Emeklilikte Bunamadan Korunma Yöntemleri
Emeklilikte Bunamadan Korunma Yöntemleri
Bizi Takip Et
Yaşın ilerlemesi, unutkanlık ve bunama riskini de bereberinde getiriyor. Unutkanlık ile başa çıkmak için beyne daha fazla görev verilmesi gerektiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, çok çalışan beynin çabuk yaşlanacağı inanışının yanlış olduğuna dikkat çekti.
Prof. Dr. Kütükçü, emeklilik ile hayattan elini eteğini çekenlerin risk altında olduğunu söyleyerek “emeklilikte de çalışmayı ve zevk aldığınız zihinsel aktiviteleri yapmayı bırakmayın’’dedi.
Yaş ilerledikçe kendini göstermeye başlayan unutkanlık sorunu bunamanın en sık görülen cinsi Alzheimer ile karşı karşıya kalma endişesi yaratıyor. Yeni bir konuyu öğrenirken beyin hücreleri arasında bağlantı sağlayan amiloid beta türü proteinler ile doğrudan ilişkili olan Alzheimer belirli bir yaştan sonra bu proteinlerin beyinde birikmesiyle ortaya çıkıyor.
Hastalığın 40 – 45 yaşlarında ilk sinyallerini verdiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, beyin omurilik sıvısında ve kanda amiloid seviyesinin ölçülerek hastalığa yakalanma riskinin ölçülebildiğini belirtti. Prof. Dr. Kütükçü “Tüm tespit yöntemleri Alzheimer hastalığının belirtileri ortaya çıkmadan yıllar önce beyinde hasar yaratmaya başladığını gösteriyor‘’ dedi.
SPOR YAPMAK BEYNE DE İYİ GELİYOR
Kişinin yaşı kaç olursa olsun unutkanlık ile savaşmak için çaba göstermesi gerektiğini anlatan Prof. Dr. Kütükçü , unutkanlığa karşı koymak için beyne daha çok görev vermek gerektiğini vurguladı. Çok çalışan bir beynin daha çabuk yaşlanacağı şeklindeki ön yargıları kaldırmak gerektiğini belirten Prof. Dr. Kütükçü, unutkanlıkla başa çıkmak için spor yapmanın önemini belirtti.
Sporun sadece vücut sağlığı için değil, beyin için de güçlü bir uyarıcı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kütükçü, “Spor hem kanın ve oksijenin dolaşımını sağlıyor. Beyin ise, spor esnasında kontrol ve dikkat mekanizmasını ayakta tutarak daha çok çalışıyor. Bu sayede beyin koordinasyon ve denge için çok fazla güç sarf ediyor” dedi. Prof. Dr. Kütükçü günde 1 saat yürüyüş yapma önerisinde bulundu.
EMEKLİ OLUP KENARA ÇEKİLMEYİN
Emeklilik sonrası birden bire her türlü çalışmayı bir kenara bırakıp, hayattan elini ayağını çekenlerin Alzheimer ve diğer bunama hastalıklarına daha çok ve hızlı yakalandığını söyleyen Prof. Dr. Kütükçü şöyle konuştu:
“Emeklilikte de çalışmayı ve zevk aldığınız zihinsel aktiviteleri yapmayı bırakmayın. Emekli olunsa bile zihnin emekli edilmemesi gerekir. Eemekliler internet kullanarak beyin ve hafıza egzersizleri yapabilirler.”
MUTSUZLUK BEYNE KALICI HASAR VERİYOR
Mutsuzluğun da alzheimer hastalığının nedenlerinden olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kütükçü, depresyon riskini artırabilecek herşeyden uzak durmak gerektiğini vurguladı. Mutsuzluğun beyni kalıcı hasarla etkilediğini söyleyen Prof. Dr. Kütükçü, özellikle bir hobi sahibi olmanın beyni aktif tutmak için önemine değindi. Prof. Dr. Kütükçü, “Bulmaca çözün, çiçek ekin, dans edin, hangisini severseniz sevin ama mutlaka bir hobiniz olsun. Böylece beyin nöronlarına çok farklı uyaranlar göndermiş olup, beyninizi aktif tutabilirsiniz.” dedi.
İçeriği Paylaşın