e-Nabız’la Sağlık Bilgilerinizi Yanınızda Taşıyın!


Bizi Takip Et


Sağlık arşiviniz, hastalıkların tanısında ve takibinde hekimlerin en büyük yardımcılarındandır. Son birkaç yıla ait beyin MR’ınız, akciğer tomografiniz ya da kalbinizin ultrasonu olarak bilinen EKO raporunuz… Kan ve idrar tetkiklerinizin sonuçları… Sizi bilmem ama çoğu kişinin sağlık arşivinin düzenli olduğu söylenemez. Doktor randevusunun zamanı gelip çattığında, evde stres içinde tiroid ultrasonu aranmaya başlanır. O bulunur, bu sefer de biyopsi sonuçları ortada yoktur. Doktorla randevu için yola çıkıldığında, bulunamayan bir sağlık raporunun stresi hastanın da, hasta yakının da üzerindedir. Çoğu evde yaşanan tablo bundan farklı değildir. Oysa, sağlıkla ilgili bilgilerin depolanması bilişim teknolojisindeki gelişmeler sayesinde artık çok kolay.

Mesela ben son altı aydır sağlık arşivimi cebinde taşıyorum. Üstelik sadece görüntüleme ve laboratuar sonuçlarımı değil, sağlık raporlarımı, kullandığım ilaçların listesini de. Nasıl mı? Sağlık Bakanlığı’nın ödüllü sağlık uygulaması e-Nabız sayesinde. Uygulamayla hangi tarihte hangi hastaneye gittiğinizden sizi muayene eden hekimlerle ilgili bilgilere, reçetelerinize ve sağlık raporlarınıza kadar pek çok önemli bilgiye ulaşabiliyorsunuz. Eğer, konum ayarlarınızı açarsanız, Acil Durum 112 butonuna basarak bulunduğunuz yere ambulans da çağırabiliyorsunuz.

E-nabız uygulaması adım, nabız ve solunum sayısı gibi verileri de depoluyor. Uygulamayı kullanarak kamu hastanelerinden ya da aile hekiminizden randevu alabilme imkanınız da var. Üstelik, sağlık takviminden randevularınızı takip etmeniz de mümkün. Sistem, sağlığınızla ilgili önemli bazı bilgileri yüklemenize de olanak tanıyor. Örneğin, nelere karşı alerjiniz olduğunu, acil durumda hekimlerinizin bilmesi gereken sağlık bilgilerinizi yükleyebiliyorsunuz. Güvenlik ayarları ise oldukça gelişmiş. Sağlık verilerinizi sizin dışınızda kimlerin görebileceğini kendiniz seçebiliyorsunuz. Arzu ederseniz,

“Hiçbir hekim verilerimi görmesin” seçeneğini aktifleştirebilirsiniz. Ayarlardan aile hekiminizin ya da muayene olduğunuz hekimin görmesini etkinleştirebileceğiniz gibi, gittiğiniz hastanedeki tüm hekimlere verilere ulaşma izni de verebilirsiniz. Bir diğer seçenek ise, Sağlık Bakanlığı’ndaki tüm hekimlerin verilerinize ulaşabilmesi.

DÜNYADAKİ EN İYİ SAĞLIK UYGULAMASI

Sağlık Bakanlığı’nın e-nabız uygulaması, Birleşmiş Milletler Dünya Bilgi Toplumu İnisiyatifi kapsamında verilen 2016 Dünya Zirve Ödüllerinde “en iyi sağlık uygulaması” seçildi.  2017 yılı verilerine göre e-Nabız’ın kullanıcı sayısı 4,5 milyonun üzerindeydi. Tüm sağlık bilgilerinizi yönetebildiğiniz ve tıbbi özgeçmişinize 7 gün 24 saat internet ile mobil cihazlar üzerinden erişebildiğiniz sistem, dünyanın en geniş ve kapsamlı sağlık bilişim alt yapısı olarak gösteriliyor. Eğer, akıllı telefonunuza ya da bilgisayarınıza e-Nabız uygulamasını yüklemediyseniz, hemen indirmenizi öneririm.

Esra Kazancıbaşı Öztekin

sagligimicin@gmail.com

Not: Bu yazı 17 Şubat 2018 tarihinde Yenibirlik Gazetesinde yayımlandı.


İçeriği Paylaşın