Excimer Lazer Tedavisi

Excimer Lazer Tedavisi

Excimer Lazer Tedavisi

Bizi Takip Et


Gökyüzünün o müthiş mavi tonunu, ağaçların yemyeşil yapraklarını cam gibi ve rengarenk görmek istemez miydiniz? Tıpkı kaliteli televizyonlarda gördüğümüz gibi. Her şey o kadar parlak ve nettir ki o an orada bulunmak istersiniz. Görme bozukluklarının, yaşam kalitesini etkilediği bir gerçek. Göz numaranız olduğunda net görebilmek için gözlük kullanmanız veya lens takmanız gerekir. Ama ikisini kullanmak da ayrı bir derttir. Bazılarımız lens takarken zorlanır, gözleri batar, kaşınır. Gözlük ise zaman zaman sıcakta terletir, bunaltır, soğukta buhar izi olur. Bir de kadınsanız; uzun uzun emek vererek yaptığınız o göz makyajınız, gözlüklerin ardında kimsenin dikkatini çekmez. Çünkü kullandığınız gözlük, onu kapatır. Bu noktada teknolojinin bize sunduğu bir rahatlık vardır ki o da Excimer lazer uygulamaları!

Excimer lazer uygulamaları ile gözlük kullanımından kurtulmak mümkün. Peki günlük yaşamımızı oldukça kolaylaştıran bu lazer uygulamaları nedir? Nasıl ve kimlere uygulanır? Excimer lazer uygulamaları ileride olacağınız bir göz tedavisine(katarakt ameliyatı dahil) engel ya da sebep değildir” diyen Okan Üniversitesi Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Başak Bostancı, daha iyi görebilmemiz için merak edilenleri anlatıyor.

Hangi Hastalara Excimer Lazer Tedavisi Uygulanır?

18 yaşını doldurmuş ve son 1 yılda göz numarası değişmemiş hastalarda korneaları tedaviye uygun ise uygulanabilir. Miyop şikayeti olan hastalarda 8-10, hipermetropta 5, astigmat sorunu olan hastalarda ise 6 numaraya kadar olan hastalarda Excimer lazer tedavisi yapılabilir.

Tedavi Süreci Nasıldır?

Öncelikle hastanın düzeltilmesi gereken göz numarası tespit edilir. Gözlüksüz ve gözlüklü görme oranlarına bakılır. Daha sonrasında göz kapakları ve gözün diğer kısımları mikroskop ile incelenir. Korneanın topografi haritası çıkarılarak korneanın kalınlığına ve eğriliğine bakılır. Yapılan incelemeleri takiben gözde görme kalitesini bozabilecek kusurlar tespit edilir. Excimer lazerde amaç korneayı yeniden şekillendirerek görme kusurunu azaltmaktır. Excimer lazer sadece gözün en dış şeffaf kısmı olan korneaya uygulanır. Çevresindeki dokulara zarar vermez. İşlem yapıldıktan sonra hasta istirahate alınır. Gözler bandajlanmaz fakat koruyucu kontakt lens takılır. Hasta dinlenme odasında gözlerini dinlendirir. Operasyondan yarım saat sonra göz kontrolü yapılır ve hasta taburcu edilir.

Lazer İşlemi Sonrasında Ertesi Gün Hasta Günlük Yaşantısına Geri Dönebilir!

İşlem sonrasında işlem tipine göre; 2-3 saatten 1,2 güne göre gözlerde yaşarma, yanma olabilir. Bu sürenin ardından hasta günlük yaşamına dönebilir.

Kimler Excimer Lazer Olamaz?

Kişi hamile ise ya da sistemik yara yeri iyileşmesini etkileyecek kontrolsüz bir hastalığı varsa, gözünde ciddi kuruluk mevcutsa veya başka bir göz hastalığı varsa bu hastalara uygulanması önerilmez. Bunun dışında 18 yaşını geçmemiş 1 sene içerisinde göz numaraları yarım numaradan fazla artan hastalara önerilmemektedir.

Ameliyat Öncesi ve Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Ameliyat öncesinde muayeneye gelen hastalar 1 hafta öncesinde lenslerini bırakmalılar. Operasyon sonrasında 5 gün süreyle göze su temasından kaçınılmalı ve makyaj yapılmamalıdır. Gözlerin korunması adına yine güneş gözlüğü kullanımı önerilir. 3 hafta havuza girmekten kaçınmalıdırlar. Gözler ovalayıp kaşınılmamalıdır. Lazer operasyonu ehil ellerde, güncel teknolojik gereçler ile doğru seçilmiş hastaya uygulanır ise son derece yüz güldürücü bir uygulamadır.


İçeriği Paylaşın