Sürekli Yemek Yeme İsteğiniz Mi Var, Gece Yemek Yemeden Duramıyorsanız Dikkat!

Gün içinde dengeli beslenmeyi es geçerek gece atıştırmalıkları tüketmenin sağlığa zararlı olduğu biliniyor.  Avrasya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Büşra Çengel, sürekli yemek yeme isteği ve gece yeme bozukluğu sendromu hakkında bilgiler verdi.

Sürekli Yemek Yeme İsteğiniz Mi Var, Gece Yemek Yemeden Duramıyorsanız Dikkat!

Bizi Takip Et


Duygu durumunda yaşanan değişimler yeme alışkanlıklarınızı etkiliyor mu? Üzgünken çikolata yemek veya televizyon karşısında abur cubur tüketmek kulağa hoş gelse de gün içinde dengeli beslenmeyi es geçerek gece atıştırmalıkları tüketmenin sağlığa oldukça zararlı olduğu biliniyor.  Avrasya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Büşra Çengel, gece yeme bozukluğu sendromu hakkında bilgiler verdi. 

YEME BOZUKLUĞU NEDİR?

Yeme bozukluklarından biri olan gece yeme bozukluğu sendromu, kişinin gece yemek yemek için uyanmasına neden olur. Gece yeme bozukluğu sendromu olan kişiler yemek yemeden uykuya dalmakta zorlanır bundan dolayı uyku düzenlerinde ciddi sorunlar yaşanır. Bu sendromun arkasında genellikle uyku bozuklukları ve uykuda nefesin durması gibi problemler yatmaktadır.

GECE YEMEK YEME SENDROMU OLANLAR SABAH TOK UYANIR 

Gece yemek yeme sendromu olan kişiler genellikle sabah tok uyanır. Bu durum kişinin öğün atlamasına neden olur. Sabah yeteri kadar besin alamayan kişi, beslenme ihtiyacını karşılamak için akşam ve gece yemek yerler.  Dolayısıyla önlenemez kilo sorunları ortaya çıkar.

GECE YEMEK YEMENİN ZARARLARI

Gece yemek yeme sendromunun altında fiziksel ve psikolojik sebepler bulunur. Kontrol edilemeyen kilo artışının en önemli aktörlerinden gece yemek yeme sendromu, kişiyi mutluluk veren ve kan şekerini yükselten yiyeceklerin tercih edilmesine teşvik eder.

Bunun yanı sıra; 

Uyku düzensizliği,
İnsomnia, 
Depresyon
Anksiyete,
Psikolojik sorunlar,
Diyabet,
Düzensiz beslenme alışkanlığı,
Obezite,
Hormonal nedenler de gece yemek yeme sendromunu ortaya çıkarabilir.

GECE YEMEK YEME SENDROMU BELİRTİLERİ

Avrasya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Büşra Çengel, "Gece yemek yeme sendromundan bahsedebilmek için öncelikle en az üç hafta boyunca gece uykudan uyanıp yemek yemek gerekir. Aynı şekilde sabah kahvaltısını yapmaması, akşam yemeğinden yatana kadar aşırı yemek yeme isteği, yemek yemeden uykuya dalamayacağını düşünmesi ve bu durumun en az 3 aydır devam ediyor olması önemli kriterlerdir. Ayrıca gece yeme bozukluğu olan kişilerde,  haftada en az 4 gün boyunca yemek yeme arzusu sebebiyle uykuya odaklanma eksikliği görülmektedir" ifadelerini kullandı.

TEDAVİ YÖNTEMİ

Gece yeme bozukluğu sendromunun tedavisinde tipik bir yöntem yoktur. Genellikle farmolojik ve psikolojik tedaviler uygulanır. Bilişsel davranışçı terapi ve çeşitli psikolojik tedavi uygulamaları, ışık tedavisi, serotonin gerialım inhibitörleri(SSGI) gibi çeşitli tedavi seçimleri söz konusudur. 

SAĞLIKLI BESLENMEK İÇİN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Öncelikle gün içerisinde yeterli ve dengeli beslenilmeli,
Metabolizmanın en yavaş çalıştığı akşam saatlerinde yemek yeme krizleri için önlem alınmalı,
Kişiyi bu duruma iten stres faktörlerinden uzak durulmalı,
Pirinç, patates gibi basit şeker içeren karbonhidrat tüketimi olabildiğince azaltılmalı,
Aynı şekilde tatlı gıdalardan uzak durulmalı,
Yatmadan 2-3 saat önce hafif bir ara öğünle yemek yeme arzusu bastırılmalı,
Gece kan şekerini dengeleyebilmek amacıyla protein ve karbonhidratın dengede olduğu bir beslenme düzeni benimsenmeli,
Ara öğünlerde lifli besinler tüketmeye özen gösterilmeli.


İçeriği Paylaşın