Fatma Girik'i Aramızdan Alan Çoklu Organ Yetmezliği Nedir?

Yeşilçam'ın usta sanatçısı Fatma Girik Covid 19'a bağlı viral pnömoni tedavisi görürken, çoklu organ yetmezliği sonucu hayatını kaybetti. Peki çoklu organ yetmezliği nedir? İşte çoklu organ yetmezliği hakkında merak edilenler...

Fatma Girik'i Aramızdan Alan Çoklu Organ Yetmezliği Nedir?

Bizi Takip Et


79 yaşındaki usta oyuncu Fatma Girik hayatını kaybetti. Covid 19’a bağlı zatürre (tıbbi adıyla pnömoni) tedavisi gördüğü öğrenilen Girik'in çoklu organ yetmezliği sonucu hayatını kaybettiği açıklandı. 

ÖLÜM HABERİNİ KESKİN DUYURDU

Üzücü haberi, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin sosyal medya hesabından duyurdu. 

Eski Şişli Belediye Başkanı olan Girik için Keskin şu ifadeleri kullandı:

"Yeşilçam’ın ve Şişlimizin büyük değeri, ilçe başkanlığı yaptığım dönemde birlikte çalışmaktan onur duyduğum eski Şişli Belediye Başkanımız sevgili Fatma Girik’i kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyim."

HASTANEDEN AÇIKLAMA

"Türk sinemasının çınarı ve değerli oyuncusu Sayın Fatma Girik, Covid 19'a bağlı viral pnömoni tedavisi görmekteyken gelişen, çoklu organ yetmezliği sonucu hayatını kaybetti. Liv Hospital ailesi olarak Türk sinemasının dev oyuncusunu kaybetmenin üzüntüsü içindeyiz.

ÇOKLU ORGAN YETMEZLİĞİ NEDİR?

Çoklu organ yetmezliği, kalp ve damar sisteminin organlara yeterli kanı uygun oranda götürememesi nedeniyle oluşan ani dolaşım yetmezliğidir. Çoklu organ yetmezliği, kan dolaşımına mikrop girmesiyle başlar ve sonunda da hayati organların iflası ile sonuçlanabilir.

Yoğun bakım ünitelerinde hayatını kaybeden insanların yüzde 10'undan fazlasında ölüm sebebi çoklu organ yetmezliği olarak tanımlanır.

Çoklu organ yetmezliği tanısı kan basıncının yükselmemesi veya düşmesi, kalp hızının artması, sıklıkla ateş, idrar miktarının azalması, beyine giden kanın azalması ile bilinç bulanıklığı ve koma hali, akciğer kanlanmasının bozulması ve solunum yetmezliği sonucunda kan oksijeninin azalması gibi belirtilerle ortaya çıkmaktadır.

İleri yaşlı, beslenme bozukluğu olan düşkün kişiler, çok sayıda kronik hastalığı olanlar, yoğun travma geçirenler, derin ve yaygın enfeksiyonu olanlar ve yüksek riskli cerrahi geçiren kişiler risk altındadır. Özellikle bağışıklık sistemi afallamış ve zatürre gibi hayati bir enfeksiyonu geçiren kişilerde en korkunç komplikasyon olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yüzden erken tanı çok önemlidir. 


İçeriği Paylaşın