Fenerbahçeli Futbolcular Küçük Kalp Hastalarıyla Buluştu

Fenerbahçeli Futbolcular Küçük Kalp Hastalarıyla Buluştu

Fenerbahçeli Futbolcular Küçük Kalp Hastalarıyla Buluştu

Bizi Takip Et


Fenerbahçeli futbolcular, Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi’nde kalp rahatsızlığı nedeniyle tedavi gören çocuk hastalarla bir araya gelerek sporun kalp sağlığındaki rolüne dikkat çekti.

Bir çocuk kalbi günde ortalama 100 bin ile 150 bin arası atıyor. Her atışı altın değerinde olan minik kalpleri korumak için ise düzenli egzersiz ve spor yapmak gerekiyor. Fenerbahçeli futbolcular, kalp sağlığında sporun önemine dikkat çekmek için Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi’nde kalp hastalığı nedeniyle tedavi gören çocuklarla buluştu.

11-17 Nisan Kalp Sağlığı Haftası kapsamında düzenlenen “Fenerbahçe Minik Kalplerle Buluşuyor” adlı moral etkinliğine, Fenerbahçe Spor Kulübü A takımı futbolcularından Ozan Tufan, Alper Potuk, Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Genel Müdürü Dr. Y. Gürsoy Yıldırım, hastanede kalp hastalığı tedavisi gören çocuklar ve aileleri katıldı.

HER 100 BEBEKTEN 1’İ KALP HASTASI

Etkinlikte önce çocukları kalp hastalığıyla mücadele eden aileler söz alarak yaşadıkları deneyimleri paylaştı. Toplantının moderatörü  Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Gülendam Koçak, çocukluk dönemi kalp hastalıkları ve kalp hastalığı-spor ilişkisi konusunda bilgiler verdi. Ülkemizde her yıl yaklaşık 11 bin çocuğun doğumsal kalp hastalıklarıyla dünyaya geldiğini işaret eden Prof. Dr. Koçak, “Her 100 doğumda 1 kalp hastalığı görüyoruz. Bu nedenle anne babalar uyanık olmalı. En ufak bir solunum sıkıntısı, hızlı nefes alıp verme, morarma, emmede azalma, kilo alamama ve gelişme yetersizliği gibi durumların erken farkına varmak lazım. Bu gibi durumlarda bir hekimin mutlaka çocuğu görmesi gerekir” dedi.

HAFTADA 5 GÜN 30 DAKİKA EGZERSİZ ÖNEMLİ

Prof. Dr. Gülendam Koçak, haftanın 5 günü yarım saat orta düzeyde fiziksel aktivitenin ve doğru spor yapmanın koroner kalp hastalıklarını önlemede büyük önem taşıdığını vurguladı. İleri derece kalp hastalığı olmayanların spor yapmasında bir sakınca olmadığını belirten Koçak, “Bir kalp hastası, ideal olarak haftanın 5 günü 30 dakika kadar yavaş bir egzersiz yapabilir. Ortalama haftalık harcayacakları kalori ise yaklaşık 1600-2000 kalori civarında olmalıdır. Yapılacak sporda aşırı egzersiz ve ağırlıklara girilmemelidir. Amaç kasların zindeliğini korumak ve vücudun zindeliğini sağlamaktır. Steroid hormonu ve kas geliştiriciler kesinlikle kullanılmamalıdır” şeklinde konuştu.

ALPER POTUK: SPOR KALP SAĞLIĞI İÇİN FAYDALI

Fenerbahçe futbol kulübünün yıldız oyuncularından Alper Potuk ise “Kalp Sağlığı Haftası gibi önemli bir haftada küçük kardeşlerimizle bir araya gelmekten dolayı çok mutluyuz. Sporun sadece biz profesyoneller için değil, hepimizin hayatında önemli bir yer tutması gerekiyor. Düzenli spor yapmak, hem beden hem de kalp sağlığı açısından büyük faydalar sağlar” şeklinde konuştu.

OZAN TUFAN: ISINMADAN SPOR YAPMAYIN

Etkinliğe katılan bir diğer sarı lacivertli futbolcu Ozan Tufan ise düzenli spor yapmaya karar veren gençlerin mutlaka dahiliye muayenesi, gerekli görülen kişilerin ise EKG ve efor testinden geçmesi gerektiğine dikkat çekti. Çocuklara spora başlangıç hareketleriyle ilgili mesajlar da veren Demirel, “Isınmadan yapılan spor ve ani efor sarf etmek, kalbe aşırı yük getirerek kalp krizi ve ani ölümlere davetiye çıkarabilir. Bunun için minik kalplerimize warm up (ısınma hareketleri) yapmadan kesinlikle spora başlamayın diyoruz” dedi.

İMZALI FORMALARINI HEDİYE ETTİLER

Konuşmalar sonrasında Fenerbahçeli futbolcular kalp hastalığıyla savaşan minik kalplere forma hediye ederek moral aşıladı. Küçük kalp hastalarının hayallerini süsleyen sarı lacivertli futbolcuları ilk kez yakından görme şansı bulduğu etkinlik, hep birlikte üzerinde “minik kalpler” yazan pastanın kesilmesi ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.


İçeriği Paylaşın