Erkeklerde Meme Kanserine Dikkat!

Erkeklerde Meme Kanserine Dikkat!

Erkeklerde Meme Kanserine Dikkat!

Bizi Takip Et


Erkeklerde meme kanseri az görülen bir kanser türü. Erkeklerde görülen tüm kanserlerin yüzde 1’ini meme kanseri oluşturuyor. Meme kanserlerinin %1’den azını erkek meme kanseri oluşturur ve her 150 kadın meme kanserine karşılık 1 erkek meme kanseri olgusu söz konusu. Anadolu Sağlık Merkezi uzmanları erkeklerde meme kanseri konusunda bilgi verdiler.

Son 20-30 yılda erkek meme kanseri görülme sıklığında hafif bir artıs vardır. Her 100.000 erkekte meme kanseri görülme sıklığı 0.86 dan 1’e çıkmıştır.

Erkek meme kanserindeki artışın nedenleri:
– Çevrede kanserojenlerin artışı
– İnsanların erkek meme kanserinden daha fazla haberdar olusu ve bu nedenle daha fazla teşhis edilmesi
– Aşırı şişmanlık durumunda kanda dolasan östrojen miktarı artmaktadır. Bu da kadınlarda olduğu gibi erkeklerde de meme kanseri riskini arttırmaktadır. Ayrıca ailesinde meme kanseri öyküsü olanlarda da artmış risk söz konusudur.

İleri yaşlarda görülür
Erkek meme kanseri az görüldüğü için, kanserin yaygınlığı, etkinliği, görülme sıklığı ve tedavilerin sonuçları hakkındaki bilgilerimiz kadın meme kanserine göre daha azdır. Erkek meme kanseri, kadın meme kanserine göre daha ileri yaşlarda görülmektedir. Ortalama
meme kanseri teşhis edilme yası, kadınlarda 55-60 iken bu yaş erkeklerde 65-67 yastır. Klasik bilgi olarak erkek meme kanserinin akibetinin kadın meme kanserinden daha kötü olduğu söylenirdi. Bu durum erkek meme kanserinin kadın meme kanserinden daha geç, yani daha ileri evrede teşhis edilmesi ile ilgilidir. Aynı evrede erkek meme kanserinin tedavi sonuçları, tıpkı kadın meme kanseri gibi iyi olabilmektedir.

Erken evrede teşhis önemli olduğu için, erkeklerin yıllık check-up muayenelerinde memeler de dikkatle muayene edilmelidir. Erkek meme kanseri az görülen bir kanser olduğu için, kadınlarda olduğu gibi tarama mammografisi önerilmemektedir. 50 yasından yukarı erkeklerin kendi memelerini muayene etmeleri önemlidir. Memede bir şişlik tespit edildiği zaman uygulanan tanı yöntemleri aynen kadınlarda uygulandığı gibidir. Erkekte meme dokusu çok az olduğu için, meme kanserinin tedavisinde meme koruyucu tedavi söz konusu degildir. Erkek meme kanserinde tedavi tüm memenin ve koltuk altı lenf bezlerinin çıkarılması şeklindedir.

Kaynak: Anadolu Sağlık Merkezi web sitesi
(www.anadolusaglik.org)


İçeriği Paylaşın