Fibromiyalji Ağrılarını Ne Tetikler?

İstanbul Özel Medipol Mega Hastanesi Fizik Tedavi Rehabilitasyon  ve Algoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Salim Göktepe, fibromiyalji hastalığı ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Fibromiyalji Ağrılarını Ne Tetikler?

Bizi Takip Et


Genellikle kadınlarda görülen fibromiyalji hastalığı; yaygın vücut ağrısı, hassasiyet ve yorgunlukla karakterize bir klinik tablo olarak karşımıza çıkıyor. Kadınlar çoğu zaman uyku bozukluğu, kabızlık, adet düzensizliği, baş ağrısı, hafıza ve dikkat problemleri, kol ve bacaklarda şişme, uyuşma ve karıncalanma hissi gibi belirtilerle karşılaştığını dile getiriyor.
İstanbul Özel Medipol Mega Hastanesi Fizik Tedavi Rehabilitasyon ve Algoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Salim Göktepe, fibromiyalji hastalığı ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
3 AYDAN UZUN SÜREN ŞİKAYETLERE DİKKAT!
Fibromiyaljiye özgü bir laboratuvar testi olmadığına dikkat çeken Göktepe, fibromiyalji tanısının 3 aydan uzun süre yukarıdaki şikayetlerin varlığı ve ağrıları açıklayacak başka bir hastalığın olmaması ile konacağını söylüyor.
FİBROMİYALJİ AĞRILARINI NELER TETİKLER?
Algoloji uzmanı Göktepe, fibromiyalji ağrılarını nelerin tetikleyebileceği konusunda şunları söylüyor:
“Ağrıları tetikleyen etkenlerin başında duygusal stresler gelir. Bunun yanı sıra hava değişiklikleri, ağır iş yapma, enfeksiyonlar, allerjiler, aşırı efor harcama ile osteoartrit ve romatoid artrit gibi kas ve iskelet hastalıkları da ağrıları tetikleyebilir.”
TEDAVİ YAŞAM KALİTENİZİ YÜKSELTİR
Fibromiyalji sendromunun ilerleyici olmadığı ve uzun dönemde bu hastalıktan dolayı yaşam süresinin etkilenmediği belirten Göktepe, öncelikle hastanın eğitiminin önemli olduğunu söylüyor ve ekliyor:
“Fibromiyalji öldüren ya da sakat bırakan bir hastalık olmayıp daha çok hayat kalitesini bozması nedeniyle önem taşır. Sürekli ağrılı ve yorgun olmak kişinin kendisi ve çevresi için çekilmez bir durum yaratır. Hastalığın ne olduğu ve ne olmadığı, tedavi seçenekleri ve hastanın kendisinin neler yapabileceği konusunda eğitim verilmesi önemlidir.”
Prof. Dr. Ahmet Salim Göktepe, aşağıdaki tedavi yöntemleriyle birlikte Fibromiyalji hastalığının kesin tedavisi olmadığını; ancak uygulanan tedavi yöntemleri ile hastaların ağrıyı daha az algılamalarını ve yaşam kalitelerini yükseltebileceklerini dile getiriyor.
NASIL TEDAVİ EDİLİR?
  • İlaçlar: Ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar, antidepresanlar ve nöropatik ağrı ilaçları kullanılabilmektedir.
  • Fizik tedavi ve rehabilitasyon
  • Manipülasyon: Ağrısız, ilaçsız iğne tedavisidir.
  • Kuru iğne
  • Stres tedavisi ve gevşeme
  • Düzenli uyku
  • Aktivite ve istirahati dengeleyecek bir hayat tarzı
  • Egzersiz (yüzme, yürüme ve aerobik egzersizler)
  • Dengeli ve sağlıklı beslenme.

İçeriği Paylaşın