Emziklilik döneminde beslenmenin hem annenin hem de büyüyen bebeğin sağlığı bakımından önemle üzerinde durulması gereken bir konu olduğunu belirten Diyetisyen Nilüfer Bayram, anne sütünün miktar ve kalitesini etkileyen üç önemli etken olduğunu vurguluyor. Dyt. Bayram, bu etkenleri şöyle anlatıyor:
“Annenin günlük olarak tükettiği yiyeceklerin yeterli, dengeli ve çeşitli olması, hamilelik döneminde kazanılan yedek besin deposunun düzeyi ve annenin psiklojik durumu.”
BEBEĞİNİZİ SÜTLE BESLEYİN
Salgılanan sütteki besleyici unsurların önemli bir kısmının annenin yediklerinden sağlandığını hatırlatan Dyt. Nilüfer Bayram, emziren annelerin nasıl beslenmesi ve nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda bilgi verdi.
Bu dönemde besinlerle alınan kalorinin tümü süt için harcanmamakta, vucüdun diğer ihtiyaçları için de bir miktar kullanılmaktadır. Süt veren annelerde besinle alınan toplam enerjinin yüzde 80`ini süt yapımı için kullanılır. Sağlıklı bir annenin günde ortalama 800 ml kadar süt salgıladığı esas alınırsa emziklilik döneminde günlük enerji gereksinmesine 750 kalori kadar ilave gerekir. Bu miktarın 500 kalorisini annenin gün boyunca yediklerinden, 250 kalorisi ise gebelik döneminde kazanılan depolardan sağlanır.
DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
✔ Şekerli besinler sütü artırmaz. Tatlı ihtiyacınızı mümkün olduğu kadar sütlü tatlılardan karşılamalısınız.
✔ Günde 3-4 porsiyon kalsiyumdan zengin besinler (süt, yoğurt ve peynir) tüketilmelisiniz.
✔ Sebze ve meyveleri mutlaka her öğünde tüketilmeye özen göstermelisiniz.
✔ Salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş ürünlerin içerdikleri katkı maddesi nedeni ile tüketimi önerilmemektedir.
✔ D vitamini sadece güneşin doğrudan cilde yansıması ile sağlanır, besinlerde bulunan bir vitamin olmadığı için emzikli anne güneşten mutlaka faydalanmalıdır.
✔ Yemeklerde iyotlu tuz kullanılmalıdır.
✔ Kuru meyvelerin tüketimi ek kalsiyum ve demir desteği sağlar. (1porsiyon meyve = 4 adet kuru kayısı)
✔ Kansızlığı önlemek için çayın yemeklerden yarım saat önce ve sonra içilmesine özen gösterilmelidir. İçecek olarak ıhlamur, nane, papatya gibi bitki çayları tercih edilebilir.
✔ Bu dönemde su metabolizmasında artış vardır. Süt miktarının değişmemesi için annenin sıvı alımını arttırmak gerekir. Günlük alınan sıvı miktarı yaklaşık 3 litre olmasına özen gösterilmelidir. Bu miktar pratik ölçülerle 12 su bardağı su, süt, ayran, hoşaf, komposto, taze sıkılmış meyve suları ve bitki çayları şeklinde önerilmektedir. Çay ve kahve gibi içeceklerin süt verimini azalttığı bilinmektedir.
✔ Doktora danışılmadan ilaç veya ek herhangi bir vitamin kullanılmamalıdır.
EMZİRİRKEN KİLO VERİLEBİLİR Mİ?
Süt verme dönemi annenin hamilelikte aldığı kiloları atması için iyi bir fırsattır. Anne süt üretirken enerji harcadığı için eski kilolarına daha kolay dönebilecektir. O nedenle tam kapasite ile emzirebilmek sağlıklı kiloya dönmeyi destekler.
Süt vererek günde 250 kal enerji harcanırsa 7 günde sadece emzirerek vücut yağ deposundan 250 gram kayıp olur. Bu da 4 haftada 1 kilogram kadar yağ kaybı demektir. 6 ay sonunda sadece emzirerek 6 kilo kayıp sağlanabilir. Gebelik döneminde önerilenden (9-12 kilo) fazla kilo alınmışsa her ay iki kilo kaybı normaldir. Normal ölçüde ağırlık kazanmış bir anne için ayda 2 kilodan fazla ağırlık kaybı doğru değildir. Süt veren her annenin beslenme planı bir uzman tarafından mutlaka gözden geçirilmelidir.
1800 KALORİLİK BESLENME PROGRAMI *
Günlük Alınması Gereken Porsiyon Miktarları
Süt – yoğurt = 4 su bardağı süt veya yoğurt (kaymaklı kısımlarını tüketmeyin).
Et = 2 ince dilim peynir veya haftada 2 gün 1 adet yumurta + 1 ince dilim peynir + 4 köfte kadar kırmızı veya beyaz et (120 g)
Ekmek = 8 ince dilim ekmek (bu grubun içinde pilav, makarna vb grupta olduğu için fazla gelmez). Ekmek grubunun değişim listesi ektedir.
Sebze = 4-5 yemek kaşığı sebze yemeği (etli olabilir) (her iki öğünde de 4-5 yemek kaşığı tüketmelisiniz).
Meyve = 6 porsiyon (komposto ve hoşaf olarak da şekersiz olarak tüketebilirsiniz).
Yağ = 5 tatlı kaşığı sıvı yağ (salata ve sebze yemeklerinin içersinde ki miktar ile gün içinde ancak bu kadar alırsınız. Ceviz, fındık,badem gibi yağlı tohumlar da bu gruptadır. O neden bunlardan tüketmek istediğinizde yemeklerin ve salataların daha az yağlı olmasına özen gösterin).
* Süt emzirme dönemde gereksinim duyulan enerji, protein, kalsiyum, demir ve diğer vitamin, mineral gereksinmelerini alabilecek şekilde hesaplanmıştır.
Portalımız daha iyi bir deneyim için çerez kullanmaktadır. Portalımızda ziyaretinize devam etmeniz durumunda çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız.