Göz Estetiği Nedir?

Göz Estetiği Nedir?

Göz Estetiği Nedir?

Bizi Takip Et


OKÜLOPLASTİK CERRAHİ NEDİR?
Oküloplastik cerrahi, göz kapağı cerrahisidir. Göz kapağı ile ilgili şekil bozuklukları, yüz felci sonucunda oluşan göz kapağı problemleri, göz kapağında çıkan tümörler, göz kapağı düşüklükleri ve torbaları gibi her türlü cerrahi girişim oküloplastik cerrahi içindedir.

Cildimiz vücudumuza giydiğimiz bir elbisedir. Bu elbiseyi ömür boyu giydiğimiz için zamanla elbisemiz bollaşır. En çok bollaşmada eklem yerlerimizde olur. Göz kapağı vücuttaki tüm dokulardan farklı özel bir dokudan oluşur. Alt ve üst göz kapağı çok ince bir deriyle kaplı olduğu için zamanla kırışıklıklar sarkmalar meydana gelir. Yer çekimi etkisiyle gözün etrafını saran yağ doku özellikle alt göz kapağında öne doğru torbalanır. Bazı kişiler cilt yapısına bağlı olarak daha genç yaşta da aynı sorunlarla karşılaşabilir.

GÖZ ESTETİĞİ KİMLERE UYGULANABİLİR?
Göz estetiği herkese uygulanabilir. Ancak göz çevresindeki estetik sorunlar yüzün ve vücudun diğer bölgelerine göre daha belirgin ise en çok bu kişiler göz estetiğinden fayda görürler.

KOZMETİK KAPAK CERRAHİSİ, ÇEŞİTLERİ VE YÖNTEMLERİ NELERDİR?
Alt ve üst gözkapaklarında zaman içinde istenmeyen değişiklikler oluşur. Bu değişimde genetiğin yani kalıtımında rolü büyüktür. Çok ince olan üst gözkapağı derisi devamlı hareketin sonucunda sarkar, yerçekimin etkisiyle gözün etrafını saran yağ dokuları özellikle alt gözkapağında öne doğru torbalanırlar. Tedavi cerrahidir. Fazlalık olan cilt ve yağ dokuları alınır.

Alt göz kapağı ameliyatlarına uygulanan yönteme blefaroplasti adı verilmektedir. Göz kapağı operasyonları çoğunlukla göz kapağının içinden, cildi kesmeden karbon dioksit laser yardımı ile gerçekleştirilir. Eğer göz kapağını oluşturan yapılarda, örneğin; kas, cilt ya da destek dokularda, herhangi bir sorun var ise blefaroplasti sırasında bu sorunlarında düzeltilmesi gerekir. Operasyonlar uygulayan cerrahın deneyimine göre değişmek ile birlikte ortalama her bir göz kapağı için 15 – 20 dakikadır. Gözü hareket ettiren kasların zarar görmemesi ve en az miktarda doku çıkarılarak istenilen düzeltmenin sağlanması ameliyat sırasında dikkat edilmesi gereken noktalardır. Operasyon genellikle lokal anestezi ile hasta uyutulmadan uygulanır ve hastaneye yatmasını gerektirmez. Hasta tercihi ile genel anestezi de uygulanabilir. Operasyon sonrası göz kapatılmaz ve buz pansumanı uygulanır. İlk 1 – 2 günün evde geçirilerek buz pansumanına devam edilmesi istenir.
Hastanın işine ortalama dönüş zamanı bir haftadır.

Üst göz kapağı düşüklüklerini ise gerçek ve yalancı olarak ikiye ayırabiliriz. Gerçek göz kapağı düşüklükleri “ptoz” olarak adlandırılır ve göz kapağını kaldıran kasın iyi çalışmamasına bağlıdır. Doğuştan ya da sonradan oluşmuş olabilir. Bazı olgularda kalıtsaldır. Kapak düşüklüğü problemi yaşayan hastanın kapsamlı bir göz muayenesinden geçirilmesi ve hastanın göz sağlığını etkileme riskinden dolayı gereken önlemlerin alınması gerekir. Genellikle cerrahi tedavi gerektirir. Ancak “ myastenia gravis” isimli kas hastalığı ilaçla tedavi edilir. Cerrahi tedavide göz kapağını kaldıran kas kuvvetlendirilir, ya da askı ameliyatı uygulanır. Hastada doğru cerrahi tekniğin seçilmesi ve doğru şekilde uygulanması ile çok iyi sonuçlar alınır. Yalancı göz kapağı düşüklüklerinde ise kapak normal pozisyonunda olmasına rağmen ciltteki sarkıklık sonucu görme alanı daralır, ya da kötü bir görünüm oluşur. Tedavi fazlalık olan cildin ve yağ dokularının alınmasıdır. Operasyon “ üst göz kapağı blefaroplasti si” olarak adlandırılır.

GÖZ KAPAĞI ÇEVRESİNDE KIRIŞIKLIKLARIN TEDAVİSİ VAR MIDIR?
Göz çevresinde en sık rastladığımız kırışıklık problemi üst göz kapağı kenarlarında oluşan ve kaz ayağı olarak adlandırılan kırışıklıklardır. Kaz ayaklarının düzeltilmesinde botox en sık olarak uygulanan yöntemdir. Botox aslında bir zehirdir. Ancak uygun dozda sulandırıldığında tedavi edici özellik taşır. Unutmayalım tüm ilaçlar bir dozu aştığında istenmeyen etkiler verirler. Bu sebeple botox doğru uygulanıyorsa güvenle kullanılabilir. İlaç uygulandığı yerdeki kasların kuvvetini azaltarak etki eder. Uygulanım yeri ve ilacın dozu iyi sonuç almada son derece önemlidir. Gereğinden fazla uygulanan tedavi ile ifadesiz çizgi maske yüzü çizgi oluşabilir. Botox’un etkisi geçicidir. Genellikle üç aydır ama ilacın sürekli kullanımı durumunda etki süresi uzar ve uygulama sıklığı azalır. Botox’un uygulanması son derece kolaydır. Ve uygulama sonrası kişi günlük hayatına devam edebilir.

Alt göz kapağında oluşan kırışıklıklar ise üst göz kapağına ve kaz ayağına göre daha nadiren görülürler. Bunun sebebi alt göz kapağının üst göz kapağına göre daha sabit bir doku olmasıdır. Alt göz kapağındaki kırışıklıklar göz kapağını kapatan kastaki bollaşmalara bağlı katlantılar şeklinde de oluşabilir. Tedavide cerrahi olarak fazlalık olan kasın çıkarılması Botox, kimyasal soyma (peeling) yada karbondioksit lazer ile uygulanabilir. İyileşme süresi seçilecek olan yönteme göre değişir. Önemli olan iyi sonuç alabilmek için doğru yöntemi seçmektir.

SON OLARAK GÖZ ESTETİĞİNİ GÖZ DOKTORLARI MI YOKSA ESTETİK CERRAHLAR MI YAPMALIDIR?
Göz kapağı estetiğinin en iyi sonuç verdiği kişiler kozmetik sorunları göz çevresinde toplanan kişilerdir. Gözkapağı düşüklükleri, alt kapak torbaları gibi. Biz oküloplastik cerrahların uyguladığı cerrahinin amacı kişiye daha sağlıklı ve doğal bir görünüm vermektir. Kişiyi olduğu yaşta ama çok daha sağlıklı ve dinç bir görünüme kavuşturmaktır. Bu sebeple gözkapağı cerrahisinin gözkapağı anatomisine yakın ve kozmetik cerrahi ilkelerini bilen oküloplastik cerrahlar tarafından gerçekleştirilmesi doğrudur. Hastanemizde bu anlamda tüm yeni teknolojileri takip ederek, hastalarımızı estetik anlamda en çok memnun edecek yöntemleri uygulamaktayız. Daha önce de bahsettiğim Karbondioksit lazer yöntemi göz estetiği alanında en yeni ve en çok tercih edilen yöntemdir. Estetik göz ameliyatlarındaki sayısız vaka deneyimimiz ise bizi bu anlamda diğer genel estetik merkezlerinden çok farklı bir konuma taşımaktadır.

Op. Dr. Akın BANAZ
Dünya Göz Hastanesi
Oküloplastik Cerrahi Bölüm Başkanı

www.dunyagoz.com


İçeriği Paylaşın