Fenerbahçe tribünlerinde sigara yasağına niye uyulmuyor?
Bizi Takip Et
Annemle birlikte dün tribünlerde sevdalısı olduğumuz Fenerbahçe’nin maçını seyrettik.
Aslında oturduğumuz bölümde hiç erkek yoktu. Genci yaşlısı yaklaşık 600 kadın bir aradaydık. Kongre üyesi kadınlar olarak 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Fenerbahçe Spor Kulübü adına Başkan Aziz Yıldırım’ın davetlisi olarak tribünlerdeydik.
Fenerbahçe-Konyaspor maçını izlememiz için Fenerim tribününde bir bölüm biz sarı kanaryalı kadınlara ayrılmıştı. Aslında, tam karşıda Maraton tribününde çok güzel bir yerde kombinem vardı. Ama bu güzel jest sayesinde annemle birlikte maç seyretme imkanım olacaktı. “Bu fırsat kaçmaz” diyerek; hemen sarı lacivert formalarımızı giyip, kaşkollarımızı elimize alıp annemle koştuk stada…
Girişte beyaz karanfillerle karşılandık. Fenerbahçe yönetiminin kadın üyeler için yaptığı bu organizasyon kulübümüze yakışan çok çağdaş bir hareketti. Tribünde açılan “ ’Kadına şiddet 9 kusurlu hareketten çok daha büyük bir kusurdur’ yazılı pankart ise çok yaratıcı ve dikkat çekiciydi. Kadına şiddet uygulayanlara hep birlikte kırmızı kart çıkarılması ise çok manidardı. Maraton Tribünü’nde de ’Kadın-Erkek Omuz Omuza Birlikte Şampiyonluğa’ yazılı pankart hemen farkediliyordu.
Türkiye’nin gündemindeki önemli kadın sorunlarından biri olan şiddete dikkat çeken bu anlamlı ve güzel organizasyon için başta Başkan Aziz Yıldırım olmak üzere Fenerbahçe Spor Kulübü Yönetim Kurulu’nu tebrik ediyorum. Dört büyükler içinde yönetim kurulunda tek kadın üye olan kulübün Fenerbahçe olduğu da unutulmamalı. Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor yönetiminde hiç kadın yok.
Ancak, kadın sorunlarına yaklaşım konusunda teşekkürü hak eden Fenerbahçe Spor Kulübü yönetimi, Şükrü Saraçoğlu Stadı’nda sigara içilmesini neden önleyemiyor?
Dünkü maçta gözlerimle tanık oldum; devre arasında oturduğumuz tribünün hemen salondan girişinde fosur fosur sigara içiliyordu. İşin acısı sigara içenlerin çoğu Başkan Aziz Yıldırım’ın davetlisi olarak stada gelen biz kadınlardı.
Statlarda sigara içme yasağı yok mu? Neden tribünlerde fosur fosur sigara içildi dün akşam? Sporun olduğu bir yerde sigaranın zehirli dumanının işi ne?
Üstelik, Türkiye’de kapalı alanlarda, özellikle spor yapılan yerlerde, tribünlerde sigara yasağı var. Yani, tribünde sigara içen bir kişi suç işliyor. Ona izin veren, göz yuman yetkililer de bu suça ortak oluyor.
Hemen bu duruma dikkat çekmek için özel güvenlik görevlilerine gittim. “Statta sigara yasağına uyulmuyor. Neden ikaz etmiyorsunuz?” dedim. Verdikleri yanıt şaşırtıcıydı: “Bizim yetkimiz yok, zaten dinlemiyorlar”
Peki, söyler misiniz bir stadyumda sigara yasağına uyulmasının sorumlusu, ihlal durumunda ise vatandaşın şikayet merci kimdir? Stat müdürü mü? Stattan sorumlu yönetim kurulu üyesi mi? Kim? Maç sırasında çevremizdeki birkaç özel güvenlik görevlisi dışında nerde bulacağız başka bir yetkiliyi?
Güvenlik görevlilerine “Bir taraftar olarak benim şikayetimi stat müdürüne ya da bir yetkiliye iletin lütfen. Tek tek başa çıkamıyorsanız bari, sık sık sigara yasağını anımsatıcı anonslar yapılsın statta … “
Dedim de ne oldu… Tabii, hiçbirşey… Tiryakiler sigara içmeye, biz zehirlenmeye, yasalar çiğnenmeye devam edildi. Aslında Türk Telekom Arena’da da sigara içildiğini Galatasaraylı eşimden duydum.
Acı bir gerçek; Türkiye’de sigara yasağı ihlal ediliyor. Dün Kalamış bölgesindeki bazı kafelerde de sigara içildiğine hem kendim tanık oldum, hem de arkadaşlarım anlattı. Aslında sorun bir mekanla, semtle sınırlı değil. Mesela geçtiğimiz günlerde Taksim tarafında gittiğimiz bir meyhanede de herkes sigarasını keyifle tüttürüyordu.
Bu nasıl bir iştir? Sigara içmek yasak ama ülkemizdeki pek çok hak, yasak gibi bu da sadece kağıt üstünde… Sigara yasağına uymayanlara verilen cezalar arttırılmalı… Cezalar cüzdan yakarsa, çoğu kişi içilmesinin yasak olduğu alanlarda sigarasını yakmaya teşebbüs edemeyecek. Mesela gittiği bir maçta hiç değilse; iki saat sigaradan uzak kalmayı başaracak. Bizler de başkalarının sigarasının dumanından zehirlenmeyeceğiz. Spor sahaları kirlenmeyecek…
Kadına karşı şiddete kırmızı kart çıkartan ve kadın üyelerini 8 Mart’ta unutmayan Fenerbahçe Yönetimi, kulübümüzün adına ve büyüklüğüne yakışır bir şekilde sigara ile mücadele de yerini almalı. İlk yapılacak icraat ise, sigara yasağı ile ilgili anonslar olmalı…
İçeriği Paylaşın