Dünya Sağlık Sektörüne Türk Damgası!
Bizi Takip Et
Çoğu kadının en büyük endişesi yurt dışı tatilinde çocuğunun bir sağlık sorunu yaşaması halinde ne yapacağıdır. Dilini iyi bilmediği, sağlık sistemini tanımadığı bir ülkede başa gelebilecek bir sağlık probleminde uzman bir doktor, iyi bir hastane bulma kaygısını tüm anneler yaşar! Kalbindeki ritm sorunu nedeniyle pil taşıyan hastalar açısından da aynı şey söz konusudur. Alerjik reaksiyonları veya ağrı kesicilere rağmen geçmeyen migren atakları nedeniyle zaman zaman acillik olan bireyler de benzer kaygıları taşırlar. Bu konu çocukları yurt dışında okuyan ailelerde de çözülemeyen bir denklem gibi stres yaratır. Acil bir durumda ambulans nasıl çağırılır? Hastaneler kentin neresindedir? Devlet hastanesi mi yoksa özel hastane mi daha iyidir? Dibini, ötesini göremediğin kapkaranlık bir denizde yüzmeye benzer bu.
İster tatil, ister iş, ister yurt dışında yaşayan bir yakınınızı ziyaret amacıyla olsun artık dünyanın farklı rotalarına gönül rahatlığıyla seyahat edebilirsiniz. Neden mi? Çünkü Türkiye’deki bazı hastaneler ve tıp merkezleri dünyanın çeşitli ülkelerinde şube açmaya çoktan başladılar. Almanya’dan Irak’a, Hollanda’dan Kosova’ya, Bulgaristan’dan Azerbaycan’a, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden Ukrayna’ya kadar gittiğiniz pek çok ülkede sağlık sektöründeki bir Türk markasına rastlamak sizin için sürpriz olmamalı.
Bu yazı dizisinin amacı çoğumuzun pek bilmediği bu konuda yurt dışında seyahat edecek sizlere hem rehberlik etmek, hem de Türk sağlık sektörünü dünyaya tanıtan hastanelerimizin başarılarına spot ışığı olmak. Hem ülkemizin tanıtımına katkıda bulunuyorlar, hem döviz kazandırıyorlar, hem de Türk tıbbının geldiği noktada sağlık hizmetini yurt dışında yaşayan Türklerin ve yabancı hastaların ayağına kadar götürüyorlar.
HEDEFİMİZ: SAĞLIK TURİZMİNDE LİDER ÜLKE OLMAK…
Çok değil; 2 binli yıllara kadar kalp ya da göz ameliyatı olmak, kanser tedavisi görmek için çok sayıda hasta Avrupa ya da Amerika’daki hastanelere giderdi. Ancak artık hasta göçünün tersine döndüğünü gururla söyleyebiliriz. Yurt dışından her yıl binlerce hasta tedavi hizmetlerinden faydalanmak için ülkemize geliyor. Türkiye en çok göz, ortopedi, diş, kardiyoloji, onkoloji, beyin ve sinir cerrahisi branşlarında hasta çekiyor. Başta saç ekimi olmak üzere estetik tedaviler de Türkiye’nin sağlık turizminde iddialı olduğu alanlardan. Hedef, 2023 yılında 2 milyon uluslararası hastayı Türkiye’de tedavi etmek. 2023 yılında sağlık turizminden 20-25 milyar dolar gelir elde edilmesi amaçlanıyor. Medikal turizmde yakaladığımız bu ivme, özel sağlık kuruluşlarını da yurt dışı yatırımları konusunda cesaretlendirdi. Bugün dünyanın pek çok ülkesinde ülkemizin önde gelen bir sağlık markasına rastlamanız mümkün.
ACIBADEM; BULGARİSTAN’IN EN BÜYÜK SAĞLIK GRUBU
Acıbadem Sağlık Grubu, Bulgaristan’da yaptığı yatırımlar ile öne çıkıyor. 2016 yılında City Clinic ve Tokuda Grubu’nu satın alarak Bulgaristan’ın en büyük sağlık grubu olan Acıbadem, burada 4 hastane ve 5 tıp merkezi ile hizmet veriyor.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti de Türk sağlık markalarının yatırımları için cazip bir ülke olarak karşımıza çıkıyor. Kolan Sağlık Grubu; KKTC’de bir hastane ve bir tıp merkezi ile hizmet veriyor. Türkiye, kanser tanı ve tedavisindeki deneyimini de dünyanın dört bir yanındaki hastalara ulaştırıyor. Liv Hospital radyoterapi merkeziyle Gürcistan’da, Bozlu Grup ise Romanya’nın iki şehrinde Neolife Onkoloji Teşhis Merkezi ismiyle hasta kabul ediyor.
GÖZ, TÜP BEBEK VE DİŞ TEDAVİLERİNDE DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDAYIZ!
Tüp bebek, diş ve göz tedavileri konusunda hizmet sunan branş hastaneleri de yurt dışı sağlık yatırımlarında önemli role sahip. Bahçeci Sağlık Grubu, Bosna-Hersek’te üç şehirde açtığı tüp bebek merkezleri ile çocuk sahibi olmak isteyen çiftlere umut oluyor. Göz sağlığı ve tüp bebek alanında Türk sağlık yatırımcılarının gözdesi ülkelerden biri de Irak. Jinemed Tüp Bebek Merkezi Basra’da, Bahçeci Tüp Bebek Merkezi ise Bağdat’ta faaliyet gösteriyor. Batıgöz Sağlık Grubu ise, Sülaymaniye ve Erbil’deki hastaneleri ile hizmet veriyor. Aynı şekilde Almanya’da ve Hollanda da branş hastanelerinin yatırım yaptığı ülkeler arasında yer alıyor. Dünyagöz, bu iki ülkenin yanısıra, Azerbaycan, Kırgızistan, Gürcistan ve Kosova’daki sağlık yatırımlarıyla dikkat çekiyor. Hospitadent ise, Almanya ve Hollanda’daki şubeleri, Kanada, Orta Doğu (Ürdün) ve Uzak Doğu’da (Çin) irtibat ofisleri ile ağız ve diş sağlığı hizmetlerinde Türkiye’yi dünyada temsil ediyor.
Sizler için hazırladığımız dünyanın dört bir yanındaki Türk hastanelerin ve tıp merkezlerinin listesinin tatil ya da iş amacıyla yapacağınız tüm yolculuklarda başucu rehberiniz olmasını umuyoruz.
Hangi Sağlık Kuruluşunun Hangi Ülkede Hastanesi Var?
ALMANYA
. Frankfurt: Hospitadent Diş Hastanesi
. Frankfurt: Dünyagöz Hastanesi
. Köln: Dünyagöz Kliniği
AZERBAYCAN
. Bakü: Dünyagöz Hastanesi
. Bakü: Jinemed Tüp Bebek Merkezi
. Bakü : Bahçeci Tıp Merkezi
BOSNA-HERSEK
. Sarajevo: Bahçeci Tüp Bebek Merkezi
. Tuzla: Bahçeci Tüp Bebek Merkezi
. Bihaç: Bahçeci Bihaç Tüp Bebek Merkezi
BULGARİSTAN
. Burgas: Acıbadem City Clinic Cardiac Surgery Hospital Burgas
. Burgas: Acıbadem City Clinic Cardiac Surgery Hospital Burgas Tıp Merkezi
. Sofya: Acıbadem City Clinic Cancer Center
. Sofya: Acıbadem City Clinic Cardiovascular Center
. Sofya: Acıbadem City Clinic Tokuda Hospital
. Sofya: Acıbadem City Clinic Cancer Center Tıp Merkezi
. Sofya: Acıbadem City Clinic Cardiovascular Center Tıp Merkezi
. Sofya: Acıbadem City Clinic Tokuda Hospital Tıp Merkezi
. Varna: Acıbadem City Clinic Medical Center Varna
GÜRCİSTAN:
Tiflis: Dünyagöz Klinik
Tiflis: Liv Hospital Radyoterapi Merkezi
HOLLANDA:
. Amsterdam: Acıbadem International Medical Center
. Amsterdam: Dünyagöz Hastanesi
. Amsterdam: Batıgöz Ön Tanı Merkezi
. Denhaag: Hospitadent Diş Hastanesi
. Nıjmegen: Dünyagöz Klinik
IRAK:
. Basra: Jinemed Tüp Bebek Merkezi
. Bağdat: Bahçeci Tüp Bebek Merkezi
. Sülaymaniye: Batıgöz Hastanesi
. Erbil: Batıgöz Hastanesi
KIRGIZİSTAN:
Bişkek: Dünyagöz Ön Tanı Merkezi
KOSOVA:
. Priştine: Dünyagöz Ön Tanı Merkezi
. Priştine: Medicine Hospital
. Priştine: Bahçeci Kosova Dal Hastanesi
. Priştine: Bahçeci Estetik Merkezi
KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ:
. Lefkoşa: Kıbrıs Kolan British Hospital
. Girne: Kyrenia Kolan British Medical Center
MAKEDONYA:
.Üsküp: Acıbadem Sistina Hospital
MOLDOVA:
. Kşinev: Bozlu Holding Medpark Hastanesi’nin radyoloji bölümünü isletiyor.
ROMANYA:
. Bükreş: Neolife Onkoloji Teşhis Merkezi
. Bükreş: Batıgöz Hastanesi
. Iasi: Neolife Onkoloji Teşhis Merkezi
UKRAYNA:
Kiev: Batıgöz Hastanesi
Dr. Reşat Bahat
(Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Genel Başkanı)
“YURT DIŞINDAKİ SAĞLIK YATIRIMLARI ÜLKEMİZE DÖVİZ KAZANDIRICI BİR HİZMETTİR”
“Türkiye, sağlık sektöründe markalar yaratmış bir ülke. Acıbadem, MedicalPark, Memorial, Medipol, Dünyagöz gibi markalar Türkiye’nin yüz akı sağlık gruplarıdır. Yurt içi pazarın daralması gibi sebeplerle ve dünyada markalaşıp büyüme gayretleriyle; bazen yabancı ortakları da yanlarına alarak yurtdışında da yatırımlar yapıyorlar. Bu Türkiye’nin ekonomik anlamda büyümesi açısından çok önemli bir gelişmedir.
Türkiye genelinde 650 özel hastane ruhsatı var, bunların 565 tanesi faal. Yurtdışında yaklaşık 20 Türk hastanesi bulunuyor. Sağlık yatırımı yaptığınız ülkede aynı zamanda bir şekilde ülkenizin reklamını da, diğer ürünlerinizin tanıtımını da yapıyorsunuz. Bu yönüyle sağlık kuruluşlarımızın yurt dışında yaptığı yatırımları büyük bir gelişme olarak görüyorum. Dünya markalarıyla tanınmış bir sektörün içinde olmaktan, kurumsal anlamda temsil etmekten de gurur duyuyorum.
“YURT DIŞINDA SAĞLIKTA NİTELİKLİ İNSAN BULMAK KOLAY DEĞİL”
Yurt dışındaki sağlık kuruluşlarında çalışacak nitelikli insan bulabilme konusunda sıkıntı var. Oysa, Türkiye son yıllarda özellikle sağlık sektöründe nitelikli insan yetiştirdi. Yurt dışındaki sağlık yatırımlarında Türkiye’deki kadar iyi yetişmiş sağlık çalışanını, doktoru, hemşireyi bulmak çok kolay olmuyor. Türkiye, özel sağlık sektöründen hizmet satın almaya alışmış bir ülke. Türk halkının özel sağlık kuruluşlarından hizmet alma kültürü var, başka ülkelerde bu kültür biraz daha az. Bu iki sorun, yurt dışında hizmet sunan hastaneleri biraz zorluyor. Ancak o zorlukları bilerek oralara gidiyoruz. Sağlık kuruluşlarımızın yurt dışında yaptığı yatırımlar ülkemize döviz kazandırıcı bir hizmettir.”
Esra Kazancıbaşı Öztekin
sagligimicin@gmail.com
Not: Bu yazı 25 Mart 2019 tarihinde Yenibirlik Gazetesinde yayımlandı.
İçeriği Paylaşın