El Bileği Artroskopisi

El Bileği Artroskopisi

El Bileği Artroskopisi

Bizi Takip Et


Günümüzde sık rastlanan rahatsızlıklardan bazıları da el ve el bileğimizde yaşadığımız sorunlardır. Vücudumuzun en çok kullandığımız organlarından biri olan ellerimiz, günlük yaşamda birçok aktiviteyi yapmamızı sağlayan, herhangi bir sorun yaşadığımızda ise yaşam kalitemizi ciddi şekilde etkileyen bir uzvumuzdur. El bileği ise eli, önkol ve daha yukarısına bağlayan, üç boyutlu olarak çok geniş bir hareket kabiliyetine sahip, bir çok kemik ve bağdan oluşan vücudumuzun en karmaşık eklemidir. El bileği fonksiyonlarını etkileyen herhangi bir sorun, çözümünün de karmaşık olabileceği anlamına gelmektedir.

Artroskopi, eklemlerin içini gözlemleyen, gerektiğinde çeşitli cerrahi müdahaleler yapılmasını sağlayan, normal cerrahi işlemlere göre daha az zarar veren (minimal invaziv) bir ameliyat şeklidir. El bileği artroskopisi, bu işlemi yapan hekime küçük delikler kanalıyla eklemdeki problemin tanısını koyma ve tedavisini yapma olanağı tanır. Son yıllarda diz ve omuz ekleminden sonra artroskopinin sıklıkla kullanıldığı bir diğer eklem de el bileğidir. Açık ameliyata göre artroskopik girişimde yumuşak dokulara daha az zarar verildiği için ameliyat sonrası ağrı, şişlik ve eklem sertliği minimum olmakta, iyileşme daha hızlı olabilmekte ve hastalar günlük özel ve iş yaşamlarına çok daha hızlı bir şekilde dönebilmektedir.

Artroskopi, söz konusu eklemi oluşturan kemiklerin kıkırdak yüzeylerini ve aralarındaki bağları net bir şekilde gözlemlemeye ve incelemeye izin verdiği için, bu yapıların devamlılıklarının tespiti, hasar durumunun teşhis ve tedavisi ihtiyacı doğduğu zaman uygulanan bir tekniktir. El bileğinde ağrı, şişlik, atlama hissi veya hareket kısıtlılığı olması eklemde bir sorun varlığını işaret edebilir. El bileği artroskopisi yapılma durumu söz konusu olduğunda, küçük delikler kanalıyla özel ekipmanlar kullanılarak bu sorunları tetkik ve tedavi etmek mümkün olabilmektedir. Bu yöntem, eklem içi kırıklarının düzeltilmesi ve kırık parçalarının tutturulmasına da yardımcı olabilmektedir. El bileğinin menisküsü de denilen triangülerfibrokartilaj kompleksinin başta yırtıkları olmak üzere tüm sorunlarının çözümü de bu cerrahi işlemin en sık kullanılan durumlarından birini oluşturmaktadır. Günümüzde ganglion veya higroma denilen bazı el bileği kistlerinin  tedavisinde ve artritik durumlarda da artroskopik uygulamalar mümkündür.

Bu işlemde ucunda minik dijital kamera olan ince bir çubuk boru küçük bir delikten ekleme yerleştirilmekte, eklemin içi bir monitöre yansıtılan görüntülerle incelenmekte, başka bir delikten yerleştirilen özel ekipman ve aletlerle de gerekli cerrahi işlemler uygulanabilmektedir. Nadiren işlem sırasında küçük kesilerle açık cerrahi işlemler de yapmak gerekebilmektedir. Ameliyat sonrası parmakların kullanımına izin veren bir el bileği ateli uygulanarak şişlik ve ağrı kontrolü yapılmaktadır. Atel kullanım süresi, nasıl bir girişim yapıldığına göre değişebilmektedir. Bu ameliyattan sonra genellikle hastanede yatmaya gerek kalmamaktadır. İyileşme dönemi devam ederken de hastalar fizik tedavi ve rehabilitasyona ihtiyaç duyabilmektedirler.

Prof. Dr. Eftal Güdemez

Amerikan Hastanesi
Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü El ve Mikrocerrahi Ünitesi


İçeriği Paylaşın