Duyu Bütünleme Terapisi Ailelerin Umudu Oldu
Duyu Bütünleme Terapisi Ailelerin Umudu Oldu
Bizi Takip Et
Zeytinburnu’nda otizm, hiperaktivite, dikkat eksikliği, dikkat bozukluğu, öğrenme problemleri ve davranış problemleri yaşayan çocuklara ücretsiz uygulanan duyu bütünleme terapisi, çocukların ve ailelerinin umudu oldu. Uygulanan terapi sonrası çocukların davranışlarında meydana gelen gelişim, hem ailelerin hem de öğretmenlerin yüzünü güldürüyor.
Zeytinburnu Belediyesi Aile, Kadın Destekleme ve Engelliler Merkezi’nde (AKDEM) otizm, hiperaktivite, dikkat eksikliği, dikkat bozukluğu, öğrenme problemleri ve davranış problemleri ya da duyusal temelli yürüme zorluğu yaşayan çocuklara ücretsiz duyu bütünleme terapisi uygulanıyor. 2014 yılından beri duyu bütünleme terapisinin uygulandığı merkezde uzman fizyoterapistler tarafından verilen eğitimler bugüne kadar yaklaşık 200 çocuğa umut oldu.
DİKKAT BOZUKLUĞUNA ERKEN YAŞTA MÜDAHALE
Çocukların hareket kabiliyetini arttırmayı ve davranışlarındaki eksiklikleri gidermeyi amaçlayan duyu bütünleme terapisinde çocuklar için özel bir duyu bütünleme odası oluşturulmuş durumda. Birçok uyaranın bulunduğu odada dikkat eksikliği bulunan çocuklar için yerlere çeşitli basamaklar hazırlanıp çocukların basamakları takip etmesi ve dikkatlerini belirli bir noktaya toplaması sağlanırken, hareket problemleri yaşayan çocuklar içinse salıncaklar yerleştirilmiş durumda. Salıncaktan başları dışarıda olacak şekilde toplara uzanan çocuklar, topları hedeflere atarak koordinasyon ve odaklanma eksikliklerini gideriyor. Çocukların öğrenme ve davranış sorunlarının çözümü için büyük emek harcayan öğretmenler, eğitim sonrası çocukların geldiği noktalardan oldukça memnun olduklarını ifade ediyor. Aileler ise terapi öncesi çocukların davranışlarını kontrol etmekte zorlandıklarını belirtirken, terapi sonrası çocuklarındaki gelişimden dolayı mutlu olduklarını ifade ediyor.
Merkezde 2 ve 12 yaş arasındaki çocuklara haftada 1 gün olmak üzere 45 dakikalık bir terapi uygulanıyor. Öğrencilerin fiziksel ve davranış bozukluklarının durumuna göre verilen eğitimler 3 ay sürüyor. Her bir çocuğa 1 terapistin eğitim verdiği merkezde, toplam 2 uzman terapist çocukların gelişimi için görev alıyor.
SOSYAL, DUYGUSAL VE FİZİKSEL ETKİLEŞİME POZİTİF KATKI
Duyu bütünleme terapisinde görev alan ve konu hakkında bilgi veren fizyoterapist Remziye Akarsu, “Duyu bütünleme, çevremizle olan etkileşimde vücudumuzu etkili bir şekilde kullanmamızı sağlamak için vücudumuzdan ve çevreden gelen bir takım duyuları organize eden nörolojik bir işlemdir. Tedaviye başlamadan önce çocuklarımızın hangi duyularında eksiklik olduğunu tanımlayıp, bunlarla ilgili duyu bütünleme odamızda çeşitli uyaranlarla destek veriyoruz. Çocuklarımızda, sınıfta uyumsuzluklar, öğrenme problemleri, çeşitli hiperaktivite problemleri, eğitim süresince verim alamama problemleri gibi birtakım sorunlar bulunuyor. Terapiyle birlikte tüm bu sorunlar zamanla ortadan kalkıyor. Bu sayede çocuğun çevresiyle olan sosyal, duygusal ve fiziksel etkileşimine pozitif katkıda bulunuyoruz.” dedi.
“ANİDEN YOLA ATLIYORDU”
Duyu bütünleme eğitiminin çocuğunda fark edilir değişimler meydana getirdiğini ifade eden ve merkeze 5 yaşındaki oğlunun davranışlarının gelişmesi için gelen Sibel Nakçı, “Oğlum eskiden dışarıda kendini aniden yola atıyordu. Terapiden sonra bu tür ani hareketleri giderek azaldı ve zamanla ortadan kalktı. Hatta artık o beni uyarıyor ‘anne caddede yürüme araçlar sana çarpar’ diyor. Bu da beni çok mutlu ediyor. Terapi, oğlumdaki değişime yüzde yüz etki etti diyebilirim.” diye konuştu.
“SAÇINI YIKATMIYOR, TIRNAKLARINI KESTİRMİYORDU”
Duyu bütünleme terapisini çocuklarında davranış problemleri ya da öğrenme sorunu yaşayan bütün ailelere önerdiğini dile getiren ve merkeze 7 yaşındaki oğlu Miraç için gelen Behiye Yağız ise, “Miraç eskiden saçını, tırnaklarını kestirmiyor, elini yüzünü yıkatmıyordu. Saçını zorla kestiriyorduk. Terapiden sonra çok değişti. Örneğin şu an saçını, tırnaklarını kesebiliyoruz, banyosunu rahatlıkla yaptırabiliyoruz. Üstelik en güzel tarafı artık bunları kendisi istiyor, bizim zorumuzla yapmıyor.” şeklinde konuştu.
ÇOCUKLARA BİREBİR 3 AYLIK EĞİTİM
Duyu bütünleme terapisinden çocuklarının ücretsiz olarak faydalanmasını isteyen ailelerin öncelikle Zeytinburnu Belediyesi Aile, Kadın Destekleme ve Engelliler Merkezi’ne (AKDEM) başvuru yapması gerekiyor. Ardından çocukların davranış bozukluklarının durumu psikolog ve fizyoterapistlerden oluşan uzman bir komisyon tarafından değerlendiriliyor. Vestibüler, propriseptif (derin duyu), dokunma, görme, işitme duyuları incelenen çocuklar, komisyonun kararına göre terapi için uygun bulunursa sıraya alınıp terapiye katılacağı zamanı bekliyor. Ortalama terapi süresi 3 ay sürse de bunun için konulmuş bir zaman kısıtlaması bulunmuyor. Terapi, uzmanların çocuğun istenilen düzeye geldiğine dair kanaat getirmesiyle sonlandırılıyor.
Duyu bütünleme terapisi, çocuklarda duygusal süreçte gelişen motor gerilik, sürekli ağlama, seslere aşırı veya az duyarlılık gibi sorunları azaltmak için çocuğa dışarıdan duygusal uyarı verilip, organize olmasını ve organize olan çocuğun aktif cevap açığa çıkarmasını sağlayan bir tedavi yöntemidir. Duyu Bütünleme terapisi ile çocuğun çevresiyle olan sosyal, duygusal ve fiziksel etkileşimine pozitif katkı sağlanır.
İçeriği Paylaşın