Epilepsi Hastası Bir Gelininizin Olmasını İster Miydiniz?


Bizi Takip Et


Şöyle bir düşünün bakalım. Kızınızın veya oğlunuzun epilepsili biriyle evlenmesini ister misiniz? İşyerinizde epilepsi hastası olduğunu öğrendiğiniz birini çalıştırır mısınız?

Türk Epilepsi ile Savaş Derneği’nin 18 yaş üstündeki bin kişi arasında gerçekleştirdiği araştırma, halk arasında “sara” olarak bilinen hastalık konusunda yanlış bilgilerin ve önyargıların esiri olduğumuzu gösteriyor. Araştırmaya göre, her 10 kişiden biri epilepsinin bulaşıcı bir hastalık olduğunu düşünüyor. Epilepsi hastalarında zeka ve fiziksel gerilik olduğuna inananların oranı ise yüzde 43. Her 10 kişiden 6’sı yakınlarının epilepsili biriyle evlenmesine karşı çıkıyor. Her 4 kişiden biri “Patron olsam epilepsi hastası birini işe almak istemem” diyor. Çocuklarının epilepsi hastası bir öğretmenden eğitim almasını istemeyenlerin oranı ise yüzde 36.

Epilepsi, Türkiye’de en az 800 bin kişiyi etkileyen bir hastalık. Türk Epilepsi ile Savaş Derneği, araştırmanın sonuçlarından yola çıkarak ülkemizde “Epilepsi İçin Bak”maya ne kadar ihtiyacımız olduğunun altını çiziyor. Bu amaçla geliştirilen projenin amacı ise, epilepsi hastalarının önyargıların, cehaletin esiri olmadan üretmeye, çalışmaya, eğitim almaya, evlenmeye, kısacası toplumun her alanında aktif rol almaya devam etmeleri. Söz konusu farkındalık projesinin simgesi ise mor gözlükler. Ben mor gözlüklerimi taktım bile. Sizler de epilepsi konusunda toplumun bilgilendirilmesine katkı için mor gözlüklerle fotoğraflarınızı #DünyaEpilepsiGünü ve #EpilepsiİçinBak etiketleriyle sosyal medya hesaplarında paylaşın. Gözlüğünüz yoksa akıllı telefonlardaki uygulamalar size pekala bu imkanı verebiliyor.

MEDİKAL ESTETİK  İHBAR HATTI’NI ARAYIN!

Botoks, dolgu, PRP, saç ekimi, dövme slime ve lazer tedavileri gibi estetik, güzellik amaçlı uygulamalar yaptırıyorsanız, merkez ve uzman seçimi konusunda titiz davranmalısınız. Çünkü yasaya göre, ‘tıbbi işlem’ niteliğindeki bu uygulamaların sadece sağlık kuruluşlarında ve medikal estetik uygulama sertifikasına sahip hekimler tarafından yapılması gerekiyor. Kuaför, güzellik uzmanı ya da estetisyenlere ise asla bu tür işlemleri yaptırmamalısınız. Uzman olmayan kişilere yaptırdıkları botoks, dolgu, lazer gibi yöntemlerin mağduru olan çok sayıda kişiden mesaj aldıklarını belirten Medikal Estetik Tıp Derneği (MESTDER) Başkanı Dr. Devrim Gürsoy, merdiven altı güzellik-estetik sektörü ile mücadele için 0 (543) 266 63 78 numaralı whats-up ihbar hattını hizmete soktularını söyledi. Sadece güzelliğinizi değil, sağlığınızı da tehdit eden bu tür merkezler ve kişiler hakkında bildirimde bulunun!

YEŞİL DEDEKTÖR UYGULAMASI’NDA SORUN MU VAR?

Bir hafta kadar önce gittiğim restoranda cam önündeki en güzel masalarda fosur fosur sigara içildiğini gördüm. Sigara kullanmadığımızı öğrenen garson, çok doğal bir şey yapıyormuş rahatlığıyla bizi kapı girişindeki bol cereyanlı bir alana yönlendirdi. Aslında orayı hemen terk etmek istedim ama arkadaşım davetlisi olduğum için bunu yapamadım. Restoranı kaplayan duman gözlerimizi, genzimizi yaktığı gibi, pasif içici olarak sağlığımızı da tehdit ediyordu. Hemen cep telefonuma indirdiğim Yeşilay’ın Sağlık Bakanlığı ile birlikte hizmete soktuğu Yeşil Dedektör uygulamasına bildirimde bulundum. Bu, uygulamayı ilk kullanışımdı ve beklemeye başladım. Gözüm sürekli kapıda. İçeri girecek denetim ekiplerini bekliyorum. Yaklaşık 2,5 saat geçti. Gelen yok. Bir kez daha bildirimde bulundum. Yarım saat sonra masadan kalktığımızda büyük hayal kırıklığı yaşıyordum. Yeşil Dedektör’ü

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Müdürü Dr. Savaş Yılmaz ile Sağlığım İçin Herşey’de uzun uzun konuşmuştuk. Çevremdeki sigara kullanmayan birçok arkadaşıma da uygulamayı cep telefonlarını indirmelerini önermiştim. Şimdi ben hayal kırıklığı yaşamayım da, ne yapayım? Birden uygulamaya bakmak aklıma geldi. “İhlal bildirilerimiz doğrultusunda gerekli işlemler denetim ekipleri tarafından yapılmıştır” ibaresi vardı. Şimdi bu ne demek? Bildirimde bulunanlara verilen otomatik, standart bir yanıt mı? Aslında bildirim alındıktan sonra mümkün olan en kısa sürede mekana gidilmesi gerekmiyor mu?  9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, dün medyaya gönderilen basın bülteninde tam da bu konuyla ilgili bilgi veriyor:“ İhlal bildirimi, Sağlık Bakanlığı’nın Yeşil Dedektör için ayırmış olduğu sisteme düşmekte ve oradan da saha ekiplerine ulaşmaktadır. Saha denetim ekipleri ihlal bildiriminin yapıldığı mekâna ulaşarak ihlal olup olmadığını denetlemekte ve gerekli işlemi yapmaktadır.”

Şimdi Sağlık Bakanlığı’nın dumansız hava sahası için yaptığı tüm çalışmaları, Yeşilay’ın Yeşil Dedektör uygulamasını televizyon programlarımda, yazılarımda gönülden destekleyen bir gazeteci olarak soruyorum. Sigara içmeyen bir vatandaş olarak soruyorum. Yeşilay’ın bu uygulaması sağlıklı çalışmıyor mu? Sağlık Bakanlığı denetim ekipleri neden ihbar yerine mümkün olan en kısa sürede gitmiyor? Saha denetim elemanlarının sayısı mı az? Neden ihbarda bulunan vatandaşlar, mekan hakkında nasıl bir işlem yapıldığı ve ne tür bir ceza verildiği konusunda bilgilendirilmiyor? Böyle bir geri bildirim, Yeşil Dedektör’ün sürekli kullanımını da kuşkusuz arttıracaktır.

Esra Kazancıbaşı Öztekin

sagligimicin@gmail.com

Not: Bu yazı 10 Şubat 2018 tarihinde Yenibirlik Gazetesinde yayımlandı.


İçeriği Paylaşın