Göz Kuruluğunun Nedenleri

Göz Kuruluğunun Nedenleri

Göz Kuruluğunun Nedenleri

Bizi Takip Et


Göz sağlığı için ofiste ve evde kullanılan aydınlatmaların büyük önem taşıdığını söyleyen Dünyagöz Ataköy Hastanesi’nden Op. Dr. Haluk Talu, “Ofislerde kullanılan ışığın odanın her bölümüne homojen dağılması gerekiyor. Çalışma yüzeyinin parlaklığı, bakılan nesnenin parlaklığının en az üçte biri olmasına dikkat edilmeli. Bu nedenle ofis ortamlarında genel ışık veren aydınlatmalar,  floresan veya kompakt floresanlı armatürlerin seçilmesini öneriyoruz. Halojen ve spot gibi direk ışık veren aydınlatmaların ise sadece vurgulanmak istenen noktalarda kullanılmasına özen gösterilmeli” dedi.

AZ IŞIKTA ÇALIŞMAK ÇOCUKTA GÖZ BOZUKLUĞU NEDENİ

Op. Dr. Talu, özellikle gelişim çağındaki çocukların çalışma ortamlarındaki ışık düzeninin iyi planlanması gerektiğini belirtti. Op. Dr. Talu şu bilgileri verdi:

“Çocuğun çalışma masasındaki aydınlatmanın gün ışığı gibi tüm renkleri doğru haliyle göstermesi, göz sağlıklarını korumak ve yorulmadan uzun süre çalışmalarını sağlamak için önemlidir.  Az ışıkta veya halojen olmayan aydınlatma altında uzun süre çalışan çocuğun gözleri çabuk yorulur. Bu durum okuduğunu iyi görememe, çabuk sıkılma ve yavaş algılama gibi sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle çalışma ortamları aydınlık olmalı ve ışığın direk olarak gözlerine yansımamasına dikkat edilmelidir.”

TELEVİZYON IŞIĞINDA OTURMAK GÖZLERİ YORUYOR

Göz sağlığı için televizyonun kesinlikle karanlıkta izlenmemesi gerektiğini de ifade eden Op. Dr. Talu, nedenlerini şöyle açıkladı: 

“TV ekranı çok ışıklı, çevre karanlık olduğu zaman göz yorulur. Özellikle ışığın dengelenmesi açısından televizyonun bulunduğu bölümün aydınlatmasının iyi olması gereklidir. Evlerimizde tasarruflu lamba olarak da bilinen akkor halojen lambaların seçilmesi uygun olur. Yalnız bu lambaların çıplak olarak kullanılmaması ve ışığının doğrudan göze gelmemesi gerekir.

Işıklar ortamı ısıtır. Aşırı ısınma gözlerde kuruluğa neden olabilir. Kuruluk ise gözde kızarıklık, batma ve kum varmış gibi takılma ve yanmalara sebep olabilir. Göz kuruluğuna karşı önlem olarak ışığın direk olarak göze temas ettiği ortamlardan kaçınmak gerekir ancak bu mümkün değilse yüzümüzü sık yıkayarak, soğuk kompresler uygulayarak ya da gözyaşı damlalarıyla gözyaşımızın kurumasına da engel olabiliriz.” 

GÖZE DİREKT TEMAS EDEN IŞIKLAR MİGREN ATAKLARINI TETİKLEYEBİLİR

Bunun yanı sıra göze direkt temas eden ışıkların bazı yatkın kişilerde migren ataklarını tetikleyebileceği konusunda uyarıda bulunan Op. Dr. Talu, “Bazı kişilerde göze direkt ışık gelmesi migren ataklarını tetikleyebilir. Migreni olan kişiler ağrıyı gözlerinde hissettiklerinden bunu göz ağrısı sanırlar, ancak ana neden migrendir. Böyle kişilerin gözlerini, direkt ışıklardan mutlaka korumaları gerekir” şeklinde konuştu.  


İçeriği Paylaşın