıda çözdürülmesinden kaçınılmalıdır. Ürün buzdolabının alt kısmına alınarak bir süre bekletilebilir. Dondurucudan çıkarılan ürün buzdolabında, soğuk suda veya mikrodalgada çözdürülmelidir. Dondurulmuş etler, çözdürülmeden pişirilebilir; fakat pişirme süresi biraz daha uzayabilir. Gıdaların çözülmesi konusunda yapılan en büyük hata, et, tavuk, balık ürünlerinin tezgah üzerinde ya da oda sıcaklığında çözdürülmesidir. Yiyecekler derin dondurucuya küçük miktarlar halinde konulmalıdır. Çünkü buzu çözülen et, tavuk, balık ve sebzelerin tekrar derin dondurucuya konulması gıda zehirlenme riskini arttırmaktadır.

.Yiyecekler derin dondurucuda saklanırken mutlaka havası alınmalıdır ve sıkıca kapatılmalıdır. Buzdolabı poşetleri, dondurucu kutuları veya plastik folyo derin dondurucular için uygun saklama yöntemleridir. Ambalaj kağıtları, gazete kağıtları, çöp torbaları, cam ve kesici özelliği olan metal kaplar kullanılmamalıdır.

. Derin dondurucuda saklanırken süresi geçmiş, paketi bozulmuş veya açılmış ürünler kesinlikle kullanılmamalıdır.


İçeriği Paylaşın