Grip Aşısı Covidden de Korur mu?

Boğaz ağrısı, burun akıntısı ve ateşi olmasını gribe yorup, aşılı olduğunu da düşünmesi kişiye hangi riskleri beraberinde getirir? (İnfluenza) Grip aşısı covide karşı korur mu? Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji ve Viroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Altındiş anlattı.

Grip Aşısı Covidden de Korur mu?

Bizi Takip Et


. Boğaz ağrısı, burun akıntısı, ateşi olmasına rağmen grip olduğunu düşünüp nasıl olsa aşılıyım demek kişiye hangi riskleri beraberinde getirir?

‘‘İnfluenza aşısı covide karşı kısmen korur ama covid aşısı influenzadan korumaz. Çünkü bir kişi influenza enfeksiyonu geçirecek olursa çok fazla miktarda covid virüsünün yerleşeceği ACE2 reseptörlerin yayılımı söz konu olacaktır. İnfluenza sonrasında ya da influenza döneminin hemen ortalarında covid virüsü ile de karşılaşmak çok daha fazla yakalanma ihtimali gösterebiliyor. İnfluenzadan maskeyle mesafe ya da başka şekillerde korunabildiğimizde covidden de korunmuş oluyoruz. İnfluenza aşısı toplumda daha önceki yıllarda etkisinin az olduğu söylendiği için çok yapılmıyordu. Virüs mutasyon geçirdiği için her sene mi yaptıracağız diye birtakım kaygılar yaşanıyordu. Zaten inaktif ve şu anda covid için kullandığımız sinovac aşısına benzer teknolojiyle geliştirilmiş bir aşı. 6-8 aya kadar koruyuculuğu söz konusu. Virüs mutasyon geçirdiği ve aşının etkisi kalmadığı için ya da enfeksiyon geçirmiş olsanız bile antikor yeterince vücutta kalmadığından her sene aşılanmak gerekiyor. Özellikle riskli ve 65 yaş üstü bireyler, gebeler, immün yetmezliği olanlar, sağlık çalışanları, risk altında olduğunu bildiğimiz insanların grip aşısıyla aşılanması öneriliyor. Hatta devlet bu konuda ücretsiz aşı çağrısı yapıyor ama hepimizin aşılanması söz konusu olmuyor.

BOĞAZ AĞRISI HANGİ DURUMLARDA GÖRÜLÜR?

Boğaz ağrısında etkenin bakteriyle mi viral mi olduğunu ayırt etmek çok önemlidir. Boğazda kızarıklık, şişme, yanma, yutma güçlükleriyle beraber belki bademciklerde büyüme söz konusu olabilir ve tabii ateş olacaktır. Eğer bakteriyelse muhakkak antibiyotik kullanmak viralse başka yöntemlere başvurmak söz konusu olacaktır. Boğaz ağrısı nezlede sık karşılaştığımız bir belirtidir. Gripte daha nadir olur. Covidde ise çok beklediğimiz bir belirti değildir. Eğer bir boğaz ağrısı varsa bu yaygın olarak gözlemlediğimiz soğuk algınlığı virüslerinin yaptığı bir belirtidir. İnfluenzada viral etkenlerde çok da fazla boğaz ağrısı görülmez. Bu virüslerin belirtileri daha çok karşımıza kısmen solunum yetmezliği, halsizlik, bitkinlik, eklem ağrıları, titreme, üşüme, yorgunluk ve kas ağrılarıyla çıkar. Onun için de hastalığın adı miyalji belirtileriyle giden hastalık olarak anılır.’’


İçeriği Paylaşın