Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Organ Nakli Merkezi Açıldı

Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Organ Nakli Merkezi Açıldı

Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Organ Nakli Merkezi Açıldı

Bizi Takip Et


Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde mayıs ayında faaliyete geçen Organ Nakli Merkezi’nin açılışı yapıldı. Açılışa katılan İstanbul Sağlık Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, Türkiye’de 55 bin kişinin böbrek nakli beklediğine ancak kayıtlı hasta sayısının 13 bin olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Dokucu şunları kaydetti:

“Karaciğerde 1,257; kalpte 264; akciğerde 100; pankreasta ise 86 kişi organ nakli olmayı bekliyor. Marmara Bölgesi’nde organ nakli yapan 24 merkez bulunuyor. Organ nakli konusunda işin büyük kısmını özel hastaneler yapıyor.

2005 yılında İstanbul’da donör sayısı 26, Türkiye’de donör sayısı174; İstanbul’da beyin ölümü sayısı 44, Türkiye’de ise 229 idi. 2009 yılında bir kırılma oldu ve beyin ölümü beyanlarında yüzde 50’lik bir azalma oldu.”

“ORGAN VERMEK, İNSANLIĞA HAYAT VERMEKTİR”
Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Hamit Okur ise sağlık hizmetinde ülke insanına nasıl daha iyi hizmet verebiliriz düşüncesinde ve niyetinde olduklarını söyledi.

Prof. Dr. Okur, organ nakli gibi sorunlu bir konuda organ nakli merkezi açtıklarını belirtti ve bir insana hayat vermenin tüm insanlığa hayat vermekle aynı olduğuna dikkat çekti.

Okur; hekim, hemşire, teknisyen olarak verilen görevi en iyi şekilde yapmanın görevleri olduğunu söylerken ölümle pençeleşen hastaların tekrar hayata kazandırılmasının mukaddes görevin bir parçası olduğuna dikkatleri çekti.

Organ Nakli Servisi Koordinatörü Prof. Dr. Rafet Yiğitbaşı ise Organ Nakli Haftası’nın toplum bilincini artırmak için bir etkinlik haftası olduğunu iletti. Bu haftalara ne kadar önem veriyoruz önemli olan bu; diyen Prof. Dr. Yiğitbaşı, mayıs ayında faaliyete geçen Organ Nakli Merkezi’nin Anadolu Yakası’nda organ nakli yapan üçüncü merkez olduğunu belirtti.

Organ nakli hizmetlerinin bu işe gönül vermiş kişilerle yapılacağını belirten Prof. Dr. Yiğitbaşı şöyle konuştu:

“Organ nakli maddi, manevi, sosyal fedakarlıkla sürdürülebilir, klasik memur anlayışıyla sürdürülmez; bu iş için özveri lazım. 50 bin üzerinde böbrek yetmezliği hastası var ancak onda birine hizmet veriliyor. 25 bin civarındaki hasta, organ nakline uygunken yılda 3 bin 500 nakil yapabiliyoruz.”


İçeriği Paylaşın