Dr. Güven Bektemür: İstanbul`da Sağlık Hizmetleri 5 Bölgeye Ayrıldı

Dr. Güven Bektemür: İstanbul`da Sağlık Hizmetleri 5 Bölgeye Ayrıldı

Dr. Güven Bektemür: İstanbul`da Sağlık Hizmetleri 5 Bölgeye Ayrıldı

Bizi Takip Et


Kamu Hastaneler Birliği İstanbul İl Kordinatör Genel Sekreteri ve Türkiye Kamu Hastaneler Kurumu İstanbul İli Beyoğlu Bölgesi Genel Sekreteri Uzman Dr. Güven Bektemür, Esra Kazancıbaşı’nın hazırlayıp sunduğu A Haber’in sağlık programı Medikal’e konuk oldu..

İstanbul’un sağlık alanında bölgelere ayrılmasının en önemli sebebinin hastanın en kısa sürede nitelikli sağlık hizmetine ulaşabilmesini sağlamak olduğunu söyleyen Dr. Güven Bektemür, Esra Kazancıbaşı’nın İstanbul’daki sağlık hizmetleri, yapılan ve yapılacak yenilikler hakkındaki sorularını yanıtladı.

. Türkiye Kamu Hastaneler Kurumu Birliği nedir?
2 kasım 2011 tarihinde 663 sayılı kanun kararıyla Türkiye’de Sağlık Bakanlığı Teşkilatı yapısı değişti. 2 Kasım 2012 tarihi itibariyle Kamu Hastaneleri Kurumu’nun Taşra Teşkilatı olan Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği oluşturularak değişikik tamamlanmış oldu. Yeni yapıda birinci basamak hizmetleri, Halk Sağlığı Merkezleri tarafından veriliyor. İkinci ve üçüncü sağlık hizmetleride Kamu Hastaneleri Kurumu’nca sunuluyor. Yeni yapıda Sağlık Bakanlığı artık icraatçı bir bakanlık değil. Daha ziyade düzenleyici, kordine edici, planlayıcı ve denetleyici bir bakanlık haline gelmiş durumda.

. İstanbul beş bölgeye ayrıldı. Bu bölgelerin yapısı nasıl oluşturuldu?
Türkiye’de toplam 87 Genel Sekreterlik kuruldu. İstanbul’da bulunan 56 kamu hastanesi 5 ayrı sağlık bölgesine ayrıldı. Her bölgede idare ve yönetiminden sorumlu olan 5 ayrı genel sekreterlik oluşturuldu.

İstanbul Avrupa Yakasında 3, Anadolu Yakasında 2 olmak üzere 5 Genel Sekreterliğe ayrıldı. Bakırköy Bölgesi Genel Sekreterliği’mize bağlı 14 hastane , 2 Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi var. Bu bölgemiz 4 milyon 800 binlik bir nüfusa hitap ediyor. Fatih Bölgesi Genel Sekreterlği’mize bağlı 7 hastane mevcut. Bu da 1 milyon 600 kişilik  bir nüfusa hitap ediyor. Beyoğlu Bölgesi’de biri Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi olmak üzere 11 tane hastaneyle hizmet veriyor. Anadolu Kuzey Bölgesi’nde 11 hastanemiz hizmet veriyor. Anadolu Güney Bölge’mizde 12 hastane ve 1 Ağız Diş Sağlığı Merkezi ile hizmet veriyor.

“İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK HİZMETLERİNİ KORDİNE EDİYOR”
. Kamu Hastaneleri Birliği’ne bağlı olan başka yerler var mı?

Bu yapıda Toplum Sağlığı Merkezleri ve Aile Hekimleri Aile Sağlığı’na bağlı hizmet vermekte. İl yapılanması üçe ayrıldı. Sağlık Müdürlüğü bir ildeki sağlık hizmetlerinin kordine ediyor, denetliyor ve aynı zamanda acil sağlık hizmetlerinden primer sorumlu, özel üniversite ve kamu hastanelerinin her birinin denetim ve koordinasyonunu yapıyor.

. Bu beş bölgenin hastaneleri neye göre ayrıldı?
2009 yılında hastanelerimize başvuran tüm hasta akışlarnı inceledik. Hasta akışları ve ulaşılabilirlik aslında bizim temel etkenlerimiz arasında. Bu hasta akışlarına göre İstanbul’u beş bölgeye ayırdık. İleride belki bu bölge yapılarının sayısı artabilir ama buradaki temel amaç o bölge içerisindeki tüm sağlık hizmetlerine vatandaşlarımızın ulaşabilmesini, halkımızın kendi bölgesinde sağlık ihtiyaçlarını karşılayabilmesi.

Hastalar bölgeleri içerisinde olmayan hastanelere de gidebilirler. Bunda bir engel yok ama amaç, en yakında en nitelikli hizmete ulaşabilmelerini sağlamak.

. Şehir hastaneleri hakkında bilgi verir misiniz?
Şehir hastaneleri büyük hastane kampüsleridir. İçerisinde vatandaşlarımızın tüm sağlık hizmetlerini ve ihtiyaçlarını karşılayabilecek aynı zamanda geniş bir sosyal alana ulaşabilecekleri bir yapı.

Bunlar; bir genel hastane, fizik tedavi hastanesi, kalp-damar hastanesi, kadın hastalıkları hastanesi gibi ayrı ayrı branşları olan büyük kompleks yapılar. İkitelli’de düşündüğümüz hastane 2800 yataklı. Sancaktepe’de planladığımız hastane de yaklaşık 4000 yataklı.

“İSTANBUL’DAKİ MEVCUT HASTANELER ÖMÜRLERİNİ DOLDURDU”
. İstanbul’daki yeni sağlık yatırımları neler?

Mevcut hastanelerimiz 30-40 yıllık ömürlerini doldurmuş olan hastaneler. Bunların depreme dayanıklıkları istediğimiz standartlarda değil. Mevcut modern hastane mimarisine sahip değiller. Bunları onarmaya çalıştığımızda maliyetler yeniden yapımların üstüne çıkıyor. Şu andaki mevcut hastanelerin tamamı ya yıkılıp yeniden yapılıyor ya da düzenleniyor.

Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi yeniden yapılacak. Bu yıl içerisinde hastanenin yapımına başlanacak. Bu hastanemiz 879 yataklı olacak. Hasta odaları 35metrekare olacak. Yeşil bina sertifikasına aday ilk kamu hastanesi olacak. Enerji tasarrufu sistemi sayesinde hastane doğalgazdan kendi elektriğini üretecek. Açığa çıkan enerjiyle de hastanenin ısıtılma ve soğutulma işlemleri yapılacak.

Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi de Okmeydanı Hastanesi’yle aynı konsepte sahip. Onun da bu yıl içerisinde yapımına başlanacak.

Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ni yıkıp tekrar yapacağız. Yakın bir zamanda Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi açılacak. Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ni buraya taşıyacağız. Haydarpaşa Numune Hastanesi de yeniden yapılacak hastanelerimiz arasında yer alıyor. Tarihi binalar korunarak, mevcut yapıya yeni yapılacak binalar entegre edilecek.

. İstanbul’da hangi hastanelerde hangi branşları öne çıkarmak istiyorsunuz?
İstanbul Kamu Hastaneler Birliği olarak sağlık turizimini geliştirmek istiyoruz. İstanbul’da belirli alanlara yoğunlaşmış hastanelerimiz var. Kartal ve Okmeydanı hastanelerinde onkoloji hastalarımızın tedavisini daha yoğunlukla yapıyoruz. Siyami Ersek ve Mehmet Akif Ersoy Hastaneleri’nde kalp hastalıkları üzerine tedaviler yapıyoruz. Zeynep Kamil ve Kanuni Sultan Süleyman Hastaneleri’nde kadın doğum hizmetlerinin özellikle verildiği hastaneler arasında.

Biz her bölgedeki her hastanede bu hizmetlerin verilmesini sağlamak istiyoruz. Kalp ameliyatı olmak isteyen hastamızın Siyami Ersek ya da Mehmet Akif Ersoy’a gitmek zorunda kalmasını istemiyoruz. El ve uzuv kopmaları için branş hastanelerimiz var. Baltalimanı ve Şişli Etfal Hastanesi’nde hastalarımız tedavi olabiliyor.

. Beş bölge arasında rekabet olacak mı?
Kamu Hastaneleri’nin kurulmasıyla beraber ülkemizde ilk defa performansa dayalı sözleşmeli yöneticilik oluştu. Şu anda tüm sağlık personeli sözleşmeli ve bir performans karneleri var. Altı ayda bir bu performans karneleri değerlendirilerek, iki yıl sonra sözleşmelerinin devam edip etmemesine karar verilecek. Bu yüzden her birim başarılı olmalı. Buradaki amacımız sağlık kalitesini ve hasta memnuniyetini en üst düzeye çıkarmak.

“HASTALAR İSTEDİKLERİ DOKTORA GİDİP, TEDAVİ OLABİLİRLER”
. İstanbullular Kamu Hastaneleri’ne gitmek için nereden randevu alabilirler?

İnternet ve telefon üzerinden randevu alabilirler. Hastalarımızın kısa sürede randevu alıp, hizmete zamanında ulaşabilmelerini istiyoruz. Hastalar 182’yi aradıklarında  karşılarına canlı sekreter çıkıyor. Orada hangi hastaneye ve hangi branşa,  hangi zamanda gitmek istediklerini belirtiyorlar. Hastaya en uygun randevu ayarlanabiliyor ve hastalar doktorlarını seçebiliyorlar.

. Engelli hasta ve hasta yakınlarıyla ilgili ne gibi çalışmalarınız var?
Sağlık Bakanlığı tarafından 2003 yılından itibaren engellilerle ilgili çalışmalar yapılmaya başlandı. Hastaneleri, engellilerin çok rahatlıkla ulaşabileceği yapıya dönüştürdük. Hastanelerdeki yürüme alanlarından hasta karşılamada işaret dilini bilen personele kadar engellilerin rahat ulaşabilecekleri sağlık hizmetini sunmayı amaçlıyoruz.


İçeriği Paylaşın