Gebelikte Meme Kanseri

Gebelikte Meme Kanseri

Gebelikte Meme Kanseri

Bizi Takip Et


Kanserden ölümlerin yüzde 14’ünden sorumlu olan meme kanseri hamilelerde de görülebiliyor. Meme kanserinin çok yaygın bir hastalık olduğuna dikkat çeken Anadolu Sağlık Merkezi Genel Cerrahi Uzmanı ve Meme Sağlığı Merkezi Yöneticisi Prof. Dr. Metin Çakmakçı, “Gebelikte ortaya çıkan meme kanserinde amacımız kanseri tedavi etmek. Bebek sağlığı korunarak kanseri tedavi etmek amacıyla tanı ve tedavi aşamasında özel yaklaşımlar uygulanıyor” dedi.

Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türü olarak dikkat çekiyor. Bu nedenle meme kanseri ile ilgili çok sayıda araştırma yapılıyor. Hem tanı hem de tedavi yöntemlerinde umut verici gelişmeler yaşansa da erken tanı avantajını kaybetmek hastalığın tedavisini zorlaştırıyor. Tüm dünyada Ekim ayında kutlanan Meme Kanseri Farkındalık ayı kapsamında açıklamalar yapan Anadolu Sağlık Merkezi Genel Cerrahi Uzmanı ve Meme Sağlığı Merkezi Yöneticisi Prof. Dr. Metin Çakmakçı, meme kanserinin gebelikte de görülebildiğini söyledi.

TEDAVİ PLANININ TÜM YÖNLERİ AİLE İLE BİRLİKTE DEĞERLENDİRİLİYOR

Gebelik süresi ve doğum sonrasını kapsayan 1 yıllık laktasyon (süt salgılaması) süreci boyunca saptanan meme kanserlerinin “gebelik meme kanserleri” olarak adlandırıldığını belirten Anadolu Sağlık Merkezi Genel Cerrahi Uzmanı ve Meme Sağlığı Merkezi Yöneticisi Prof. Dr. Metin Çakmakçı tedavide cerrahi, kemoterapi ve radyoterapi seçeneklerinin değerlendirildiğini belirleterek “Amaç kanseri tedavi etmek ancak bebeğin sağlığını koruyarak kanseri tedavi etmek temel hedefimiz. Cerrahi seçenekleri gebeliğin her evresinde uygulanabilir. Koltuk altı lenf nodu örneklemesi yapılabilir. Radyoterapi gerektiren, memenin tamamının alınmadığı ameliyatlarda ise radyoterapi doğum sonrasına bırakılırken, kemoterapi tedavisi gebeliğin 2. ve 3. trimestresinde kullanılabilir. Tedaviler boyunca anne ve bebek yakın takip edilir, tedavi planının tüm yönleri aile ile paylaşılır ve en uygun tedavi planı oluşturulur” dedi.

MEME KANSERİ TEDAVİSİ GÖREN KADINLAR GEBELİK ÖNCESİ DOKTORLARIYLA GÖRÜŞMELİ

Meme kanseri tedavisi görmüş kadınların gebelik planı öncesinde mutlaka takiplerini yapan medikal onkolog ile görüşmeleri gerektiğini vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi Genel Cerrahi Uzmanı ve Meme Sağlığı Merkezi Yöneticisi Prof. Dr. Metin Çakmakçı “Tedavi süresince kullanılabilen anti hormonal tedaviler belirli bir süre boyunca gebeliği mümkün kılmayabilir.  Adet düzeninde kullanılan ilaçlar sebebiyle bir süre düzensizlikler ve adet kesilmesi yaşanabilir. Medikal onkolog ile yapılan görüşme sonrasında jinekoloji değerlendirmesi yapılmalı ve jinekoloğun onayı alınmalıdır. Gebelik süreci ise her kadının takip edildiği gibi takip edilebilir” şeklinde konuştu.

MEME CERRAHİSİ GEÇİRMİŞ KADINLAR DA EMZİREBİLİR

Gebeliğin erken dönem tedavilerinin bitmesinden sonra planlanması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Metin Çakmakçı “Bu süre ameliyat-kemoterapi ve radyoterapi sürecini içeriyor. Tedavinin devamı uzun süreli kullanım gerektiren anti hormonal ilaçlar ile olabilir. Bu nedenle hamilelik planlaması mutlaka doktor görüşü alınarak yapılmalı. Meme cerrahisi geçirmiş kadınlar (memesinin tamamı alınmamış olanlar) genellikle bebeklerini emziremeyeceklerinden korkarlar ancak ameliyat edilmiş ve tedavisi tamamlanmış meme diğer meme gibi süt salgılamaya devam eder ve emzirme her iki memeden yapılabilir” açıklamasına bulundu.


İçeriği Paylaşın