Erken Boşalma Tedavi Edilebilir

Erken Boşalma Tedavi Edilebilir

Erken Boşalma Tedavi Edilebilir

Bizi Takip Et


Dünya genelinde milyonlarca erkeği ilgilendiren ve önemli bir cinsel sağlık durumu olarak kabul edilen Erken Boşalma (EB) konusunda Türk halkının algısını ölçmek amacı ile tasarlanan araştırma sonuçlandı. Araştırmaya, 29–64 yaş aralığındaki çeşitli gelir gruplarından % 20’si EB sorunu yaşayan 18 yaş üzeri 800 erkek katıldı.

Araştırmaya katılan erkeklerin yüzde 70’i cinselliği “önemli” olarak tanımlarken, haftada en az bir kere cinsel ilişkide bulunduğunu belirtiyor.

Araştırma sonucuna göre EB sorunu olan erkeklerin yalnızca 1/3’ünün profesyonel destek aldığı gözlenirken eğitim seviyesi daha düşük olan erkeklerin, EB konusunda daha fazla profesyonel destek aldığı gözleniyor.

Araştırmayı değerlendiren Türk Androloji Derneği Üyelerinden Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu, EB’nin erkeklerde yüzde 30 oranında görülen tıbbi bir durum olduğunu belirterek, EB’ye yönelik çeşitli tedavi seçeneklerinin bulunduğunu söyledi.

Prof. Dr. Kadıoğlu ayrıca, bu konuda doğru bilgilenmenin önemine değinerek profesyonel destek almayan EB hastalarının interneti ana bilgi kaynağı olarak değerlendirdiğini sözlerine ekledi. Doğru bilgilendirme konusunda basına da önemli bir görev düştüğünü söyleyen Prof. Dr. Kadıoğlu, doğru bilgi ve tedavilerle EB sorununun önemli ölçüde önlendiğine dikkat çekti.

YORGUNLUK VE STRES ERKEN BOŞALMAYI TETİKLİYOR

Türk Androloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Önder Yaman araştırmaya katılan erkeklerin %82’sinin cinsel ilişkilerindeki memnuniyet ve memnuniyetsizlikleri konusunda eşleri ile konuşabildiklerini söyledi. Eşlerin birbirleri ile konuşmasının önemli olduğuna değinen Prof. Dr. Yaman, yorgunluk, stres ve sinirli ruh halinin erken boşalma sorununu tetikleyebileceğini belirtti.

Türk Androloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Selahattin Çayan, EB sorunu yaşayan ve bu konuda profesyonel destek alan erkeklerin tüm ilişkilerinden haz alma oranının EB sorunu olmayan erkeklere oranla yüzde 20 oranında daha düşük olduğunu söyledi. Araştırma sonucuna göre, 19-29 yaş aralığında EB görülme sıklığının diğer yaşlara göre yüzde 10-15 oranında yüksek olduğunu söyleyen Prof. Dr. Çayan, EB’nin yalnızca genç erkeklere yönelik tıbbi durum olmadığının ve tüm yaşlarda görülebileceğinin altını çizdi.
ERKEN BOŞALMA HAKKINDA BİLMEK İSTEDİKLERİNİZ
. Erken boşalma nedir?
Tıp dilinde prematüre ejakülasyon olarak anılan Erken Boşalma (Prematür Ejakülasyon - EB) ilk cinsel ilişkiden itibaren var olabilen veya sonradan gelişebilen, oldukça sıkıntı verici bir cinsel işlev bozukluğudur. EB’nin görülme sıklığını değerlendirmek için yapılan, ve farklı yöntemler ve kriterler kullanılarak yürütülen çalışmalara göre, bu sorunu hayatlarının bir döneminde yaşayan erkeklerin oranının % 4-30 arasında değiştiği ortaya konulmuştur.

Günümüzde EB konusunun uzmanları, bu durumun üç temel bileşeni olduğu konusunda birleşmektedir: boşalmanın kısa sürede olması, boşalmanın kontrol edilememesi ve kişinin boşalma anı ile ilgili bir stres içinde olması. EB bütün yaş gruplarında aynı sıklıkla görülmektedir [2].

Uluslararası Cinsel Tıp Derneği (ISSM) EB’yı “Her zaman veya hemen her zaman vajinal penetrasyonun gerçekleşmesini takip eden bir dakika içinde erkeğin boşalmasıyla meydana gelen cinsel işlev bozukluğu; ve tüm veya hemen hemen tüm vajinal penetrasyonlarda boşalmanın geciktirilememesi; ve stres, sıkıntı, hayal kırıklığı, moral bozukluğu ve/veya cinsel yakınlaşmadan kaçınılması gibi olumsuz kişisel duyguların sonucu” olarak tanımlıyor [6].

. Erken boşalmaya neler neden olur?
Boşalma mekanizması üzerinde fiziksel ve fizyolojik faktörlerin kombinasyonunun etkili olduğu düşünülmektedir [7, 8] . Araştırmalar, serotoninin boşalmanın zamanlaması konusunda önemli bir rol oynadığını ortaya koymuştur [7-9].

Serotonin: Uyku düzeni sağlamak, iştah, ruh halinin dengelenmesi ve acının bastırılması gibi katkıları olan bir sinir iletici (nörotransmitter).

. Erken boşalmada ters giden nedir?
EB sorunu olan erkekler de diğer erkekler gibi aynı boşalma sürecinden geçiyorlar, ancak boşalma çok daha çabuk gerçekleşiyor. EB yaşayan erkeklerin kontrol duygusu daha düşük oluyor [2]

. Erken boşalmanın etkileri nelerdir?
EB’nın sadece erkek değil, partneri ve ikilinin ilişkisi üzerinde de önemli bir etkisi vardır. EB cinsel tatminsizlik, cinsel ilişkiler, kişinin kendi gözündeki imajı ve genel yaşam kalitesi üzerinde rol oynar.

12,000’den fazla erkeği kapsayan bir araştırma, EB sorunu yaşadığı tespit edilen erkeklerin, EB sorunu olmayan erkeklere göre önemli derecede daha kötü cinsel yaşama sahip olduklarını ortaya koymuştur [2].

Ayrıca, EB sorunu olan erkekler kendilerine daha az güvenli olabilmekte ve genelde bütün ilişkileri için daha fazla kaygılanabilmektedirler. Ayrıca, bu kişilerin yüksek derecede endişe ve utanç yaşadıkları düşünülmektedir [10, 11]. Bunun dışında, EB sorunu olan erkekler, EB sorunu olmayan erkeklere göre daha düşük bir yaşam kalitesine sahip ve genel sağlık durumları da daha kötü olabiliyor [4, 12]. EB sorunu tespit edilen ve araştırmaya dâhil edilen erkekler, kendi ifadelerinde ejakülasyon üzerinde düşük bir kontrole sahip olduklarını veya hiç kontrole sahip olmadıklarını ya da boşalma anına kadar geçen sürenin kendilerini, partnerlerini ya da her ikisini birden büyük strese soktuğunu dile getirmişlerdir.

Erkek üzerindeki etkisinin yanı sıra, EB erkeğin partnerini ve çiftin cinsel ilişkisini de bir bütün olarak olumsuz etkilemektedir [13]. Partnerlerin olumsuz etkilenmesinin tek sebebi erkeğin cinsel performansının kalitesi değil. Ayrıca, EB’nın çoğu zaman yakınlaşmayı hızla ve kendi arzuları dışında kesintiye uğratmasından da rahatsız oluyorlar [14].

. Erken boşalma tanısı nasıl konur?
Doğru tedavinin alınmasını sağlamak için, EB’nın Erektil Disfonksiyon (ED)’dan ayırt edilmesi önemlidir [15]. PE’nin en belirgin özelliği ereksiyonun sağlanamaması veya sürdürülememesidir ve bu durum genellikle ileri yaşlardaki erkekleri etkiler [16]. Öte yandan, bir erkeğin aynı anda hem EB hem de ED sorunu yaşıyor olması da mümkündür.

EB genellikle teşhis edilemeyen ve yeterince tedavi edilmeyen bir durumdur, [10] ve çoğu erkek de tıbbi bir tedavi almak için başvurmaz. Araştırmalar, erkeklerin, utanma, damgalanma, durumun farkına varamama veya cinsel konuları hekimlerle konuşmaktan kaçınma gibi birkaç sebepten ötürü tıbbi tedavi görmek için başvurmaktan uzak durduklarını ortaya koymaktadır [10, 15].

EB tanısı erkeğin veya partnerinin doğrudan şikâyeti dile getirmesi ile konulabilmektedir. Bazen de erkek veya partnerinin ilişkilerinde zorluklar yaşadıklarını anlatmasının sonucunda da tanı konulabilir. Klinik muayene nadiren yapılır. Ömür boyunca (ilk cinsel deneyiminden itibaren) EB şikayeti olan nispeten genç hastalar klinik muayeneden geçirilir.

Öte yandan, edinilmiş EB (yıllarca normal cinsel işlev yaşandıktan sonra ortaya çıkan EB) sorunu olan nispeten yaşlı erkekler kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, hiperlipidemi, diabet, obesite, uyku apnesi, Peyronie hastalığı, alt idrar yolları semptomları ve hipertiroidizm gibi bir takım ilintili risk faktörleri için muayeneden geçirilmelidir [9].

MEVCUT ERKEN BOŞALMA TEDAVİ TEKNİKLERİ

EB tedavilerinin temel amacı boşalma üzerinde kontrolü geliştirmek olmalıdır. Boşalma üzerindeki kontrolün gelişmesi ile erkeğin ve partnerinin cinsel tatmini artacağı gibi boşalmanın zamanlamasının ikilide yarattığı stres ve sıkıntı hali de azalacaktır.

Halen uygulanmakta olan EB tedavileri davranış terapisi, topikal tedavi, prezevatif ve bazı ilaçların kullanımı olarak sayılabilir. En yaygın olarak uygulanan tedavi yöntemi muhtemelen davranış tekniklerinin kullanımıdır. Bu yöntemde hastaya boşalmayı kontrol etmeyi öğretmek amaçlı bir takım egzersizler önerilir. Burada temel olarak, cinsel heyecanlanmaya ve verilen yanıtların ve boşalma refleksinin bir şekilde değiştirilebileceği fikrinden hareket edilmektedir [9, 17]. Öte yandan, bu davranışsal yaklaşımların uzun vadeli etkinlikleri hakkındaki kanıtlar çok sınırlıdır [17]. Anestezik etkisi olan topikal kremlerin veya spreyler de kullanılmakta ve bazı erkekler üzerinde etkili oldukları görülmektedir [17, 18]. Ancak bu sprey ve kremler duyuları etkisiz hale getirdiği için cinsel tatmini azaltabilmektedir.

Halen gerek oral gerek topikal olarak kullanılan bir takım yeni potansiyel tedaviler üzerinde araştırmalar yürütülmektedir. Bu yeni tedavilerin EB sorunu olan erkekler için yeni seçenekler oluşturabileceği düşünülmektedir [9, 18].

ERKEN BOŞALMA ERKEKTE ÖZGÜVEN EKSİKLİĞİNE YOL AÇIYOR

ISSIR`ın (Uluslararası Cinsellik ve Sertleşme Araştırmaları Derneği) tanımına göre ortalama 1 dakikanın altında olan boşalma suresi erken boşalma olarak kabul ediliyor. EB sorunu yaşayan erkeklerin yaklaşık %50`si özgüven acısından da sorun yaşıyor.


İçeriği Paylaşın