DSÖ, Dünyanın İlk Sıtma Aşısına Onay Verdi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) her yıl Afrika’da onlarca çocuğun ölümüne yol açan sıtma hastalığına karşı ilk aşıya onay verdi.

DSÖ, Dünyanın İlk Sıtma Aşısına Onay Verdi

Bizi Takip Et


Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) her yıl Afrika’da onlarca çocuğun ölümüne yol açan sıtma hastalığına karşı ilk aşıya onay verdi. DSÖ Genel Müdürü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “tarihi bir gün” derken, 3 Afrika ülkesinde yapılan pilot uygulamaların başarıyla sonuçlanmasının ardından, aşının daha yaygın hale getirileceğini bildirdi.

Ghebreyesus, “Kariyerime bir sıtma araştırmacısı olarak başladım, bu eski ve korkunç hastalığa karşı etkili bir aşıya sahip olacağımız günü özlemle bekliyordum. Ve bugün o gün, tarihi bir gün. Bugün DSÖ, dünyanın ilk sıtma aşısının geniş çapta kullanılmasını tavsiye ediyor” dedi.

Mosquirix olarak da bilinen RTS,S aşısı, İngiliz ilaç şirketi GlaxoSmithKline (GSK) tarafından geliştirildi. 2009 yılınada Gana, Kenya ve Malavi’de 800 bin çocuğa uygulandı. Etkinliği sınırlı da olsa, küçük çocuklarda sıtma vakasını yüzde 39, ileri düzey sıtma vakalarını da yüzde 29 engelliyor.

Ağustos ayında London School of Hygiene & Tropical Medicine tarafından yapılan bir araştırmada, küçük çocuklara aşı ve ilaç takviyesiyle ölüm oranlarının yüzde 70 azaldığı ortaya çıktı.

Ghebreyesus, “Sıtmayı önlemek için mevcut araçlara ek olarak bu aşıyı kullanmak her yıl on binlerce gencin hayatını kurtarabilir” dedi.

2019 yılında, çoğu Afrika’da olmak üzere sivrisinek kaynaklı parazit hastalığından 409.000 kişi öldü. Kurbanların 270.000’den fazlası beş yaşın altındaki çocuklardı.

Kaynak: theguardian


İçeriği Paylaşın