Estetik Cerrahi Ameliyatlar

Estetik Cerrahi Ameliyatlar

Estetik Cerrahi Ameliyatlar

Bizi Takip Et


Estetik ameliyatları konusunda merak edilenleri Avicenna Esenler Hastanesi Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sinem Sıngın anlattı.

BURUN ESTETİĞİNDE UYGULANAN YÖNTEMLER

Burun estetiği dediğimizde ne tür yöntemler var? Sadece açık yöntem mi vardır? Kapalı yöntemi de var mıdır? Kime, hangi duruma göre hangi yöntemi tercih edersiniz?

Burnun orta kısmında; yani kolimelada yapılan kesi aslında açık ve kapalı cerrahi arasındaki tek farktır. Sonuç olarak burnun içindeki kıkırdakları ve kemiği şekillendirebilmek için burnun iç kısım mukozasında bir kesi yapılır. Kapalı yöntemde sadece o mukozadaki keşiden girilerek yapılır. Açık yöntemde ise orta bölümde 1-2 cm daha fazla bir dikiş olur. Bunun dışında yöntem olarak daha farklı şeyler de var. Burun sırtının normal kemikleri almak için kullanılan farklı cihazlar ya da kemiğin şeklini bozmayıp kemiğin olduğu gibi yapısını koruyup alttaki tabandan çıkarılan yöntemler de var.

Burun estetiği tekniklerini seçerken neye göre seçim yapıyorsunuz? Hastanın geçireceği ameliyat mı? İstediği yöntem mi? Burun kemiğinin özellikleri mi?

Öncelikle hastanın burun kemikleri ve kıkırdaklarının yapısına göre karar verilir. Ayrıca cerrahın el becerisi ve hangisine daha yatkın olduğu da önemlidir. Herkes her tekniği çok rahat uygulayamaz. Kısacası hangi teknikte en iyi sonuç alınacaksa o tercih edilir.

BURUN ESTETİĞİ SONRASI İZ KALIR MI?

İz kalma olasılığı nedir? Her vakada aynı oranda iz kalma riski var mıdır?

Kolimelada yapılan kesi genellikle çabuk iyileşir. Bunun dışında örneğin burun kenar kısımları çok etliyse ya da orada fazla yağ varsa orayı küçültmek için bazen çevresinde ya da içeride kesi yapılabilir. Bazen çok ufak izler kalabilir. Birde kemikleri içeriden değil de kenardan kırabilmek için yani dışarıdan yapılan osteotomi cerrahi müdahaleler olabilir. Bu durumda 1 milimlik bir delik açılır ve bu göz kapağının içinde olduğu için de çok belli olmaz.

Şişlik ve morluk mutlaka her vakada olabilir mi? Bunu önleyici yöntemler ya da ameliyat sonrasında dikkat edilmesi gereken bir takım kurallar var mıdır?

Şişlik ve morluk hastanın vücut yapısına göre değişir. Sonuç olarak burun cildine dokunulduğu için oradaki kemikten kıkırdaktan ayırdığımız için burun cildinde mutlaka bir şişlik olur. Ama göz çevresindeki şişlik morluk biraz kişinin yapısına göre değişir. Ameliyat sırasında soğuk uygulama, buzlu su kullanma gibi önlemler alınır. Sonrasında da ilk 24 saatte özellikle buz koymak çok önemli. Mümkün oldukça baş yukarıda yatmak gerekir. Kalp kan pompaladığı için sonuçta daha az kan gider ve daha az morluk olur. Tansiyonun çok yükselmemesi gerekir. Tansiyon ne kadar çok yükselirse o kadar çok kan gider ve göz çevresi o kadar çok morarır.

Op. Dr. Sinem Sıngın

AMELİYAT ÖNCESİ SİGARAYI BIRAKMAK GEREKİR

Hem anestezi açısından hem de yaranın iyileşmesi ya da ameliyatın başarısına katkı açısından özellikle rinoplastide hastanın sigara içmesinin bir etkisi olur mu?

Sigara sonuç olarak damarları büzüştürerek o dokuya kan gitmesini engelliyor ve yara iyileşmesini bozuyor. Sigara içilmesi şişliklerin morlukların daha geç iyileşmesine neden olur. Burnun şekil alması, o kemiklerin kaynaması da daha zor olur. Mümkünse 1 ay öncesinden sigarayı bırakmak gerekir. Yara iyileşme süreci de 6 ayda tamamlanır. 6 ay boyunca da sigara kullanmamak daha doğru olur.

Burun estetiğine bağlı olarak herhalde kişinin soluk alıp vermeyle ilgili bir takım problemleri varsa onlarda düzeliyor değil mi?

Nefes alıp verme probleminin neye bağlı olduğuna bağlıdır. Bazen insanlar alerji nedeniyle ya da içerideki konka dediğimiz etlerin büyümesi nedeni ile nefes alamazlar. Sonuç olarak cerrahi müdahale alerjiyi düzeltemez. Alerjisi devam edecek ve nefes sorunları devam eder; ama içeride anatomik bir bozukluk varsa, septum denilen kıkırdakta kemikte bir eğrilik varsa, konkalarda büyüme yani hem hipertrofi hem de fazlalık varsa konkalara müdahale edilip yakılabilir. Eğer gerçekten çok büyükse o konkaların bir kısmı alınabilir. İçerideki septumda bir eğrilik varsa hava yolunu tıkayan septum düzeltilebilir. Ama dediğim gibi alerjik bir nedenle nefes darlığı varsa ameliyattan sonra da devam eder.

MEME ESTETİĞİ

Meme büyütme operasyonlarını nasıl yapıyorsunuz? Daha çok ne tür protezler kullanılıyor?

Protezlerin hepsinin içinde sonuç olarak bir silikon yapısı var. Amerika’da protezlerin dış kısmı silikondan yapılıyor; ama içinde farklı bir yapıda silikon var. Amerika’da silikon dolu protezler yasak ve su, salin dolu protezler kullanıyorlar. Bunun dışındaki ülkelerde öyle bir sıkıntı yok. Çoğunlukla silikon protez kullanılır. Protezlerin dış yapısı pürüzsüz olabilir, pürtüklü olabilir. Yuvarlak sanki ikiye kesilmiş portakal şeklinde protezler var. Meme yapısına uygun, üst kısmı biraz daha çökük, alt kısmı biraz daha çıkıntılı anatomik protezler de var. Bunun seçimi de hastanın vücut yapısına, meme dokusunun miktarına, gövde genişliğine ve omuzlarının şekline göre belirlenir.

Estetik ameliyatla bir memeyi ne kadar kaç beden büyütmek mümkündür?

Bu konuda hastanın isteği de kesinlikle çok önemlidir; ama genel olarak gövde ve omuz ölçüsüne uygun bir protezle büyütmek gerekir. Hrkesin bir meme taban çapı var. O taban çapından daha büyük bir protez konulursa gövdenin yanına taşar ve  garip bir görüntü olur. Meme taban çapının boyutuna uygun olarak bir protez yerleştirmek lazım. Protezlerin yükseklikleri birbirinden farklıdır. Ne kadar yüksek bir meme görüntüsü isteniyorsa ona uygun bir yükseklikte protez konulabilir.

MEME KÜÇÜLTME OPERASYONU

Meme estetiğinde kullanılan anestezi yöntemi nedir? Meme küçültme biraz daha zor mudur?

Ağrı açısından bakılırsa meme büyütmede eğer kas altı protez yerleştiriliyorsa kas ağrısı çekileceği için biraz daha ağrılıdır. Ama meme dokusunun altına cilt altına konuluyorsa daha az ağrı olur. Meme küçültmede kesi dolayısıyla dikiş izleri biraz daha fazla olur; ama doku yağ ve süt bezleri olduğu için ağrı kas ağrısına göre bir miktar daha az olur.

Sadece protezle mi memeyi büyütmek mümkün? Vücuttan yağ alarak ya da kendi dokusuyla da büyütmek mümkün herhalde değil mi? Bu yöntem konusunda da çok kısa bilgi verir misiniz?

Hangi bölgede yağ fazlaysa uygun miktarda liposuction ile vücuttan yağ alınır. Meme dokusunun altına ve meme altındaki pektoral kasların altına enjeksiyon yapmak mümkün. Birde cilt altına bir miktar yapılabilir. Eğer meme dokusunun kendi içine yapılırsa ileride yapılan bir mamagrofi de meme kanseriyle karışabilir. Bu yüzden sadece meme dokusunun altına ve cilt altına enjeksiyon yapılabilir. Protezler daha kıvamlı materyaller sonuç olarak daha sertler. Enjeksiyon öyle bir şey değil sıvı enjekte edilir. Protezin verdiği dik ve sert olma özelliklerini sağlamaz.

100 gram yağ koyduğunuzda 6 ay geçtiğinde; yani en son iyileştiği halinde 30-40 gramı vücudunuzda kalır. Sonuç olarak bu bir yağ grefti. Saç ekimiyle deri greftiyle benzer bir şey. Vücudun bir tarafından alıp diğer tarafa konulur. Hepsi kalmaz; ama yağın bir kısmı kalır ve oradan beslenmeye başlar ve artık o bölgenin yağı olur.

KARIN GERME AMELİYATLARI

Karın germe ameliyatı nasıl yapılıyor? Anestezi yöntemi, teknik, iz kalp kalmaması bunlar hakkında bilgi verir misiniz?

Karın germe ameliyatı genel anestezi ile yapılır. Karnın alt kısmında herkesin doğal bir katlantısı vardır. İç çamaşırıyla, mayoyla, bikiniyle saklanabilecek bir bölgede mutlaka bir dikiş izi kalır. Bu dikiş izinin uzunluğu, ne kadar cilt fazlalığı olduğuna ya da cilt altında ne kadar yağ fazlalığı olduğuna göre ve kişinin vücut yapısına göre değişir. Ama mutlaka orada incede olsa bir dikiş izi mutlaka kalır. Bunun dışında hem sarkıklıkları gidermek mümkün hem de yandan bakıldığında karındaki çıkıntıyı da bir miktar içeriye alabilmek mümkün olur. Ayrıca karındaki baklava kasları dışındaki kısma da müdahale ederek belin yan kısımlarını da biraz inceltmek mümkündür.


İçeriği Paylaşın