Koronavirüs Atlatan Çocuklarda Yeme Bozuklukları Görülüyor

Yapılan yeni bir araştırma koronavirüs atlayan çocuklarda yemek seçme ve yeme bozuklukları görüldüğünü ortaya koydu.

Koronavirüs Atlatan Çocuklarda Yeme Bozuklukları Görülüyor

Bizi Takip Et


Covid-19 yetişkinler kadar çocuklar için de tehlike olmaya devam ediyor. Genellikle çocukların koronavirüsü daha hafif atlattıkları bilinse de uzmanlar dikkatli olunması konusunda uyarıyor. 

Çocuk ve ergenlerde Covid-19 sonrası 4 haftadan uzun süre yorgunluk, uykusuzluk, burun akıntısı, kas ağrısı, baş ağrısı, konsantrasyon bozukluğu, egzersiz intoleransı, nefes darlığı ve göğüs ağrısı gibi semptomların devam edebiliyor ve bu durum hayat kalitesini ve okul başarısını olumsuz yönde etkileyebiliyor.

Yapılan yeni bir araştırmada koronavirüs atlatan çocuklarda ilgili yeni bir gerçeği ortaya koydu. Araştırmada koku ve tat alma bozukluğu nedeniyle çocuklarda yemek seçme ve yeme bozuklukları görüldü.

Kokuları farklı ve genelde kötü algılama rahatsızlığı olarak tanımlanan parozmi (kötü koku alma) Covid'e yakalanan yetişkinlerde görülen bir yan etki. Ancak yemek seçtiği düşünülen çocuklarda bu durumun fark edilmemesi mümkün.

İngiltere'deki East Anglia Üniversitesi ile Fifth Sense adındaki sivil toplum kuruluşu, çocukların parozmi belirtisi gösterip göstermediğini anlamaya yardımcı olacak bir kılavuz hazırladı.

YEMEK YEMEZ OLDU

East Anglia Üniversitesi'nden Profesör Carl Philpott, "Birçok ebeveynin kaygı içinde ve ne yapacağını bilemez durumda olduğunu düşünüyorum" diyor.

Profesör Philpott, "Bu rahatsızlık çocukları yemeklerden soğutabilir, pek çoğu yemek yemekte bile zorlanabilir" ifadesini kullandı. Profesör Philpott, meslek hayatında ilk kez ergenlik çağında parozmi hastaları görmeye başladığını söylüyor.

"Şimdiye kadar altında yatan sorun anlaşılmadan, sadece çocukların yemek seçtiği düşünülüyordu" diyen Philpott, özellikle de yiyecekle ilgili veya otizm gibi başka sorunları olan bazı çocuklarda bunu teşhis etmenin gerçekten çok zor olabildiğine dikkat çekti.

Eylül ayında Covid'e yakalanan 11 yaşındaki Malisse Kafi, "her şeyin tadı dışkı ve çürük yumurtaya benzediği için" yemek yemez olmuş. Malisse Kafi'nin rahatsızlığı geçmeye başladı, ancak hala günlük yaşamını etkiliyor.

İKİ AY İÇİNDE HASTANEYE KALDIRILDI

Annesi Dawn Kafi, yiyeceklerin oğlunun öğürmesine ve tıkanmasına neden olduğunu anlatıyor. İki kilo kaybeden Çocuk, iki ay içinde sıvı kaybından dolayı hastaneye kaldırılmış.

"Çok korkunçtu" diyor Dawn Kafi, "Ne yapacağımızı bilemedik, yemek yesin diye yapmadığımız kalmadı, sevdiği yemekleri pişirdik, ama ne yapsak daha çok hastalanmasına neden oldu."

Küçük çocuğa parozmi teşhisi konulmuş ve burun spreyi verilmiş. Ancak bunun bir faydası olmamış ve tüple beslemek gerekmiş. Bayan Kafi, "Parozmiyi daha önce hiç duymamıştık" diyor. "Kötüleşmesini izlemek çok üzücüydü, hiç yemek yemez oldu."

Malisse şu anda somon balığı gibi bazı yiyecekleri yiyebiliyor, ancak annesi oğlunun sürekli olarak yorgun olduğunu ve sağlık sorunlarının bitmediğini söylüyor.

ÇOCUKLAR YİYECEKLERLE BOĞUŞUYOR

BBC'de yer alan habere göre, koku ve tat bozukluklarından etkilenenlere yardım eden Fifth Sense hayır kurumundan Duncan Boak, Covid'den sonra çocukların gerçekten yiyeceklerle boğuştuğunu anlatıyor.

"Beslenme sorunu olan ve kilo kaybeden çocukların ebeveynlerinden bilgi alıyoruz, ancak doktorlar durumu sadece yemek seçmeye bağlamışlar" diyor.

Boak, durumun farkına varılması için ellerindeki bilgileri sağlık çalışanları ile paylaşmak istediklerini söylüyor.

Profesör Philpott'un Fifth Sense ile birlikte hazırladığı kılavuzda, ebeveynlere rahatsızlığa neden olan ve olmayan yiyeceklerin listesini hazırlamaları öneriliyor.

Çocukları daha sade yiyecekler yemeye teşvik ederek, hangi yiyeceklere tepki vermediklerinin görülebileceğine işaret edilirken, yemek yerken buruna yumuşak bir mandal takarak kokuların bloke edilebileceği kaydediliyor.

Kılavuzdaki bir başka öneri de iyileşmeye yardımcı olmak için birkaç ay boyunca günde iki kez en az dört farklı koku koklamaktan oluşan basit bir teknik kullanılması.


İçeriği Paylaşın