Geniş Aile Dizisinin Cevahiri Ufuk Özkanla sağlık sohbeti
Geniş Aile Dizisinin Cevahiri Ufuk Özkanla sağlık sohbeti
Bizi Takip Et
SÖYLEŞİ: Demet DEMİRKIR
Geniş Aile dizisinde canlandırdığı “Cevahir” rolü ile milyonlarca kişinin gönlünde taht kuran, bugünlerde TRT1`de yayınlanan Zengin Kız Fakir Oğlan`da oynayan Ufuk Özkan, “Film ve dizi çekim saatleri düşünüldüğünde sağlıklı beslenmek, zamanında ve yeterince uyumak imkansız. Bazen sette sabahlayabiliyoruz. Bu yüzden sağlıklı bir erkek oyuncu bulmak zor zor” diyor.
Oğlunun doğumuna bir saat kala Ufuk Özkan’ı çok üzen şey neydi? Özel sağlık sigortasından neden vazgeçti? Ona göre bir ilişkide kadın mı, erkek mi korunmalı? Babaların doğuma girmesi hakkında ne düşünüyor? Ufuk Özkan, merak edilen işte bu soruları www.sagliklierkek.com için yanıtladı.
. Siz ya da bir yakınınız hastalandığında özel hastaneyi mi, devlet hastanesini mi yoksa üniversite hastanesini mi tercih edersiniz? Hastane tercihinizi hangi faktörler belirler?
“Ben Bağkurluyum ayrıca özel sağlık sigortam vardı. Fakat iki sene önce eşimin hamileliği döneminde gittiğimiz bir hastanede 8.5 ay boyunca sorunsuz bir şekilde özel sağlık sigortamızdan yararlanarak eşimin normal kontrollerini yaptırdık. Fakat son dakikada bir aksilik çıktı; hastane, bizim poliçemizin doğumu karılamadığını söyledi. Eşimin hamileliğinin son13 gününü başka bir hastane aramakla geçirdik. Hamile bir hanımın da psikolojisini düşünecek olursanız fena bir durumdu. O gün, özel sağlık sigortasını pas geçmeye karar verdim. Bağku kapsamında sosyal güvencemden yararlanıyorum.
Hastane tercihine gelince, biz biraz üşengeçizdir; Türk halkında vardır bu, ölmeden 1-2 dakika önce gideriz hastaneye ama her 6 ayda bir check-up yaptırmamız lazım.
Benim doktor arkadaşlarım var, bazen kendileri ararlar, gelirler. Genellikle hastalığa düşünce gidiliyor. Özel olarak hastaneye gideyim orama burama baktırayım durumu olamıyor.”
. Bir doktorda hangi özellikleri ararsınız?
“İşinin ehli olmasını, Hipokrat Yemini’ne sadık olmasını, dürüst olmasını ararım. Basit bir ilaçla geçecek bir hastalık için lokal anestezi tavsiye etmeyecek bir doktoru tercih ederim.”
. “Sağlıklı bir erkek” dediğimizde nasıl bir erkek geliyor aklınıza?
“Sigara içmeyen, alkol kullanmayan, gece normal saatlerde yatan, sabah normal saatlerde kalkan kişiler bence sağlıklı olur. Bunları bizim sektörde bulmak çok zor. Film, dizi çekim saatleri düşünüldüğünde buna uymak imkansız, bazen sabahlayabiliyoruz ya da sabahın çok erken saatlerinde çekime başlayabiliyoruz. Beslenmemize gelince yine aynı, sette iki arada bir derede yediğimiz için çok sağlıklı olmuyor. Bizim mesleğimizde stres başrolde oynadığı için sigara da içiyorum, aşırı olmamakla birlikte içki de kullanıyorum. Bizim sektörde çok sağlıklı kimse yok.”
. Oğlunuzun doğumuna girdiniz mi? Babaların doğuma girmesi konusunda ne düşünüyorsunuz?
“Biz doğuma benim de gireceğimi biliyorduk ama son dakikada ‘giremezsiniz’ dediler. Onları da anlıyorum ama sonuçta birlikte bir insan getiriyorsunuz dünyaya, doğum anında da birlikte olmak istersiniz tabii ki; eşinize destek olmak, o ritüeli birlikte yaşamak için. Keşke daha önce haberimiz olsaydı, eşim de kendini ona göre hazırlardı ama doğuma bir saat kala ‘hayır giremezsiniz, doğum sırasında ne ile karşılaşacağımızı bilmediğimiz için doğumhaneye girmemenizi daha uygun görüyoruz’ dediler. Ben de son bir saat eşimi sakinleştirmeye, yüreklendirmeye çalıştım ama ağlayarak girdi doğuma. İnşallah ikincisinde birlikte gireceğiz.”
“KADININ KORUNMASI DAHA GÜVENİLİR”
. Bir ilişkide kim korunmalı; kadın mı, erkek mi?
“Genellikle kadınlar için daha uygun yöntemler var; spiral, doğum kontrol hapları gibi yöntemler var, bunlar daha yaygın. Kadının korunması daha güvenilir bence.”
. Sağlıkla ilgili ilaç almanızı gerektiren kronik bir hastalığınız var mı?
“Böyle bir hastalığım yok. Ben vitaminlerimi almaya çalışırım, bunun dışında sürekli kullandığım bir ilacım yok.”
. Bazı kişilerde hastaneye gitme, iğne olma gibi fobiler vardır. Sizin de sağlıkla ilgili evhamlarınız, korkularınız var mı?
“Benim böyle sorunlarım yok, ben rahatımdır. Mesela elimde bir et beni vardı, onu aldırmak için seneler önce doktorum bana narkoz verelim dedi ama ben istemedim. Doktorumla birlikte baka baka operasyon yaptık. Benim 3 yaşımda apandisitim patladı, tüm vücudumu açtılar, her tarafımda dikiş izleri vardır, bu nedenle korkmam. Allah düşürmesin yine de.”
“İLERDE SAÇ EKTİREBİLİRİM”
. Erkeklerin saç ektirmeleri, botoks yaptırmaları, yüz estetiği olmaları konusunda ne düşünüyorsunuz?
“Artık tıp o kadar gelişti ki, mesela dün tiyatrodan arkadaşlarımla diş implantı için konuştuk, bu işlem için15 dakika yeterli oluyormuş. Eğer yüzünüzle ilgili de iş yapıyorsanız, televizyonda çalışıyorsanız bence tüm nimetlerden faydalanmak gerekir. Saç ektirme, botoks bunlar olabilir tabii ki, neden olmasın. İleride saçım dökülse saç ektirmeyi denerim tabii ki.”
“SAĞLIĞIN CİNSİYETİ YOKTUR”
. Üroloji uzmanların neredeyse tamamı erkek. Oysa kadın hastalıkları doğum uzmanları içinde çok sayıda erkek var. Kadınların ürolog olmasına nasıl bakıyorsunuz? Neden çok sayıda jinekolog erkek varken, kadınlar ürolojiyi seçmiyorlar sizce?
“İşinin ehli birisi için cinsiyet çok önemli değil ama Türkiye için cevap verecek olursam, çok saçma sapan hikayeler duyuyoruz. Doktor erkek miydi falan diye. Bana çok saçma geliyor. İşini ne kadar iyi yapan doktor varsa o kadar çok alternatif vardır, bu da hasta için seçme özgürlüğüdür ve doktorlar için de bir rekabet alanı oluşur, bu iyi bir şeydir.
Sağlığın cinsiyeti yoktur. Ürolojiyi seçmiyorlarsa vardır bir nedeni. Ama bunun altında aile baskısı, sosyal baskı, mahalle baskısı, din, ayıp, tu kaka gibi kavramlar da yatabilir. Doktor oldu ama bilmem kimin neresine bakıyor gibi söylentiler de olabilir. Esefle kınıyorum.”
İçeriği Paylaşın