Dr. Güven Bektemür: Hastanelerde Otelcilik Hizmetlerini Ön Plana Çıkaracağız

Dr. Güven Bektemür: Hastanelerde Otelcilik Hizmetlerini Ön Plana Çıkaracağız

Dr. Güven Bektemür: Hastanelerde Otelcilik Hizmetlerini Ön Plana Çıkaracağız

Bizi Takip Et


Türkiye Kamu Hastaneler Kurumu İstanbul İli Beyoğlu Bölgesi Genel Sekreteri Ve Kamu Hastaneleri Birliği İstanbul İli Koordinatör Genel Sekreteri Dr. Güven Bektemür, Atv Avrupa ekranlarında yayınlanan “Esra Kazançıbaş İle Sağlığım İçin Herşey” programına konuk oldu.
Dr. Güven Bektemür; İstanbul’daki sağlık bölgeleri, hastanelere yapılan yeni yatırımlar, Beyoğlu bölgesinin yeni projeleri, evde sağlık ve bakım hizmetleri hakkındaki soruları yanıtladı.
. İstanbul, sağlıkta 6 bölgeye ayrıldı, bunlar hangi bölgelerdir?
“Türkiye genelinde yaklaşık iki yıl önce 2 kasım 2012 tarihi itibariyle kamu hastaneler birliği kuruldu. İstanbul’da 6, Ankara’da 3, İzmir’de 2 olmak üzere toplamda 89 genel sekreterlik kamu hastaneler birliği kuruldu. Bundaki amaç hastaların, kendi tedavileri için şehir şehir gezmeden her türlü hastalığı o kamu hastaneler birliği içerisinde tedavi ettirebilmeleri ve her türlü sağlık hizmetine rahatlıkla ulaşabilmeleridir.
Bu dönemde İstanbul’da Anadolu bölgesinde Anadolu Kuzey ve Güney olmak üzere 2, Avrupa bölgesinde Beyoğlu bölgesi, Fatih bölgesi, Bakırköy ve Çekmece bölgesi olmak üzere 4 kamu hastaneler birliği kuruldu.”
. İstanbul’daki kamu hastaneleri için yeni yatırımlar var mı ve hastanelerin revize çalışmaları hangi aşamada?
“Şu anda İstanbul’da yaklaşık on beş bin hasta yatağımız var. 58 kamu birliğine bağlı eğitim ve araştırma dâhil 14 tane ağız ve diş sağlık merkezimizle beraber hizmet vermektedir. Bu 15 bin yatağımızın yaklaşık yüzde 25’i nitelikli yataktır. Nitelikli yataktan kastımız şu; bir veya iki kişilik odalarda banyo ve tuvaleti içerisinde olacak, refakatçi koltuğu, televizyonu, buzdolabı yer alacak modern konseptte bir hasta yatağı olacak.
Yüzde 25 olan nitelikli yatak sayımızı artırmaya çalışıyoruz. Bunu da çoğunlukla yeniden yapımla bir kısmını da revize ederek nitelikli hale dönüştürmeyi planlıyoruz.
Yeni hastane projesi olarak 30 tane hastane projemiz var.  2017 yılında yüzde 25 nitelikli yatak olan kapasitemizi yüzde 95’e çıkarmayı hedefliyoruz. Bu hastaneler; Göztepe Eğitim ve Araştırma, Kartal Eğitim Araştırma, Sultanbeyliği, Tuzla, Sancaktepe, Sultangazi, Seyrantepe, Sarıyer, Okmeydanı Devlet Hastanesi, İstanbul Fizik Tedavi Hastanesi, Başakşehir Kampus Hastanesi gibi belli başlı büyük projelerimiz var.
Bunlardan özellikle bizim bölgemizde Okmeydanı ve Göztepe eğitim ve araştırma hastanesinin projeleri aynıdır. Bu hastaneler yaklaşık 940 yataklı kapasiteye sahip ve yeşil hastane dediğimiz projelerimiz var. Burada kendi enerji tasarrufunu yapabilen doğalgazdan elektrik enerjisi üretebilen, bu üretilen elektrik enerjisiyle de ısıdan da aynı zamanda hastanenin soğutma ve ısıtma sistemlerini yapabilen hastaneler olarak projelendi. Bu iki yeşil hastanemiz 2017 ortalarında hizmete açılmış olacak.”
“OKMEYDANI VE GÖZTEPE HASTANELERİ BULUNDUKLARI YERLEŞKELERDE YENİDEN İNŞA EDİLİYOR”
. Okmeydanı ve Göztepe hastaneleri aynı yerde mi hizmet verecekler?
“Binalar, mevcut oldukları yerleşkede yapılıyor. Okmeydanı hastanesinde ön taraftaki hastane binasında hizmet devam ederken arka tarafta yeni hastane binası yapılacak. Arkadaki binanın yüzde 70’i, 2017 yılında bitmiş olacak; daha sonra öndeki bina yıkılarak yüzde 30’luk kısmı da ilave edişmiş olacak”
. Sağlık turizminde İstanbul’da öne çıkartmayı hedeflediğiniz hastaneler ve sağlık turizminde ön plana çıkarmayı planladığınız branşlar hangileridir?
“2011 yılı itibariyle ülkemizde sağlık turizminden elde ettiği gelir bir milyar dolardır. 2017 yılı itibariyle beş milyar dolara,  2023 yılı itibariyle de 15 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz.  İstanbul’da özellikle bazı hastanelerimiz sağlık turizmine zaten hazır. Bunların başında Marmara Üniversitesi Eğitim ve Araştırma, Mehmet Akif Ersoy Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma, Siyami Ersek Eğitim ve Araştırma, Kanuni Süleyman Eğitim ve Araştırma, Süleymaniye Kadın Doğum Hastanemiz gibi hastanelerimiz konsept ve mimarı yapısı itibariyle sağlık turizmine hazır hastanelerimiz.
Özellikle Marmara Üniversitesi’nde sadece sağlık turizmine yönelik servis katı açıldı ve orada sağlık turizmine gelen hastalara yönelik bir VIP salonumuz var.  Bununla beraber 2017 yılı itibariyle de hemen hemen yüzde 95 nitelikli yatağa geçtiğimizde bu gittikçe artacaktır. Mesela Beyoğlu Göz Hastanemizin fizik yapısı kısıtlı olduğu için orayı sağlık turizmine açamıyoruz. Baltalimanı Hastanemiz kemik alanında önemli bir hastanemiz ama saray binası ve koğuş tipi yataklarımız mevcut olduğu için biz burayı da sağlık turizmine açamıyoruz. Bunların hepsi tamamlandıktan sonra 2017 yılında ülkemizin, sağlık turizmden bir sıçrama yapacağına inanıyorum.”
Sağlık turizminde branşlar açısından özel ve kamu hastanelerini değerlendirirsek, estetik amaçlı ve gözle ilgili branşta sağlık turizminde yoğun miktarda hasta çekiyoruz. Örneğin saç ekimi, plastik cerrahiler diğer Avrupa ülkelerine göre bizim ülkemizde çok ucuz olduğu için tercih ediliyor.  Aynı şekilde kardiyovasküler cerrahide Ortadoğu’dan hasta akını var. Bunlarla birlikte nitelikli ameliyatlar dediğimiz onkolojik cerrahi ameliyatları, radyoterapi için de özellikle Ortadoğu’dan, Balkanlar’dan, Avrupa’nın bir kısım ülkelerinden ve Türki cumhuriyetlerden hasta çekmekteyiz.”
. Sizin bölgeniz olan Beyoğlu bölgesindeki hastaneler hangileridir ve yeni sağlık yatırımları nelerdir?
“Okmeydanı Eğitim ve Araştırma,  Şişli Hamidiye Eftal Eğitim ve Araştırma, Gaziosmanpaşa Taksim  Eğitim ve Araştırma Hastanemiz, Sarıyer, İstinye, Eyüp, Beşiktaş  Devlet Hastanemiz, Baltalimanı Kemik Hastanemiz, Okmeydanı Ağız Diş Hastalığı Hastanemiz, Beyoğlu Göz Hastanemiz toplam 11 hastane Beyoğlu bölgesindedir.
Bunların önemli bir bölümü de yeniden yapılıyor. Okmeydanı Hastanesini olduğu bölgede yapıyoruz, Şişli Hamidiye Etfal Hastanesini Seyrantepe’ye taşıyacağız. Seyrantepe inşaatının da yüzde 70’i tamamlandı. Baltalimanı, İstinye ve Sarıyer Hastanelerimizde, Sarıyer’de yaptığımız 350 yataklı bir hastanemiz mevcut; bir yıl sonra yapımı tamamlanacak. Beyoğlu Göz Hastanesi’ni de Okmeydanı kampusu içerisinde yapmayı planlıyoruz. Gaziosmanpaşa’da ise ilave olarak Gaziosmanpaşa Fizik Hastanemiz yapılıyor; o da yüzde 75 tamamlandı. Bir yıl içersinde hizmete başlamış olacak.”
“2015 YILINDA HASTANELERDE OTELCİLİK HİZMETİNİ ÖN PLANA ÇIKARMAYI HEDEFLİYORUZ”
. 2015 yılındaki diğer projeleriniz nelerdir?
“2015 yılında otelcilik hizmetlerini ön plana çıkaracağız. Hasta bekleme alanlarının yenilenmesine ilave olarak kapalı devre televizyon sistemi, hastanede yatan hastalar için ücretsiz internet hizmeti ve her yatan hastamıza ve hasta yakınına çorba ve çay servisi gibi projelerimiz var. Sivil toplum kuruluşları ve belediyelerle iş birliği yaparak muhtaç hastalarımıza gerekirse iç kıyafet ve pijama terlik ve benzeri kıyafetleri vermeyi planlıyoruz.”
. Beyoğlu Kamu Hastaneler Birliği bünyesindeki hasteneler, personel tabldotlarından artan yiyecekleri Yedikule hayvan barınağına bağışlıyor. Bu proje nasıl doğdu?
“Bu bir sosyal sorumluluk projesidir. Gerek hastanelerimiz olsun gerek idari olanlarda olsun yediğimiz yemekler artıklara dönüşüyor. İstanbul’da da çeşitli hayvan barınakları var. Biz yemediğimiz yemekleri çöpe atarak israf ediyoruz.  ‘Bu yemekleri nasıl değerlendirebiliriz’ diye düşündük ve Yedikule hayvan barınağıyla anlaşma yaparak bu projeyi gerçekleştirdik.”
. Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki “Anne Oteli” projesi hakkında bilgi verir misiniz? 
“ Bu proje Türkiye’de yaygınlaşan bir projedir. Şişli Hamidiye Etfal Hastanemizde, Gaziosmanpaşa Hastanemizde ve İstanbul’da birçok hastanemizde bunu yaygınlaştırıyoruz. Özellikle yeni doğan bebekler kuvöze alındıklarında annelerin bebeklerine yakın kalabileceği ve rahat edebilecekleri bir ortam hazırlıyoruz. Buna biz ‘anne oteli’ diyoruz. Onlar arada ücretsiz kalabiliyorlar. Hastane İmkânlarından yararlanabiliyorlar. Gerekirse çocuklarını emzirebiliyorlar, çocuklarını görebiliyorlar ve manevi destek verebiliyorlar. Bu projenin yanında şu an İstanbul’da ‘Keyifli Doğum Üniteleri’ni artırmaya çalışıyoruz. Zeynep Kamil Hastanemizde bu proje başladı.”
. “Keyifli Doğum Üniteleri” ne demek?
“Gebe, hastaneye gelip sancılarını çektiği andan doğuma kadar olan süreyi, doğumu ve loğusalığı aynı odada geçiriyor; yanında refakatçisi de kalabiliyor. İsterse eşi de  doğuma eşlik edebiliyor. Oradan oraya transfer stresini yaşamıyor. Biz buna ‘Keyifli Doğum Ünitesi’ diyoruz.”
. Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye genelinde başlattığı “Evde Sağlık Hizmetlileri” neleri kapsıyor? Evde sağlık hizmetinden nasıl faydalanılabiliyor?
“ Halk Sağlığı Müdürlüğünün koordinasyonunda yürütülüyor. Halk Sağlığı Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü ve Kamu Hastaneler Birliği bu hizmeti veriyor. Halk sağlığında aile sağlığı, aile hekimleri de eve giderek hastaya evde sağlık hizmeti sunuyorlar. Hastalar,  hastanelerimizi ve birlik merkezlerimizi aradıktan sonra önce gidip hastanın durumlarına bakıyoruz. Hangi tedavileri evde sunabileceğimizi kararlaştırıyoruz. Randevularını ayarlayarak evde sağlık hizmetinin kapsamını genişletmeye çalışıyoruz.
Bu alanda iki ayrı hizmetimiz var. Birincisi; evde sağlık, ikincisi; evde bakımdır. Bakım işi ile belediyeler ilgili olduğu için bizim bölgemizde Eyüp, Kâğıthane, Şişli ve Gaziosmanpaşa belediyesiyle görüşmelerimiz devam ediyor. Biz bir taraftan evde hastamızın sağlık sıkıntısını giderirken diğer sivil toplum kuruluşları ve belediyeler de hastanın diğer sosyal ihtiyaçlarını giderecek.
 Bölgemizde 10 bin hastaya ulaştık. İstanbul’un tümü olarak da 60 bin hastaya evde sağlık hizmeti verdik. Bu sayının gittikçe daha da artması gerekiyor. Evde sağlık hizmeti alan hastalarımızın ziyaretine gidiyoruz.
Hasta, sağlık hizmeti alırken bizim öngörmediğimiz yaşadığı sıkıntıları öğrenerek o alanlarımızı da iyileştirmeyi planlıyoruz. Bu dönüşler bizim için çok önemli çünkü farkında olmadığımız noktalara değiniyorlar. Tüm sosyal medya taramalarımızı takibini yapıyoruz. Örneğin bir hasta Şişli Hamidiye Hastanesine yattı.  Biz hemen o hastaya ulaşıp geçmiş olsun dileklerimizi iletip bir sıkınız olursa bizi dönebilirisiniz diyoruz.  Gerçekten de bu şekilde birçok hastanın sorunlarını çözdük. Mesela bir kanser hastanın ilaçları eczanede satılmıyor, yurtdışından getirilmesi gerekiyor fakat prosedürde ne yapacağını bilmiyor. Bize bu vasıtayla ulaşanlara da yardımcı oluyoruz.”

İçeriği Paylaşın