Göz Kapağı Estetiği Hakkında Merak Edilenler…

Göz Kapağı Estetiği Hakkında Merak Edilenler…

Göz Kapağı Estetiği Hakkında Merak Edilenler…

Bizi Takip Et


İlerleyen yaş, cilt tipi ve genetik faktörler yüzde en çok dikkat çeken bölge olan gözlerimizin çevresinde sarkma şişlik ve kırışıklığa neden olarak yaşlı ve yorgun bir görünüme neden olabiliyor. Göz çevresinin yenilenerek genç ve canlı bir görünüme kavuşturulması modern göz kapağı estetiğindeki modern uygulamalarla mümkün olabiliyor. Memorial Ankara Hastanesi Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi Bölümü’nden Op. Dr. Fulya Fındıkçıoğlu, göz kapağı estetiği hakkında bilgi verdi.

YÜZ YAŞLANMASI ÖNCE GÖZ ÇEVRESİNDE KENDİNİ BELLİ EDİYOR

Yüz; tek başına gözler, dudaklar, kaşlar veya yanaklardan ibaret değildir, bir bütün olarak değerlendirilmesi gerekir. Bununla birlikte yüz yaşlanması ilk önce göz etrafında kendisini belli etmeye başlamaktadır. Üst ve alt göz kapaklarında oluşan cilt sarkmaları, şişlikler, kırışıklıklar ve torbalanmalar; yaşlı, uykulu ve yorgun bir görünüme neden olmaktadır. Üst ve alt kapaklar hemen hemen benzer yapıda olsa da aynı hızda deforme olmayabilir. Bu nedenle alt ve üst kapaklar ayrı ayrı da değerlendirilmelidir.

İŞLEM ÖNCESİNDE DETAYLI BİR MÜDAHALE PLANI YAPILMALI 

35 yaş üzerinde başlayan göz çevresi deformasyonları, üst göz kapağı derisinde bollaşma ve kaşların dış tarafındaki sarkma ile daha da belirgin hale gelmektedir. 50 yaş civarında tüm yüzdeki kaslar ve deride olduğu gibi üst göz kapağındaki kaslar ve deri de incelmekte, sarkma daha fazla artmaktadır. Göz etrafındaki bağ dokusu ve liflerdeki gevşeme nedeniyle, göz çukurundaki yağ yastıkçıkları dışarıya doğru fıtıklaşmakta ve gözaltı torbaları denilen görüntü oluşmaktadır. Genetik özelliklere de bağlı olarak bazen erken yaşlarda da göz kapaklarında sarkma ve torbalanmalar görülebilmektedir. Estetik göz kapağı cerrahisi yani blefaroplasti, kişiye daha genç ve zinde bir görünüm kazandırabilmektedir. Göz çevresi, oldukça karmaşık ve hassas bir anatomik yapıya sahip olduğu için ameliyat öncesi muayenenin çok dikkatli yapılıp soruna yönelik müdahale planının yapılması gerekmektedir.

ÜST GÖZ KAPAĞINDAKİ SARKMA GÖRMEYİ BİLE ENGELLEYEBİLİR

Üst göz kapağında genellikle cilt fazlası ve yağ yastıkçıklarının fıtıklaşmasından oluşan iki problemle karşılaşılmaktadır. Cilt fazlalığı varsa sadece cilt çıkarılması, cilt fazlasına yağ fazlası eşlik ediyorsa yağın da bir miktarının alınması gerekebilmektedir. Bazen üst göz kapağındaki deri sarkmasının çok fazla olması görüş alanını bile daraltıp görmeye engel olabilmektedir. Üst göz kapağının dış tarafındaki şişlikler yağ fazlalığından değil, gözyaşı bezinin aşağı doğru yer değiştirmesinden kaynaklanabilmektedir. Gözyaşı bezinin kemiğe doğru tespit edilmesi bu problemi çözebilir. Alt göz kapağında, genellikle bağ dokusunun gevşemesi nedeniyle göz küresi alt kısmındaki yağ dokusunun öne doğru torbalanması söz konusudur. Bu yağ gerekenden fazla olursa çıkarılması gerekebilmektedir. Başka bir yöntem olarak alt göz kapağı-yanak ayrımında bulunan gözyaşı oluğu gibi kısımdaki doku eksiğini telafi etmek üzere, azalmış olan yağ dokusu yönünde kaydırılması işlemi de uygulanabilmektedir. Ayrıca alt göz kapağı-yanak ayrımındaki oluk, geçici olarak, ameliyat edilmeden dolgu maddeleriyle de düzeltilebilmektedir.

KISA BİR İŞLEMLE YILLARCA GERİYE GİDEBİLİRSİNİZ

Üst göz kapağı operasyonları genellikle lokal anesteziyle yapılabilmektedir. Alt göz kapağında biraz daha derin dokularda çalışıldığı için lokal anesteziye sedasyon yöntemi ilave edilmelidir. Tek başına üst göz kapaklarının ameliyatı yarım saatte bitmektedir. Alt göz kapaklarının ameliyatı ise 1 saat kadar sürer. İsteyen hastalara genel anestezi de uygulanabilmektedir. Ameliyat lokal anestezi veya sedasyonla yapılmışsa hasta aynı gün taburcu olabilmektedir. İşlem sonrası kişisel özelliklere göre değişmekle birlikte 7-10 gün süren göz çevresi morlukları ve şişlikler olabilmektedir. Ameliyat sonrası kesin sonuçların görülmesi 1-2 ayı bulabilmektedir. Göz kapağı derisi vücudun en kolay iyileşen bölgelerinden biridir ve bu nedenle belirgin iz kalmaz.

YÜZÜN TAMAMI DOĞRU DEĞERLENDİRİLMELİ 

Göz kapakları yüzdeki diğer organlarla birlikte yaşlanmaktadır. Kaş kenar kısımları sarkmış, kaz ayakları olan bir kişide sadece göz kapağı ameliyatı yapmak yorgun veya yaşlı ifadeyi kısmen değiştirse de hastayı yeterince mutlu etmeyecektir. Bu nedenle hastanın bir plastik cerrahi uzmanı tarafından detaylı muayenesinin yapılması; kaş kaldırma, yüz germe, dolgu, botoks gibi ek işlemlere ihtiyacı olup olmadığı analiz edilmelidir. Her ameliyatta olduğu gibi göz kapağı ameliyatlarında da bazı komplikasyonlar gelişebilmektedir. Göz kapağı derisi vücuttaki en ince ve en kolay iyileşen deri olmakla birlikte, her bireyin yara iyileşme sürecinin birbirinden farklı olduğu göz ardı edilmemelidir.


İçeriği Paylaşın