Engelli Bireyler Bisiklet Sporuyla Sosyal Hayata Katılıyor
Engelli Bireyler Bisiklet Sporuyla Sosyal Hayata Katılıyor
Bizi Takip Et
Sabancı Vakfı’nın toplumsal sorunlara çözüm üreten “sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerini” anlattığı Fark Yaratanlar programının, yedinci sezonu, son fark yaratan projenin açıklanmasıyla sona eriyor. Fark yaratan çalışmaların kısa videolarının hazırlanarak internet ortamında paylaşılmasına dayanan “Fark Yaratanlar” programı, çalışmaların izleyenlere ilham vermesini, bu sayede toplumsal gelişmeye aktif katılımı artırmayı amaçlıyor.
Yedinci sezonun son Fark Yaratan’ı, Eşpedal Derneği, kamusal alanlar ve sosyal hayattaki engellerden dolayı neredeyse evlerinde hapsolmuş engelli bireylerin bisiklet sporu aracılığıyla hem sosyal adaptasyonuna destek olmak, hem de fiziksel rehabilitasyonuna katkıda bulunmak için çalışıyor.
Eşpedal Derneği, başta görme engelliler olmak üzere tüm engel gruplarının bisiklete binmesi, denge ve kondisyon gelişimi, sportif faaliyet ve sosyalleşme süreçlerini desteklemek amacıyla 3 yıl önce faaliyetlerine başladı. Görme engelli ve paralimpik branşlarda milli sporcu olan Mustafa İşçier’in başkanı olduğu dernek, bünyesinde 25 üye ve 200 gönüllü bulunduruyor.
Dernek Başkanı Mustafa İşçier “Dünya çapında görme engelliler paralimpik alanda yarışlara katılabiliyor. Türkiye’de bunu nasıl geliştirebiliriz, ne gibi bir fark ortaya koyabiliriz diye düşünüp çalışma yaptık. Eşpedal bizim için görme engelli olan ve olmayanların birlikte eşit özveri ve eşit emekle pedal çevirmesini, sosyalleşmesini, birlikte vakit geçirmesini ifade ediyor. Dolayısıyla iki pedal iki selesi olan bu ikili bisikletin bizce Türkçe tam karşılığının Eşpedal olduğunu düşündük ve bu ismi koyduk. O günden beri birlikte pedal çeviriyoruz” dedi.
Eşpedal Derneği, şehir içi, uzun tur ve yarış kategorilerinde etkinlikler organize ediyor. İstanbul, İzmir, Kayseri’deki engelli veya engelsiz grupları birleştirip ortak aktiviteler yapıyor, okullara gidip tanıtım faaliyetleri yaparak daha fazla şehirde bisikletçileri buluşturmaya çalışıyor. Türkiye genelinde yaklaşık 300 kişinin hayatına dokunan dernek turlara katılmak isteyen herkese ilk yardım, ileri seviye bisiklet sürüş ve tamiri, engellilik ve iletişim, doğa ve kampçılık eğitimlerinin yanı sıra bu alanlarda sertifika da veriyor.
BİR GÖRME ENGELLİNİN BİSİKLETLE ÇIKACAĞI EN UZUN TURUN HAZIRLIKLARI BAŞLADI
Eşpedal Derneği, engelli bireyleri yurtdışındaki gezi ve yarışlara katılabilecek seviyeye getirerek Türkiye’yi temsil etmeleri için de teşvik ediyor. Kapadokya’da düzenlenen Velotürk Granfondo Bisiklet Yarışı’na katılan Eşpedal temsilcileri, herhangi bir engeli bulunmayan 90 yarışçıyı geçerek 11. olmayı başardı. Kazdağı Ekoloji Festivali’nde 3 günde 250 km, İzmir – Bodrum arası 480 km yol alan ve İstanbul – Çanakkale arasındaki 18 Mart Turu’na katılan engelli bisikletçilerin pedal çevirme azmi örnek gösteriliyor. Ayrıca Eşpedal üyeleri bugünlerde, bir ilki gerçekleştirerek Karadeniz’den Hazar’a bir görme engellinin bisikletle çıkacağı en uzun turun da hazırlıklarını yapıyorlar.
Eşpedal Derneği, aynı zamanda Görme Engelliler Spor Federasyonu ile bisiklet branşının oluşturulması için çalışmalar yürütüyor. Öte yandan Bisikletli Sahaf ve Ekolojik Kütüphane ile işbirliği içerisinde okulları ziyaret ederek öğrencileri bilinçlendirmeye gayret ediyor. Dernek Büyük Şehir Belediyesi işbirliğiyle, bisikletleri kullanmak isteyen gruplara yardımcı olmak için belli merkezlere bisiklet dolabı yaptırma çabalarını sürdürüyor.
Engelli ve engelsiz bireyler arasında köprüler oluşturan Eşpedal Derneği’nin hikâyesi 13 Mayıs 2016 tarihinden itibaren, www.farkyaratanlar.org ve www.sabancivakfi.org internet sitelerinin yanı sıra Facebook, Twitter ve Youtube’da yayında olacak.
İçeriği Paylaşın