Göz Kapağı Estetiği Nedir?

Göz Kapağı Estetiği Nedir?

Göz Kapağı Estetiği Nedir?

Bizi Takip Et


Göz kapağı estetiği gerektiren durumlar nelerdir? Göz kapağı estetiği üst göz kapağına mı yoksa alt göz kapağına mı uygulanır? Üst göz kapağı ameliyatları nasıl yapılır? Alt göz kapağı ameliyatlarında nasıl bir teknik uygulanır? Ameliyat bazı durumlarda botoks, dolgu gibi yöntemlerle de desteklenir mi? Aynı ameliyatta hem üst göz kapağına hem de alt göz kapağına müdahale edilebilir mi? Ameliyat süresi, şekli gibi durumlarda farklılık söz konusu mudur? Kadınlara göre göz estetiği yaptıran erkeklerin oranı nedir? Göz kapağı düşüklüğü (pitozis) nedir?

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Eda Işıl göz estetiği hakkında merak edilenleri Sağlığım İçin Herşey’de anlattı.

NEDEN GÖZ KAPAĞI ESTETİĞİNE İHTİYAÇ DUYULUR?

. Göz kapağı estetiği gerektiren durumlar nelerdir?
“İnsanlarda yapısal veya yaşlanmaya bağlı olarak göz kapağındaki deride sarkma, kırışıklıklar  veya torbalanma gibi çeşitli şikayetler olur. Bunlar sağlıksız, yorgun, mutsuz bir görünüme yol açarlar. Makyaj yaparken zorluğa neden olur; makyaj gözükmez veya üst kapağa bulaşır. Bu nedenlerden dolayı hastalar göz kapağı estetiği düşünürler.”

. Göz kapağı estetiği üst göz kapağına mı yoksa alt göz kapağına mı uygulanır?
“Göz kapağı estetiği, göz kapaklarının her ikisine de olur. Üst göz kapağındaki müdahaleler alt göz kapağına göre daha kolaydır. Alt göz kapağında da yine aynı şekilde şikayetler olabilir.”

ÜST GÖZ KAPAĞINA MÜDAHALE NASIL OLUYOR?

. Üst göz kapağı ameliyatları nasıl yapılır?
“Üst göz kapağının ameliyatı lokal anesteziyle yapılır; üst göz kapağı lokal olarak uyuşturulur. Ameliyatın izi göz kapağının katlantısına denk gelecek şekilde ayarlanır. Ameliyat yaklaşık bir saat sürer. Ameliyattan sonra hastanede kalmaya gerek yoktur. Göz kapaklarının derisi ince olduğu için biraz şişlik ve morluk olur ama bu gözü kapatacak veya önünü göremeyecek kadar değildir. Genelde 3. gün ve 7. gün civarında dikişler alınır. O günden sonra zaten morluk ve şişliklerin çoğu inmiş olur ve hastalar normale dönerler.”

. Göz kapağı estetiği için belli sınırlamalar var mıdır?
“Göz kapakları, gözün işlevi bozulmayacak şekilde ameliyat edilmelidir. Bunun da belli sınırları vardır. Estetik işlemler yapıldığı zaman kişinin gözünün de yapısına dikkat etmek gerekir. Dolayısıyla bu kriterlere dikkat edilirse hem doğal gözükür hem de kapağın fonksiyonu bozulmamış olur.”

Op. Dr. Eda Işıl

ALT GÖZ KAPAĞI ESTETİKLERİ

. Alt göz kapağı ameliyatlarında nasıl bir teknik uygulanır?
“Alt göz kapağında, üst kapakta olduğu gibi bir katlantı yeri yoktur. Alt göz kapağında kirpik dibinden bir kesi yapılır. Kirpik dibinden olan kesi iyi bir şekilde iyileştiği için göze çarpmaz. Alt göz kapağında en sık torbalanma ve kırışıklık şikayetiyle karşılaşılır. Kırışıklıklar cilt fazlasından; torbalanma da genelde göz altındaki yağların dışarıya doğru fıtıklaşmasından kaynaklanır. Alt göz kapağına ameliyat yapıldığında hem cilt fazlalığına hem de fıtıklaşan yağlara müdahale edilmiş olur. Bazen alt göz kapağındaki gevşeklikler veya gözün açık kalması, göz kapağının seviyesinin aşağıya inmesi gibi sorunlar da olur ve bunlara da müdahale edilir.”

. Ameliyat bazı durumlarda botoks, dolgu gibi yöntemlerle de desteklenir mi?
“Botoks ve dolgu gibi ameliyatsız yöntemler hafif şikayetleri olanlarda ameliyatı ötelemek için kullanılır. İleri derecede şikayeti olanlarda ise biraz durumu düzeltmek için uygulanır. Ameliyattan sonra genelde ameliyatsız yöntemlere olan ihtiyaçlar azalır. Botoks daha çok kaz ayaklarına müdahalelerle ilgili bir işlemdir. Ama yine de ameliyattan sonra botoks yaptığımız hastalar da vardır.”

‘‘ÜST VE ALT GÖZ KAPAĞINA AYNI AMELİYATTA MÜDAHALE EDİLEBİLİR’’

. Aynı ameliyatta hem üst göz kapağına hem de alt göz kapağına müdahale edilebilir mi? Ameliyat süresi, şekli gibi durumlarda farklılık söz konusu mudur?
“Aynı ameliyatta hem üst göz kapağına hem de alt göz kapağına müdahale edilebilir. Ameliyatın süresi 4 kapağa birden müdahale edildiği durumlarda değişir. Genel anestezi tercih edilir. Bazı durumlarda ise yarı uyku vaziyetinde ameliyat yapılır. Genel olarak 2 saat kadar süren bir ameliyattır. Hastanede kalmaya gerek yoktur. Diğerlerinden farklı olarak, her iki kapak birden ameliyat edildiğinde yaklaşık 2 gün kadar gözün açılmasını biraz zorlaştıran bir emniyet dikişi koyulur. Hastanın araba kullanmak, ince hassas işler gibi şeyleri bir süre ertelemesi gerekir.”

. Göz estetiği sonrasında ne zaman makyaj yapılabilir?
“Herkesin iyileşme süresi birbirinden farklıdır ama emniyet için 3 haftalık bir süre beklemek gerekir. Genel itibariyle 10-15 günden sonra hasta çok rahatlar ve göz kremini rahatlıkla kullanabilir. Ancak ağır makyaj için 3 haftayı beklemekte fayda vardır.”

‘‘ERKEK HASTALARIN SAYISI OLDUKÇA FAZLA’’

. Kadınlara göre göz estetiği yaptıran erkeklerin oranı nedir?
“Göz kapaklarıyla ilgili problemlere erkeklerde de rastlanır. Sonuçta erkekler de yaşlanmaktadır. Hastaların yaklaşık yüzde 60-70’si kadınsa geri kalanı erkektir.”

. Göz estetiği ameliyatları sonrasında kadın ve erkek arasında iyileşme açısından fark olur mu?
“Ameliyat sonrası iyileşme cinsiyetten ziyade kişinin cildinin kalitesine, kalınlığına veya başka ek hastalıkları olup olmamasına bağlıdır. Örneğin sigara içenlerin cilt kalitesi biraz düşüktür ve iyileşme bazen zorlaşır. Onun dışında göz hastalıkları, göz yaşıyla ilgili sorun çekenlerde bazı şeylerde dikkatli olmak gerekir. Ameliyatı yaparken belki çok agresif davranmamak gerekir.”

GÖZ KAPAĞI DÜŞÜKLÜĞÜ

. Göz kapağı düşüklüğü (pitozis) nedir?
“Pitozis, üst göz kapağının tam açılamaması, göz açıklığının yetersiz olması durumunda üst göz kapağının düşüklüğü demektir. Bu doğumsal da olabilir; bazen tek taraflı da olabilir. Zaman içinde de hasta buna yakalanmış olabilir. Bir iki hastalık dışında göz kapağının düşüklüğüne neden olan ana başka hastalık yoktur; yapısal olarak ortaya çıkar. Pitoziste de üst göz kapağının yine katlantı bölgesinden bir kesiyle biraz daha derine inerek müdahale edilir. Çoğu zaman lokal anestezi altında yapılabilen, estetik ameliyatlarla birlikte kombine edilebilen bir müdahaledir.”

UZUN SÜRELİ LENS KULLANIMINA DİKKAT!

. Kimler risk grubundadır?
“Ameliyat edilebilir kadar olan göz kapağı düşüklükleri genelde yapısal veya zamanla ortaya çıkmış düşüklükler olur. Bazı durumlarda ise çok uzun süreli lens kullanımlarında örneğin göz kapağı düşüklüğü buna bağlı olarak da ortaya çıkabilir.”


İçeriği Paylaşın