Düztaban Olmanın Sağlığa Zararları Nelerdir?
Düztaban Olmanın Sağlığa Zararları Nelerdir?
Bizi Takip Et
Ayağında düztabanlık sorunu bulunan kişiler hem günlük hareketlerinde sıkıntı çekiyor. Hem de bu sorun nedeniyle vücutları yıpranıyor. Düztabanlıkta kişinin ayak, diz, kalça ve belin alt kısmındaki bölgede devamlı ağrı meydana geldiğini belirten International Hospital Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Sezgin Sarban, “Tendonlarda aşırı ödem oluşuyor, tendinit, bursit gibi iltihaplar hatta yırtıklar bile görülebiliyor. Burada sorun sadece ayağın düz basması değil. Ayak yukarı ve aşağı esneme hareketini, yetersiz bağ desteği nedeniyle yapamadığından sorun yaşanıyor. Bu nedenle öncelikle kişiye özel tabanlıklar ile tedavi gerekiyor. Kalıcı ağrı durumlarında ise cerrahi tedavi uygulanıyor” diyor.
İnsanın normal anatomik yapısında, ayak ve dizlerin belirli bir açıyla dizilimi sözkonusu oluyor. Bu dizilimin nasıl olduğu konusunda bilgi veren Doç. Dr. Sezgin Sarban, şunları söylüyor:
“Normalde insanın dizleri dümdüz bir hat üzerinde, bir çizgi gibi değildir. Dizler bacak ve uyluk kemikleri arasında yer alıyor ve bu iki kemik arasında 5-7 derecelik dışarı doğru bir açı oluyor. Aynı şekilde ayakların taban kısmında da rahat yürümeyi sağlayan bir doğal oyukluk bulunuyor. Bu oyukluğun azalması veya kaybolmasıyla düztabanlık ortaya çıkıyor. Düztabanlık da dizlerin açısını bozarak tendinitlere ve kireçlenmeye yol açıyor. Dizlerden sonra kalça ve belde de dizilim bozukluğu oluyor, vücudun genel olarak duruşu bozuluyor. O yüzden ciddiye alınmalıdır.”
DÜZTABANLIK DOĞUŞTAN GELİYORSA KİREÇLENME DAHA FAZLA
Doğuştan ileri derecede düztabanlık sorunu olan kişilerde ayak, diz ve kalçadaki sorunlar daha yüksek oranda görülüyor. Kas dengesizliğine bağlı olarak kireçlenmeler ortaya çıkıyor. Düztabanlıkta, ayak tabanının altında, orta ve ön ayak arasında kemikleri birbirine bağlayan çok sayıda bağ bulunduğunu ve burada belli bir açının olması gerektiğini belirten Doç. Dr. Sezgin Sarban, şunları söylüyor:
“Düz tabanlık sorunu olan kişilerde bu açı azalıyor. Normal bir ayağa arkadan baktığınızsa sadece serçe parmağını görebilirken, düztabanlığın olduğu bir ayağa arkadan baktığınızda ayak adeta yere yapışıyor, bu nedenle 3-4 ve 5. parmaklar görülüyor. Aşırı pronasyon dediğimiz bu durumda arka ayaktaki iki kemik arası boşluk (sinus tarsi) azalıyor. Düztabanlığı olan kişilerde ayağın bu boşluğu azaldığından ayak normal hareketliliğini kaybediyor, aşırı pronasyon gibi normal olmayan hareket kazanıyor.”
DÜZTABANLIK AMELİYATLA GİDERİLEBİLİYOR
Düztabanlık sorunu bulunan kişilere çeşitli tekniklerle cerrahi operasyon uygulandığını belirten Doç. Dr. Sezgin Sarban, bu teknikleri şöyle sıralıyor:
– Arka ayakta bu anormal hareketi azaltarak tüm belirtilerin önüne geçilmesini sağlayan bir ameliyat tekniği var. “Artroeresis” dediğimiz bu ameliyatta arka ayaktaki normal olması gereken boşluğa bir adet implant yerleştirmek mümkün. Bu ameliyat ayağa içten yerleştirilmiş tabanlık gibi de düşünülebilir.
– Daha ileri ağrılı hastalıkta “tibialis posterior tendonu yetmezliği” gelişmişse tendon transferleri ve arka ayak kemiği kaydırma veya dış kolonu uzatma ameliyatı yapılabilir.
– Ayak hareketliliği kaybolmuş, kireçlenmiş, ağrılı bir hasta sözkonusuysa, sert düztabanlık dediğimiz durumda son seçenek olarak düz basan bir ayak elde etmek için orta-arka ayağın dondurulması ameliyatı gerekli olabiliyor. Ameliyatlardan sonra hastalara lastik tabanlı şok emici ayakkabılar öneriyoruz.
İçeriği Paylaşın