Göz Tedavilerinde Lazerin Yeri

Göz Tedavilerinde Lazerin Yeri

Göz Tedavilerinde Lazerin Yeri

Bizi Takip Et


Göz tedavilerinde lazerin yeri ve yenilikler konusunda Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Sinan Göker bilgi verdi.

Göz tedavilerinde uygulanan lazer yöntemleri nelerdir?
Gözdeki kırma kusurlarının tedavisinde en sık kullanılan yöntem “Excimer lazer”dir. Excimer lazer işleminde, gözün önündeki saydam tabakadan doku alınır ve yeni bir şekil verilir. Kısacası kornea çok az denilebilecek 50-100 mikron gibi seviyelerde inceltilir. Dolayısıyla kalıcılığı sağlanır ve numara bir daha geri gelmez. Miyoplarda başta 6 numaraya kadar yapılıyordu. Daha sonra “Lasik” yöntemi ile 10 numaraya kadar başarılı bir şekilde tedavi sağlandı. Hipermetroplarda şu an 7’ye kadar, astigmatların ise tümünde yüzde 95 başarıyla tedavi sağlanabiliyor. Bazı numaralarda yüzde 98 başarıya kadar ulaşılabiliyor.

Lasik yönteminde korneadan flap denilen bir kapak kaldırılır ve ardından lazer uygulanır. Tedavi edilen kısım korneanın ara tabakasında kalır ve dolayısı ile numaranın geri gelme ihtimali hemen hemen ortadan kalkar. Ara tabakada kaldığı için sinir lifleri uyarılmaz ve ağrı yaratmaz. İyileşme süreci de çok hızlıdır. Hasta ertesi gün gözünü açtığında görmeye başlar. Daha önceden ise PRK denilen bir teknikle korneanın ön yüzeyine lazer yapılıyordu. Bu yöntemde korneanın ön yüzeyinden doku alma işlemi olduğu için o dokunun kendini iyileştirmesi 3 gün sürüyor. Bunun için de artık bu teknik çok ince kornealar gibi mecbur kalınan durumlar dışında kullanılmıyor. Lasik yöntemi, süreci daha konforlu ve kolay bir hale getirdi.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte lazer ışınının niteliği ile ilgili yeni bir teknik daha gelişti. Bu teknik halk arasında kartal göz olarak bilinen “Wave front” tekniğidir. Wave front yöntemi, numaranın dışında gözde aberasyon (sapma) dediğimiz sorunları da düzelterek daha keskin görüş sağlayabiliyor. Lasik tekniğinde amaç gözdeki dereceyi yok etmektir. Wave front tekniğinde ise amaç görme seviyesini artırmak, gece görüş problemlerini azaltmaktır. Özellikle kornea düzensizliği, tembelliğe bağlı görmesi az olan hastalarda, standart tedavi ile elde edilemeyen daha kaliteli ve iyi görme sağlanmaktadır. Göz problemlerinde uygulanan diğer bir lazer yöntemi de “Femto second lazer”dir. Femtosecond yöntemiyle korneanın ara tabakasına iki kesi yapılıp bir parça dışarı çıkartılır. Ancak bu yöntem çok hassas bir yöntem değildir ve hipermetroplara ve ikinci kez lazer gerekirse yapılamaz. Ancak Lasik yönteminde 2-3 kere de yapılabilir.

Op. Dr. Sinan Göker

GÖZ TEMBELLİĞİ İLERİ YAŞLARDA DA TEDAVİ EDİLEBİLİYOR

Göz tembelliğinin tedavisi konusunda ne gibi gelişmeler var?
Lasik yöntemi hipermetrop hastalarında 7 hatta 7 buçuğa kadar uygulanabiliyor. Ancak hala dünya da birçok klinikte 4’e kadar yapılabiliyor. Bunun için yurt dışından bu konuda oldukça sık hasta geliyor. Hipermetrop doğuştan olduğu için bebek doğduğunda hipermetropla doğuyor ve gözlük kullanamadığı için de genellikle gözlerden bir tanesinde bazen de ikisinde tembellik oluşuyor. Tembellik aslında beyin ile ilgili bir şeydir. Beyine sürekli olarak bulanık görüntü gitmesi sonucu çocuk 3 yaşında gözlük taksa bile bir daha normal düzeyde yüzde 100 göremiyor. Buna göz tembelliği deniliyor. Bu konuda da yeni bir tedavi uygulanıyor. Son araştırmalara göre artık ileri yaşlarda da beyin hücreleri gelişebiliyor. Dolayısıyla tembellik 50-60 yaşlarında da artık düzelebiliyor. Tedavi, sanal gerçeklik gözlükleri ile yapılıyor. Beyni geliştirmek için özel olarak dizayn edilmiş oyunlar var. Hasta 2 ay boyunca her gün yarım saat kadar bu oyunlardan oynuyor. İkinci ayın sonunda görmeleri genellikle 30 puan artıyor. Yani yüzde 50 görüyorsa yüzde 80’e çıkabiliyor Dolayısı ile bu da aslında çok önemli bir gelişme. Bu tembellik tedavisi bir tür beyin jimnastiğidir. Yüksek hipermetroplarda olan bir durum olduğu için bu hastalarda önce lazerle numaraları düzeltilir ve iki göz eşitlenir. Beyin bu şekilde görüntüleri daha iyi algılar hale geliyor. Bunun üzerine de bu tembellik tedavisi uygulanıyor. Böylelikle hastanın hem görme yüzdesi artıyor hem de gözlüksüz bir yaşama merhaba diyebiliyor.

Lazer tedavi nasıl yapılıyor, lazer uygulanamayacak hasta grubu var mı?
Keratakonus gibi kornea hastalıklarında uygulanamaz. Kısacası kişini korneası bozuk ise lazer yapılamaz. Yine kişinin gözlerinde ileri derecede kuruluk varsa lazer yapılmaz. Bazı romatizma hastalıklarında da lazer uygulanamayabilir. Lazer oldukça kolay bir tedavidir ve en önemli özelliği güvenilir bir yöntem olmasıdır. Gözü kaybetme riski yoktur. Gözde ciddi bir hasar kalma durumu da olmaz. Tedavi yaklaşık olarak bir göz için 5 dakika kadar sürer. Göz damla anestezi ile uyuşturulur. Hasta hiçbir şekilde ağrı hissetmez. Gereken durumlarda hastaya sakinleştirici bir ilaç da verilir. Hastanın gözünü kapatmaması için işlem sırasında bir alet gözüne takılır. Lazer sırasında hasta göz bebeğini oynatsa bile lazerin kilitlenme özelliği ile takip sağlanır. Takip sistemi önemidir; çünkü göz ne kadar iyi takip edilirse lazer tam istenilen yere odaklanır. İşlem sonrası hasta taburcu edilir. Aynı gün sokağa çıkmak, televizyon seyretmek, duş yapmak yok. Dinlenirken mümkün olduğu kadar kişi gözünü kapalı tutuyor; ama ertesi gün uyandığında normal görüş başlıyor. Ve ertesi gün normal günlük hayatına dönebiliyorlar.

SUPRACOR YÖNTEMİ

Yakın görememe tedavisinde supracor yöntemi nedir?
Yakın görme problemi yaşa bağlı olarak oluşan bir göz bozukluğudur. Normalde uzağı sıfır olan kişiler, uzağı gözlüksüz olarak görürler; ancak 40 yaşını geçtikten sonra yakın görememe problemleri başlar. Herkeste ortaya çıkabilen bu problem yaşa, göz içindeki lensin kaslarına bağlı bir durumdur. Özellikle akıllı telefonlarla yakın görme problemi oldukça önemli oldu. Yine kitap okuma da bu mesafe içinde. Bu problem genellikle 45 yaşlarında başlar, kişi önce yakından göremez ve biraz uzak tutmaya başlar, daha sonra ışık yetmez ve ışığı artırmak ister. Sonunda ise yakını görebilmek için bir okuma gözlüğü kullanılması gerekir. Bu görüş problemi her sene artarak devam eder. Supracor yönteminde her iki göz aynı anda Lasik yöntemiyle düzeltebiliyor. Hasta uzak görmesi bozulmadan yakını görür hale geliyor. Uzak ve yakın, iki numara aynı anda aynı seansta düzeltilebiliyor. Hastalar ertesi gün gözleri açtığında kalıcı olarak yakını görmeye başlıyorlar. Yine bu yöntem de her iki göz için toplam 10 dakika kadar sürüyor.


İçeriği Paylaşın