Dünyaca Ünlü Kanser Uzmanları Yeditepe`deydi

Dünyaca Ünlü Kanser Uzmanları Yeditepe`deydi

Dünyaca Ünlü Kanser Uzmanları Yeditepe`deydi

Bizi Takip Et


Dünyanın önemli kanser referans merkezlerinden Teksas Üniversitesi MD Anderson Kanser Merkezi ile Yeditepe Üniversitesi Hastanesi’nin 26-27 Mart 2009 tarihinde ortaklaşa düzenlediği “Birleşik Onkoloji Sempozyumu”nda dünyaca ünlü hekimler kanser konusundaki son gelişmeleri anlattılar. Sempozyumda özellikle; akciğer, meme ve prostat kanserleri konusundaki son gelişmeler ve tedavilerdeki yenilikler konuşuldu.

Sempozyumun açılış konuşmalarını Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı ve Başhekimi Prof. Dr. Canan Aykut Bingöl ile MD Anderson Global Kanser Araştırmaları Merkezi Direktörü Prof. Dr. Karen Fields yaptılar.
Sempozyumla ilgili basın toplantısında konuşan Dr. Karen Fields, “Dünyanın en büyük kanser merkezi olan MD Anderson Kanser Merkezi, tüm dünyada kanseri yok etme çalışmaları yapıyor. Bu çalışmalarda 4 tane misyonumuz var: Eğitim, araştırma, klinik uygulamalar ve kanserin önlenmesi… Merkezimiz bugüne kadar 800 binden fazla hasta gördü. Sadece geçen yıl 27 bin yeni tanı alan hastaya bakıldı. 5500’den fazla kişi merkezde eğitim aldı. Türkiye’deki önde gelen kanser uzmanları ile de işbirliğimiz var, Yeditepe Üniversitesi Hastanesi ile de bu sempozyumla birlikte işbirliğimizi başlatacağız” dedi.

Sempozyuma MD Anderson Kanser Merkezi bünyesinde görev yapan Türk doktorlardan Medikal Onkolog Doç. Dr. Banu Arun, Deneysel Tedavi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Bülent Özpolat ve Meme Patolojisi Grubu Direktörü Prof. Dr Ayşegül Şahin de katıldı.

MEME KANSERİ BÜYÜK BİR HASTALIK GRUBU
Konuşmasında meme kanseri tedavisindeki son gelişmeleri anlatan Prof. Dr. Ayşegül Şahin “Şu anda yapılan çalışmalar bize meme kanserinin tek bir hastalık olmayıp büyük bir hastalıklar grubu olduğunu gösteriyor. Değişik sınıflandırmalara spesifik tedavi şekilleri uyguluyoruz. Artık yüzlerce moleküler ve genetik yapıya göre tedaviyi planlıyoruz” diye konuştu.

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Genetik Tanı Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Mustafa Özen de  “Kanser en sık görülen ve en ağır seyreden hastalıklardan birisidir. Özellikle gelişmiş toplumlarda ölümlerin %20 den fazlasından sorumludur. Global olarak bugün yaklaşık 25 milyon kanserli vardır. Dünyada her yıl 11 milyon kişi kansere yakalanmaktadır. 2020 yılında bu rakam her yıl için 16 milyona ulaşacaktır. Bunlarında üçte ikisi gelişmekte olan ülkelerde olacaktır. Her yıl 7 milyon kişi ise kanserden ölmektedir. 2020 yılında kadar bu rakam yılda 10 milyonu geçecektir. Dünyada her yıl 160.000 çocuk kansere yakalanmaktadır. Bunların 90.000`i ölmektedir. Türkiye`de ise her yıl 150.000 kişi kansere yakalanmaktadır” dedi. Doç. Dr. Özen konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu sempozyum sadece Türk tıbbına değil Avrupa, Orta Asya ve Ortadoğu’yu içine alacak bir bölgeye hitap etme misyonunu da taşıyor. Katılımcılar arasında İspanya, İtalya, Almanya, Irak, Türkmenistan, Tacikistan ve Azerbaycan’dan uzmanlar bulunuyor.”

Akciğer kanseri ile ilgili gen tedavisindeki yeni gelişmeleri de bu konunun dünyadaki ilk klinik çalışmalarını yapanlardan Prof. Dr. Jack Roth anlattı. Roth, en ölümcül kanser olan akciğer kanserine yakalanmadan önce önlemlerin alınması gerektiğine değinerek, “Kanserle ilgili pek çok faktör var. Ancak akciğer kanserinde sigaranın yarattığı risk çok büyük. Sigara ile mücadele eden ülkelerde akciğer kanseri oranının düştüğü bilinmektedir” diye konuştu.

Sempozyumda ABD ve Avrupa’dan Kanser Merkezleri yöneticileri ile TÜBİTAK, Sağlık Bakanlığı ve YÖK’den de temsilciler katılarak konuşma yaptılar.


İçeriği Paylaşın