EECP ile Kansız, Ameliyatsız Doğal Bypass
EECP ile Kansız, Ameliyatsız Doğal Bypass
Bizi Takip Et
EECP nedir? Kalp damar hastalarında bu yöntem nasıl uygulanır? EECP kalp damarlarında tıkanma olan her hastaya uygulanabilir mi? Bu yöntem damarlarda nasıl bir etki yapar? Ortalama olarak kaç seans gerekir? Hasta günlük yaşamında sıkıntılarından kurtulduğunda nasıl hisseder? EECP yönteminden başka sağlık problemlerinde de faydalanılıyor mu? Erkeklerde hangi nedenlerden kaynaklanan sertleşme probleminde EECP yöntemi uygulanır? EECP tedavisi tamamlandıktan sonra belli bir hasta grubunda bazı durumlarda tekrarlanması gerekir mi? Kalp yetersizliğinin tedavisinde EECP yönteminin nasıl bir yeri vardır? Her kalp yetersizliğinde uygulanabilir mi? Kalp yetersizliğinin derecelerine göre tedavi değişir mi? EECP tedavisi öncesinde yapılması gereken şeyler veya bırakılması gereken ilaçlar var mıdır? Medical Park Silivri Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ali Karaçınar Sağlığım İçin Herşey’de EECP yöntemi ile ilgili soruları yanıtladı.
. EECP nedir?
“EECP, koroner kalp ve kalp yetmezliği hastalarında hem tedavi hem de koruma amacıyla kullanılan bir yöntemdir. Türkiye’de çok fazla kullanılmamaktadır. Ancak dünya standartlarında oldukça sık tercih edilen bir yöntemdir. Kansız, kolay uygulanabilir ve maliyetinin düşük olması çok tercih edilmesinin nedenleridir.”
“EECP İLE KALBİN POMPA GÜCÜ ARTAR”
. Kalp damar hastalarında bu yöntem nasıl uygulanır?
“EECP, hastanın bel aşağısına, bacak kısımlarına bütün vücudu saran ve basınçlı hava uygulayan torbalardan oluşur. Uyluk, baldır ve kalça kısımlarında torbalar kalple senkronize bir şekilde şişerek ve boşalarak yukarıya kan akımının çıkmasına neden olur. Kan miktarı basınçlı bir şekilde kalbin içerisindeki kalp damarlarına pompalandığı için, kalbe gelen kan miktarı artarak, tıkalı olan damarların yenilenmesini sağlar. Ayrıca kılcal damarların açılmasına ve kalbin yitirmiş olduğu işlevlerini yerine getirmesine sebep olur. Böylece kalbin hem pompa gücü artmış olur, hem de hastalarda kansız ve ameliyatsız bir doğal bypass gerçekleşir.”
“EECP YÖNTEMİNİN KÖKENİ, ÇİN”
. Bu yöntem hangi ülkelerde uygulanmaktadır ve başarı oranı nedir?
“Bu yöntemin kökeni Çin’dir. Çin’de çok basit ve çok uygulanan bir yöntemdir. Önceleri doğal meditasyon yöntemi olarak kullanılırken günümüzde tıbbın kabul ettiği bir yöntem haline gelmiştir. Kalp hastalarında ve bir takım hastalarda bu yöntemin etkili bir tedavi sağladığı kabul edilmiştir. 1990’lı yıllarda Amerika’daki FDA, bu yöntemin kalp hastaları için uygulanabilir bir tedavi yöntemi olduğunu onaylamıştır. Teknolojinin gelişmesi ile cihazların boyutları da küçülmüştür. Şuanda Amerika’da binden fazla merkezde uygulanan bir yöntemdir. Hem tedavi şekli hem de tedavi süresi açısından hastalara fayda sağlayan bir yöntemdir.”
. EECP kalp damarlarında tıkanma olan her hastaya uygulanabilir mi? Uygulanamayacağı bir grup hasta var mıdır?
“EECP yönteminin, hastaların yüzde 95’ini kapsayabilecek genişlikte bir tedavi spektrumu vardır. Bu yöntem, bacaklarında toplardamarlarında pıhtılaşma ve kalp yetmezliği ile görülen kapak hastalığı olanlara, ayrıca aortun genişlemiş şekillerinde uygulanamaz. Pıhtılaşma bozuklukları olan hastalar ve hamilelerde de bu tedavi yapılamaz. Bu yöntem daha çok kalp hastalıklarına yönelik bir tedavidir ve sadece kardiyoloji uzmanları tarafından uygulanabilir.”
“GÖĞÜS AĞRISI DEVAM EDEN HASTALARDA BAŞARI ORANI YÜZDE 90’DIR”
. Bu yöntem damarlarda nasıl bir etki yapar ve başarı oranı nedir?
“Daha önce kalp krizi geçirmiş, balon uygulanmış, bypass yapılmış hastalarda özellikle kalp damarlarındaki rahatsızlıklar kronik rahatsızlıklardır. Bazı hastalara ne bypass, ne balon ne de stent yeterli derecede tedavi sağlamaz. Bu hastalar ömürleri boyunca bir takım ağrılara ve rahatsızlıklara maruz kalarak bu hastalıkla yaşamayı öğrenmek zorundadır. Tıbbın çaresiz kaldığı, ilaç tedavilerinin yetmediği hastalarda bu tedavinin en çok etkili olduğu durumlar gelişir. Özellikle göğüs ağrısı stent, balon ve bypasstan sonra hala devam eden hastalarda yüzde 90 oranında başarı sağlandığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.”
HER GÜN BİR SAAT TEDAVİ
. Ortalama olarak kaç seans gerekir? Bir seans ne kadar sürer?
“Çok sıkıntılı olmayan hastalarda hastanede kalmaya gerek yoktur. Günlük seanslarını aldıktan sonra normal hayatlarına dönebilirler. Tedavinin süresi yaklaşık bir saattir. Daha ağır vakalarda iki saate kadar uzatılabilir. Toplam seans saati 35 saat olarak bildirilmiştir. 35 saat doldurulduğunda bir seans tamamlanmış olur. Her gün bir saat ve haftanın beş günü uygulanırsa yaklaşık iki aylık bir tedavi süreci sonrasında hastalar sıkıntılı süreçlerinden kurtulur.”
. Hasta günlük yaşamında sıkıntılarından kurtulduğunda nasıl hisseder?
“Koroner kalp yetmezliği olan hastalar günlük yaşamında çok kısa mesafelerde göğüs ağrıları, nefes darlığı yaşayabilir; yorgunluk, halsizlik ve uykusuzluk çekebilir. Bu tedavinin sadece kalbe değil, diğer organlara da kanlandırma etkisi olduğu için zihinsel fonksiyonları daha iyi çalışır. Uykusuzlukları düzelir, psiko-sosyal etkileri görülür. Ayrıca nefes darlığı, kullandığı ilaç miktarları ve dozları azalır. Hastaneye yattıkları ve geldikleri süreler kısalır.”
EECP’NİN FAYDALI OLDUĞU DİĞER HASTALIKLAR
. EECP yönteminden başka sağlık problemlerinde de faydalanılıyor mu?
“Kalp hastalarında bu tedavi kullanılırken başka organların işlevleri de düzelmektedir. Kalp yetmezliği olan hastalarda, kalbin pompalama fonksiyonları azaldığı için böbrek fonksiyonları da zamanla düşer ve hasta sıkıntı yaşar. Bu tedavi ile birlikte kalbin hem gücü hem pompalama fonksiyonları arttığından böbreğe gelen kan miktarı da artar ve böbrek fonksiyonları düzelir. Zihinsel fonksiyonlarda, uykusuzlukta, yorgunlukta, halsizlikte değişiklikler olur. Yaşlı hastalarda cinsel fonksiyon bozuklukları olabilir. EECP yöntemi ile kanlandırma arttırıldığından bu gibi sıkıntıların da düzeldiği ispatlanmıştır.”
SERTLEŞME PROBLEMİNİ TEDAVİ EDER Mİ?
. Erkeklerde hangi nedenlerden kaynaklanan sertleşme probleminde EECP yönteminden faydalanıyorsunuz?
“Hastanın gündelik hayatında iş yapabilirliği arttığı, kendine güvenine ve sağlığına kavuştuğuna dair inancı geliştiği için sosyal ve psikolojik yönden de gelişme olur. Ayrıca sertleşmede, kanlanma azalmalarında görülen cinsel fonksiyon bozuklukları düzelebilmektedir. Kalbin pompalama gücü de arttığı için haliyle kanlanma da artar ve sertleşme problemlerinde başarılı sonuçlar alınır.”
. EECP tedavisi tamamlandıktan sonra belli bir hasta grubunda bazı durumlarda tekrarlanması gerekir mi?
“Bir seansın beş yıla kadar etkinliğinin devam ettiği bilimsel çalışmalar ile bildirilmiştir. Ancak semptomları tekrarlayan, durumunun stabilliği bozulan hastalarda altı ayda bir bu tedavi uygulanabilir.”
HER KALP YETERSİZLİĞİNDE UYGULANIR MI?
. Kalp yetersizliğinin tedavisinde EECP yönteminin nasıl bir yeri vardır? Her kalp yetersizliğinde uygulanabilir mi? Kalp yetersizliğinin derecelerine göre tedavi değişir mi?
“Kalp yetmezliği hastalarında bu tedavinin, evreleri bir derece geriye çektiğini ispatlayan çalışmalar yapılmıştır. Kalp yetmezliği üçüncü evredeyse ikinciye gerilediği; ikinci evredeyse birinciye gerilediği ispatlanmıştır. Özellikle bacaklarda sıkma, akciğerde su toplanmasıyla gerçekleşen akciğer ödemleri semptomları olan, efor kapasitesi azalmış hastalarda son derece iyi sonuçlar alındığı görülmektedir.”
. EECP yönteminin mekanizması nasıldır?
“ Hasta bir sedyede uzanırken belden aşağı kısmında baldırlarda, uyluklarda ve kalçalarda basınçlı havayı pompalayan ve bu havayı boşaltan bir mekanizmadır. Bu mekanizma bir EKG ile senkronize edilerek bir sistem üzerinden basınçlı torbaların şişip inmesiyle uygulanır. Bu sırada aşağıda toplardamarlarda birikmiş olan kanın kalbe geri dönmesini ve kalpte ince damarlara kadar itici ve basınçlı bir şekilde kanın ilerletilmesini sağlayarak yapılır. Bu yöntemle belli bir süre sonra kılcal damarlar hem genişler hem de yeni kılcallar oluşur. Kalbin kanlanmayan birçok bölgesinde yeniden kanlanma meydana gelir. Kalbin pompala fonksiyonu da bu şekilde arttırılmış olur.”
HAZIRLIK DÖNEMİ VAR MI?
. EECP tedavisi öncesinde yapılması gereken şeyler veya bırakılması gereken ilaçlar var mıdır?
“Hazırlık dönemi gerekli değildir. Ancak kalp yetmezliği, hipertansiyonu ya da ritim bozukluğu olan hastalarda önce durumun stabil hale getirilmesi gerekmektedir. Bir takım medikal tedavilerle hasta stabilize edildikten sonra bu yöntem kolaylıkla uygulanabilir. Kalp krizi geçirmiş hastalarda bir ya da iki hafta hem kalbin hem de hastanın dinlenmesi beklenir. Bypass geçirmiş hastalarda bu süreç yaklaşık üç aydır. Bu süreçler dolduktan sonra herhangi bir hazırlığa gerek kalmadan tedaviye başlanabilir
İçeriği Paylaşın