Geliştirme Çalışmalarındaki Tek HIV Aşısı Başarısız Oldu
ABD'de HIV virüsüne karşı yapılan çalışmanın etkili olmadığının belirlenmesi üzerine, program sonlandırıldı. Ancak başka çalışmalar devam ediyor.
Bizi Takip Et
HIV'e karşı halen son aşama klinik deneylerde test edilmekte olan tek aşının etkisiz olduğu, üreticisi tarafından açıklandı.
Son birkaç yıldır düzinelerce HIV aşısı adayı test edilmiş ancak başarılı olamamıştı. Uzmanlar, bu son yenilginin bir aşıya yönelik ilerlemeyi 3 ila 5 yıl geriye attığını söyledi. Yine de, erken aşama denemelerindeki diğer seçenekler HIV'e karşı güçlü bir siper sağlayabilir.
Aralık ayına kadar Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü'nü yöneten Dr. Anthony S. Fauci bir röportajda, "Haberler hayal kırıklığı yaratıyor, ancak bu bir aşı geliştirme çabasının sonu değil. Başka stratejik yaklaşımlar da var" diye konuşmuştu.
Doğu ve Güney Afrika'da devam eden PrEPVacc adlı bir çalışmada, deneysel HIV aşıları ve önleyici ilaçların bir kombinasyonu değerlendiriliyor. Bilim insanları virüsü etkisiz hale getirebilecek güçlü antikorlar geliştirme konusunda ilerleme kaydetti. Doktorlar ayrıca HIV'e karşı mRNA da dahil olmak üzere yeni aşı teknolojilerini test ediyor.
HIV'E KARŞI AŞI ZORLUYOR
Son aşı adayının kaybı, HIV gibi kurnaz bir düşman için aşı tasarlamanın zorluklarını ortaya koydu. Keşfinden 40 yıl sonra, virüs hala her yıl yaklaşık 1,5 milyon insanı enfekte ediyor ve yaklaşık 650 bin kişiyi öldürüyor.
VİRÜS BASKILANIYOR
Güçlü ilaçlar enfekte bireylerde virüsü baskılıyor. Enfeksiyonu önlemek için çeşitli seçenekler mevcut:
Örneğin, iki ayda bir verilen oral haplar ve aşılar ABD'de kullanılmakta ve yalnızca 6 ayda bir verilmesi gereken bir aşı son aşama denemelerinde. Ancak bu ilaçların hastanın hayatının geri kalanı boyunca alınması gerekiyor ve genellikle onlara en çok ihtiyacı olanlar için erişilemez durumda. Aşının, virüsü engellemenin en ideal yolu olacağı düşünülüyor.
Dr. Fauci, "Herhangi bir enfeksiyon, özellikle de viral enfeksiyon için nihai önleme yöntemi, güvenli ve etkili bir aşıdır. Bu nedenle bu alanda çok aktif araştırmalar yürütmeye devam edeceğiz" dedi.
İçeriği Paylaşın