Endometriozis Tedavisi Kişi Özel Olmalı
Endometriozis Tedavisi Kişi Özel Olmalı
Bizi Takip Et
Kısırlık ve kronik ağrıların yüzde 25’inden sorumlu olan endometriozis en çok üreme çağındaki kadınları etkiliyor. Endometriozis; kişiye özel olarak zamanında ve eksiksiz uygulanan ilaç ya da cerrahi tedavilerle kontrol altına alınabiliyor.
Endometriozis konusunda farkındalık yaratmak ve tedavide zamanlamanın önemine dikkat çekmek amacıyla düzenlenen basın toplantısında bilgi veren Prof. Dr. Bülent Urman ayrıca Bayer’in desteğiyle Koç Üniversitesi Hastanesi ve VKV Amerikan Hastanesi’nde açılan Endometriozis Kliniği ve bu hastalık hakkında en güncel bilgilerin paylaşılacağı www.endometriozisklinigi.org platformunu hakkında da bilgi verdi.
EN SIK 30-40 YAŞLARI ARASINDA GÖRÜLÜYOR
Endometriozisin tüplerin ve yumurtalıkların fonksiyonunu bozarak kısırlığa yol açabildiğini belirten Prof. Dr. Urman, “Üreme çağındaki kadınları etkileyen endometriozis, rahim iç duvarı (endometrium) dokusunun alt karın bölgesindeki (pelvis) organlara yerleşmesiyle oluşan kronik bir hastalıktır. Endometriozis yerleştiği organa bağlı olarak adet ve cinsel ilişki sırasında ağrı, bağırsak alışkanlıklarında değişme, idrar yakınmaları yapabiliyor. Daha nadir de olsa, başka organ ve dokuların tutulumuna bağlı olarak burun kanaması ve kanlı balgam gibi belirtiler de oluşturabiliyor. Endometriozis bir üreme çağı hastalığı olup en sık 30-40 yaşları arasında görülüyor. Ancak ergenlik döneminde veya menopoz sonrasında da görülebilirliği çok nadir değildir. Doğurganlığın yüksek olduğu yaş dönemindeki kadınlarda görülme oranı yaklaşık yüzde 5-10 olan endometriozis, şiddetli adet ağrısı olan kadınlarda yaklaşık 4-6 kat, annesinde veya kız kardeşinde endometriozis olan kadınlarda 6-7 kat daha fazla görülüyor.” dedi.
ZAMANSIZ CERRAHİ GİRİŞİMLER FAYDADAN ÇOK ZARAR VERİYOR
Endometriozisin, tüm kadınların yüzde 5 ila 10’unda görüldüğünü belirten Prof. Dr. Bülent Urman şunları söyledi: “Endometriozis bazen ‘iyi huylu kanser’ olarak da adlandırılır. Adet döneminde ve adet dışı ağrıya, gebe kalamamaya, yumurtalıklarda kist oluşumuna neden olabilir. Daha nadir de olsa rahmi, diğer organ ve dokuları tutabilir. Ağrı yakınması olan kadınların yüzde 40’ında, gebe kalamayan kadınların ise yüzde 25’inde endometriozis vardır. Hastalar tanı konulana kadar ortalama yedi doktor tarafından muayene edilir ve tanı sekiz yıla kadar gecikebilir. Endometriozis hastalığında standart bir tedavi yoktur. Hastanın hikayesi iyi değerlendirilmeli ve buna göre bir tedavi planı çizilmelidir. Doğru yapılmayan, zamansız ya da eksik yapılan cerrahi girişimler sonrasında hastalık ve hastanın yakınmaları düzelmediği gibi yapılacak sonraki girişimlerden hastaların zarar görme olasılığı da artabilir.”
ENDOMETRİOZİS HASTALARINA UMUT OLACAK
Açılan Endometriozis Kliniği hakkında bilgi veren Prof. Dr. Urman, “Bu hastalık ilaç tedavisi ve cerrahi müdahalenin yanında hastalık psikolojisinin, beslenme alışkanlıklarının ve genel sağlığının da takibini gerektirir. Doğru bir tedavi için, disiplinler arası bir yaklaşım gereklidir. Bu ihtiyaçtan hareketle, kliniğimiz kadın doğum doktorlarının yanı sıra kolorektal cerrahi, üroloji, radyoloji uzmanları, klinik psikologlar, beslenme uzmanları ve yaşam koçları işbirliği içinde çalışarak, en gelişmiş görüntüleme teknolojilerinin de katkısıyla en doğru tedaviyi en kısa zamanda sunmayı hedeflemektedir. Böylece ağrı çeken ve yaşam kalitesi düşmüş olan endometriozis hastaları, yaşama yeniden merhaba demenin mutluluğunu yaşarken biz de bu mutluluğa vesile olmanın sevincini yaşayacağız. Endometriozis hakkında en güncel bilgilerin toplumla paylaşılacağı www.endometriozisklinigi.org platformu da toplum sağlığına önemli bir katkı sağlayacak.” diye belirtti.
İçeriği Paylaşın