“Geniş Aile Beni De Genişletti”
“Geniş Aile Beni De Genişletti”
Bizi Takip Et
“Yumurta Kırmasını Bilmeyen Erkeklere Acıyorum”
Tiyatro sanatçısı olmasa belki de onu gurme restoranlardan birinde ünlü bir şef olarak görecektik. Usta Tiyatrocu Rasim Öztekin, yemeği doymak için değil, bir şölen olarak yiyenlerden… Yemek yapmaya da, güzel, lezzetli yemekleri tatmaya da düşkün…
“Şimdi ki aklım olsa, o dönemde turizm otelcilikle ilgili bir okula girip kesin aşçıbaşı olurdum” diyor. Sanat çalışmalarından ne kadar geç, yorgun eve gelse de; mutfağa girip kendine ve sevdiklerine güzel yemekler hazırlamak onu dinlendiriyor. Yemek tezgahının ve ocağın başında geçirdiği anları bir tür terapi olarak yaşıyor Rasim Öztekin.
Yaygın inanışın aksine aslında kadının kalbine giden yolun midesinden geçtiğini savunuyor. Eşinin midesini mutlu eden yemekler pişirdiğini söylüyor. Yumurta kırmasını bile bilmediğini söyleyen erkeklere hep başkalarına mahkum yaşadıkları için acıyor…
Geniş Aile dizisinde evin babası Kuddusi`yi canlandıran Rasim Öztekin, geçen sezon çekimler sırasında sekiz kilo almış. Bunun sorumlusu olarak da Geniş Aile`deki kahvaltılı, yemek sofralı çekimlerinin bolluğunu ve sanat grubunun yaptığı nefis yemekleri, hazırladığı zengin sofraları gösteriyor.
Şu sıralar, Osman Müftüoğlu`nun ekibinden diyetisyen Nilüfer İnceiş Bayram`ın hastası olan ve iki ayda sekiz kilo veren Rasim Öztekin, artık dizi çekimlerinde iradesine hakim olmayı öğrenmiş.
Usta tiyatrocu en çok hangi yemeklere dayanamıyor? Yaptığı diyet kaçamaklarını nasıl telafi ediyor? Yemek pişirirken nelere dikkat ediyor? Rasim Öztekin www.sagligimicinhersey.com için hem bu soruları yanıtladı; hem de sağlıklı yemek tarifleri verdi.
“YEMEK YEMEK BENİM İÇİN DİYETTEYKEN BİLE BİR ŞÖLEN”
. Yemek yapmayı sevdiğinizi, gurme sanatçılarımızdan olduğunu biliyoruz. Yemek yapma merakınız ne zamandan beri var?
“Ortaokul döneminden beri yemek yapmaya ilgim var. O zaman annem yemek yapardı, ben seyrederdim. Hatta ufak tefek yemekleri ben yapayım derdim. Annem de yaptırırdı. Şimdi ki aklım olsa, o dönemde turizm otelcilikle ilgili bir okula girip, kesin aşçıbaşı olurdum.”
. Yemek yapmak mı, yemek yemek mi sizin için daha önemli?
“Benim için önemli olan yemek yapıp, yaptıklarımı da aileme ve yakın arkadaşlarıma sunmak … Onlara yemeklerimi tattırmak. Tabii ki bu arada, yemek yemek de benim için çok önemli. Ben aslında doymak için yemek yemiyorum. Benim için her yemek bir şölendir. Diyet yaparken dahi, bu şölene dikkat ederim. Diyet yemeklerim de ciddi anlamda lezzetlidir, hatta sebze yemeklerini çok seven eşim yaptığım diyet yemeklere bayılır. Hatta, sağlıklı, hafif sebze yemeklerini yerden gözleri mutlulukla parlar, “Ohhhh, işte midemi mutlu eden bir yemek “ der eşim”
“YEMEK YAPARKEN DİNLENİYORUM”
. Yemek pişirmek, mutfakta olmak sizin için ne ifade ediyor? Bazı insanlar bunun bir tür terapi olduğunu söyler…
“Çekimlerden ne kadar yorgun argın eve gelsem de, hemen mutfağa girerim.
Kendime bir şeyler hazırlarım. Ama mutlaka değişik, lezzetli bir şeydir diyet de olsa… Hatta eşim yorulma, ben hazırlarım . Zaten çekimlerden yorgun argın geldin…” der. Ben de her seferinde aynı yanıtı verir, “Şu anda dinleniyorum ben” derim. Gerçekten yemek yapmak, beni dinlendiriyor, ciddi bir terapi oluyor. Hele hele o yaptıklarımı birisi yediğinde ve ondan övgü sözcükleri aldığımda deymeyin keyfime..”
. Peki, ya arzu ettiğiniz olumlu tepkiyi almazsanız?
“Genelde olumlu tepki alıyorum. Belki bunların bir kısmı kibarlıktan da olabilir. Eğer, olumsuz tepki alırsam, mutlaka yeniden tadıp eksiğini bulmaya çalışırım. Bir daha ki, yapışımda gidermeye çalışırım.”
. Bozulur musunuz?
“Bozulmam da hayal kırıklığına uğrarım. O kadar emek verip yaptıktan sonra beğenilmemesi moralimi bozar. Tiyatroda da böyleyimdir. Kötü bir oyun bile olsa beğenilmemesine içten içe içerlerim. Sonuçta emek verilmiştir.”
“YEMEĞİN ÖNCE GÖZE HİTAP ETMESİ GEREKİR”
. Yemek yaparken, hazırlarken en dikkat ettiğiniz noktalar nelerdir?
“Önce yemeğin göze hitap etmesi gerekir. Bunun için yemeği sunuş çok önemlidir. Bir de, yemeğin içine konan baharatlar çok önemlidir. Geniş bir kesime sunacaksınız bu yemeği, baharatları normal düzeyde kullanmak gerekir. Ama bir arkadaşım geldi ve o da benim gibi acı seviyorsa, acıyı daha abartılı kullanmakta zarar görmüyorum”
. “Erkeğin kalbine giden yol midesinden geçer derler”. Sizin için de öyle mi?
“Ben tam tersine söylüyorum. Kadının kalbine giden yol midesinden geçer. Acıdığım erkeklerin başında yumurta kırmasını bilmeyen erkekler gelir. Onlar hayta hep birilerine mahkum yaşamak zorundadır çünkü…”
. Peki, eşinizin yemeklerle arası nasıl?
“Eşim, çok iyi bir yiyicidir. Benim yaptığım yemekler sağlıklı olduğu için, bunlar dışında yediğinde kaçamak yapmış oluyor. Sonra pişman oluyor. Ama yerken hiç pişman olmuyor (Gülüyor). Eşimle birlikte özellikle yurt dışında farklı, değişik yemekleri yemeye bayılırız”
. Peki, siz kaçamak yaptığınızda pişman oluyor musunuz?
“Hayır, pişman olmam. Çünkü hemen ertesi gün ve ondan sonraki gün önlemini alırım. Yaptığım kaçamağın acısını kendimden çok kötü bir şekilde çıkartırım”
. Ne yaparsınız mesela?
“Yediğim yemekleri kesintiye uğratırım. Ertesi gün karbonhidrat almam, hafif yiyeceklerle günü geçiririm. Daha çok salatalık, yoğurt, salata yerim. Enf azla salatanın yanında bir sebze çorbasıyla geçiririm günü…”
. En çok hangi yemeğe dayanamazsınız? Diyetinizi bozmaya teşvik eden yemekler hangileri?
“Hepsi aslında …. Ama en çok hamur işi, pilav, makarna tarzı şeyler…”
. Yemeklerle ve mutfakla arası çok iyi olan bir sanatçı olmak, fazla kilolarınızdan kurtulmanızı güçleştiriyor mu?
“Tabii ki… İlk başta söylediğim gibi, ben yemeği karnım doysun diye değil; bir şölen olarak yerim. Her yemek öğünü benim için şölendir. Sofradaki yemekten içkisine, salatasına kadar böyledir. Hepsinin uyumlu olması azım. Bunu düşünen bir sanatçı olduğum için ciddi anlamda şişmanlamakta bir problem yaşıyorum. Dolayısıyla yediklerime çok dikkat etmem gerekli, bünyem de buna çok müsait. Sanıyorum, genetik yapımdan kaynaklanan bir şey. Bizim anne, baba tarafı da ciddi anlamda iri yapılı kişiler.”
“GENİŞ AİLE BENİ DE GENİŞLETTİ!”
. Saatler süren, gece yarılarına sarkan çekimler sırasında diyet yapmakta, sağlıklı beslenmekte zorlanıyor musunuz? Bu konuda neler yapıyorsunuz?
“Burdaki en büyük şikayetçim Geniş Aile dizisindeki sanat grubudur. Aile dizisi olduğu için dizinin yemekleri ve kahvaltıları bol. Sanat grubunun başında aynen benim gibi düşünen, yaptıklarını yedirmekten büyük zevk alan, her çekimde sonra “Rasim Ağbi nasıldı” diye soran Sinan diye bir arkadaşımız var.
İşte bu kişi, benim sağlıklı beslenmemi engellemeye çalışmasına rağmen (Gülüyor), bu sene direniyorum; kendimi tutuyorum. Ama geçen sene bu kişi sayesinde sekiz- on kilo aldım. Yani, Geniş Aile beni de genişletti. (Gülüyor) Şimdi ciddi anlamda diyete başladım. Ve aldığım kiloları verdim. Artık kendimi tutuyorum.”
RASİM ÖZTEKİN`DEN SAĞLIKLI ÇORBA TARİFLERİ…
. Çorba çok sevdiğinizi duyduk. Bize bir çorba tarifi verir misiniz?
“Gerçekten de çorbaya bayılırım. Buzdolabını açarım. Kalmış sebzelerden ne var diye bakarım. Her zaman havuç, kabak vardır. Derin dondurucuda mutlaka bezelye vardır. Mutlaka ince doğranmış lahana, haşlanmış nohut ve mısır vardır. Suyu kaynamaya bırakırım. İçine bir tane bulyon atarım. Bu değdim sebzeleri minik minik doğradıktan sonra kaynayan suya tarım, ve muhteşem bir sebze çorbası elde etmiş olurum, üstelik sıfır yağla… Bu çorbanın tek muzır tarafı icine attığım bulyondur, onun uda muzır tarafı ne kadar ki…”
. Bu arada yaz aylarında soğuk çorba yaptığınızı duyduk. Soğuk çorba nasıl yapılıyor?
“Benim en sevdiğim soğuk çorba Anadolu`da ayran aşı dedikleri yoğurt, nohut ve buğdayla yapılan bir çorbadır. Bir de, İtalyanların meşhur Gazpachio`suna bayılırım. Yani soğuk domates çorbasına… Sıcak havalarda hem karın doyurmak, hem de ferahlatmak için idealdir. Gazpachio için öncelikle üç dört tane irice domatesi rendeleyin. Bunun içine yarım litre domates suyu katın. Yarım çay bardağı sirke, iki tane ince ince doğranmış salatalık, iki adet ufak yemeklik doğranmış kırmızı soğan, üç diş sarımsak, yarım çay bardağı zeytinyağı, iki çay kaşığı şeker, yeterli miktarda tuz ve taze karabiber… Bunların hepsini karıştırın. Hatta ben şöyle bir el blenderinden çok bölmemek kaydıyla geçiririm. Karışımı bir iki saat buzdolabında soğumaya bırakın. Üstüne isterseniz kızarmış ekmek koyup da servis edebilirsiniz!
. Yalancı dondurma yapıyormuşsunuz. Nedir yalancı dondurma, nasıl yapılıyor?
“Dondurulmuş franboğaz, çilek, muz, şeftali, kavun gibi meyveleri yoğurtla karıştırıp blendirda çekiq tatlandırıcı koyuyorum. Ve bunları cam bir kasenin içine alıp derin donduruya atıyorum. 15- 20 dakika da bir gidip bu karışımı karıştırıp tekrar derin dondurucuya koyuyorum. Üç kere bu işlemi yapıyorum. Yalancı dondurmanız hazır oluyor. Light yoğurtla yaparsanız, kalorisi daha da düşük oluyor.”
“YEMEK YAPMAYI SEVMEYENİN YEMEĞİ GÜZEL OLMAZ”
. Kötü yapılmış, lezzetsiz bir yemeği hatır için yer misiniz Yoksa yemeğin tadı, sunumu gerektiğinde aç kalmanıza yol açacak kadar önemli midir?
“Ekmek, peynir yerim, kötü yemeği yemem. Bazı insanların eli yemek yapmaya elverişlidir, bazılarının değildir. Öyle ki, bir yemeğe katılacak her şeyi, gramı gramına doğru yapıp, buna rağmen lezzetsiz yemek yapan eller vardır. Ben şuna inarırım, yemek yapan kişinin yemeğinin güzel olması için, mutlaka mutlaka yemek yapmayı sevmesi lazım. Yemek yapmasını seven insan, prinçsiz pliva bile yapsa güzel olur”
. Yemek yeme konusunda aşağıdaki hatalardan hangisini yapıyorsunuz? Ve bazı önlemleriniz var mı bu konuda?
a) Hızlı yeme
b) Porsiyonların büyüklüğü.
c) Televizyon seyrederken sürekli atıştırma
“Hepsi… Yani d şıkkı (Gülüyor) Bu konuda şimdiye kadar hiçbir önlem alabilmiş değilim ne yazık ki…”
. Evde boş vakitlerinizde yabancı televizyon kanallarındaki yemek programlarını izleyen bir sanatçı olarak, güzel ve sağlıklı yemek yapmak isteyenlere önerileriniz neler?
Bir kere demin de söylediğim gibi güzel yemek yapmak için yemek yapmayı sevmek lazım. Bugün günümüzde yemek yapmayı seven bir insan, hiç tarif bilmese bile, rahatlıkla bilmediği yemekleri ulaşabilir. Çünkü internte diye bir sistem var artık… Televizyon kanallarının çoğunda mutlaka bir yemek programı var.”
Rasim Öztekin`den Güldüren Yazılar…. Geniş Aile`nin Kamera Arkası`ndan Kahkaha Dolu Hikayeler… www.rasimoztekin.com.tr
İçeriği Paylaşın