Embriyo Transferi Hakkında Merak Edilenler
Embriyo Transferi Hakkında Merak Edilenler
Bizi Takip Et
Embriyo transferi konusunda merak edilenleri, İstanbul Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ozan Özolcay bilgi verdi.
Embriyo transferi nedir? Nasıl yapılır?
Çocuk sahibi olamadığı için başvuran hastalara yapılan testlerin sonucunda tüp bebek tedavisi karar verilmişse ilk olarak anne adayının yumurtaları büyütülür ve yumurtalar belirli bir aşamaya geldikten sonra toplanır. Daha sonra laboratuvar ortamında bu yumurtaların içerisinden sağlıklı olanlar seçilir. Baba adayı da sperm örneği verir ve yine mikroskop altında kuyruk ve baş yapısı mümkün mertebe en düzgün olan, en sağlıklı olanlar seçilmeye çalışılır. Daha sonrada bu 2 hücre birleştirilir ve 1 gün laboratuvar şartlarında bekletilir. Ertesi gün ise bu bebek taslaklarından hangilerinin döllendiğine bakılır.
Oluşan bebek taslakları; yani embriyolar minimum 3 gün, maksimum 5 gün laboratuvar şartlarında tutulur ve takip edilir. Bunların gelişimi gözlemlenir ve içlerinden en sağlıklı olanlar seçilerek anne adayının rahmine yerleştirilir. Bu embriyo transfer işlemidir. Mevzuat gereği kişinin yaşı eğer 35’in altındaysa ilk denemde sadece 1 tane embriyo verilir. Bir gebelik oluşmazsa o zaman bir sonraki denemede yine 1 embriyo verebilme hakkı vardır. Bunda da oluşmazsa sonraki her denemede hastaya 2 tane embriyo verilebilir. Bu bütün hastalar için geçerli olan bir durumdur. 35 yaşından büyük hastalara ise 2 tane embriyo verebilir. Embriyoları verdikten sonra işlemin belki de en güzel, en heyecanlı kısmı gelir. Bu 12 günlük bekleme sürecinden sonra durum belirlenir.
Embriyo transferinden 12 gün sonra mı gebelik testi yapılmalıdır?
Hastalarımıza transferden 2-3 gün sonra test yaptırmayın şeklinde uyarıda bulunuyoruz. Çünkü embriyonun vücudunuzla temasa geçip daha sonra gebelik hormonu dediğimiz o Beta HCG’nin sizin kanınıza salınması için geçmesi gereken süre vardır. 12 günlük bu süreyi bekleyip test yapmak daha doğrudur.
EMBRİYO TRANSFERİ SONRASI NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Embriyo transferi sonrası özellikle bir yatak istirahati gerekiyor mu?
Transfer sonrası yani bebek taslaklarınızı rahim içine koyduktan sonra yarım saat dinlenme yeterlidir. Embriyo taslağı orada kendine bir yer bulur ve oraya yerleşir. Ama bazı hastalar ısrarla eve gitmek istemiyorlar ve birkaç saat dinlenmek istiyorlar. Bu hastaları da tabi ki kırmıyoruz ama bu konudaki şehir efsanelerini artık dikkate almamak gerekiyor. Örneğinhiç kımıldamayın denmesi gibi. Bu kesinlikle doğru bir bilgi değil. Çünkü 12 gün boyunca kımıldamadan yatmak, kalkmamak insanı psikolojik olarak zaten etkiler. Hiçbir insan kımıldamadan 12 gün boyunca yatakta duramaz. İnsanların birbirine bu konuda yaptığı tavsiyelerde şehir efsanelerine dönüşmüş durumda. Örneğin komşum tüp bebek yaptırdı, 12 gün yatakta yattı ve başarılı oldu. Kimi insanlar bunları kendine somut bir örnek olarak görüyor.
Kişi bir gün dinlendikten sonra işine de dönebilir. Ama ne iş yaptığı da önemlidir. Diyelim ki yemek yapıyorsa ayakta bir süre kalması çok büyük bir sorun değildir; ama temizlik yapacaksa ya da bu işte çalışıyorsa mesela koltuk gibi ağır bir şey çekecekse bu tür şeylere dikkat etmelidir. Bu kadar ağır işlere de girmemesi konusunda uyarıyoruz. Çok hareketsiz kalması doğru değildir. Çünkü sürekli dinlenmek aslında kişinin kan akışını da bozabilir ve verilen birtakım ilaçlar da vücudunda pıhtılaşmaya sebep olabilir. Bunun için özellikle hareket etmeye dikkat etmeliler. Kan akımı artmalıdır. Bu gebeliği pozitif anlamda da destekler. Kısacası uzun süre hareketsiz kalmak her birey için bilimsel olarak zararlıdır.
Sıcak banyo zararlı mıdır?
“Sıcak banyo zararlıdır” yanlış bilinen bilgilerden bir tanesidir. 15 gün hiçbir şekilde duş almayıp gelen hastamız olabiliyor. Bir kere bu ilk olarak hijyenik değildir. Anne adayının sağlığını etkileyebilir. Ayakta ya da oturarak duş almak herhangi bir şekilde düşük riskini artırmaz. Önemli olan banyoda ayağının kaymamasına dikkat etmektir. Buna benzer bir örnek de “raftan uzanıp bir şey almamak”. Anne adayları kollarını yukarı kaldırırlarsa bebeklerini düşüreceklerini zannederler. Böyle bir durum yok. Buradaki asıl mantık, kullanılan bazı ilaçların ani hareketlerde tansiyon düşmesine sebep olabileceğidir. Bu yüzden yukarı doğru uzanırken tansiyon düşebilir ve düşüp bir tramvaya maruz kalınabilir. Kısacası bu tür ufak tefek hareketlerin ya da duş almak gebe kalmayı engellemez.
EMBRİYO TRANSFERİ SONRASI CİNSEL YAŞAM
Embriyo transferinden sonra belli bir süre cinsel yaşama kısıtlama getiriliyor mu?
Transfer yaptıktan sonra sonuç alıncaya kadar cinsel birliktelik önerilmez. Çünkü cinsel birliktelik olduğu zaman spermin içerisindeki birtakım maddeler rahimde kasılmaya sebep olabilir, bu kasılma da bebeğin oraya tutunma şansını azaltabilir. Kişi gebe kalırsa da gebeliğin ilk birkaç haftalık döneminde işlerin yolunda gittiğini anlamak adına mümkünse cinsel birliktelikten uzak durmak faydalıdır. Ama sonrasında herhangi bir düşük riski ya da bir sorun söz konusu değilse istedikleri gibi normal yaşamlarına dönebilirler.
Hamileliğin kaçıncı ayına kadar cinsel yaşama izin verilir?
Anne adayına, bebek kalp atımlarını gördükten sonra normal hayatınıza başlayabilirsiniz diyoruz. 6’ıncı hafta ile 28-30’uncu hafta arasında bilinen hiçbir sıkıntı yoktur; ama tabii ki bazı özel durumlar vardır. Örneğin eğer bir kanaması, düşük riski, rahim ağzında bir yetmezliği söz konusuysa bunun için bir dikiş atılması gerekiyorsa. Bunlar istisnai durumlardır.
İçeriği Paylaşın