Grip Aşısı Gripten Korur mu?

Grip Aşısı Gripten Korur mu?

Grip Aşısı Gripten Korur mu?

Bizi Takip Et


Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER) ve Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) grip aşısına dair açıklamalarda bulundu.

İnfluenza (grip) hastaneye yatışa ve bazı risk faktörlerine sahip kişilerde ölüme neden olabilen ciddi bir hastalıktır. Diğer yandan sağlıklı olan kişiler de dahil olmak üzere herkes grip hastalığına yakalanabilir. Grip hastalığına karşı en etkili korunma yöntemi ise grip aşısıdır.

Mevsimsel grip aşısı, influenza (grip) virüslerine karşı koruyucudur ve Dünya Sağlık Örgütü ve bilimsel kuruluşlar tarafından her yıl gerçekleştirilen takip çalışmalarının sonucunda bir sonraki mevsim en yaygın olacağı tespit edilen virüslere karşı hazırlanır. Grip aşısının ekim ayının ikinci yarısında yapılmaya başlanması ve influenza virüsleri dolaşımda olduğu sürece, Ekim- Mart ayları arasında, aşılamaya devam edilmesi önerilmektedir.

2019-2020 mevsimsel grip aşısına kadar her yıl trivalan (üçlü) ve tetravalan (dörtlü) aşılar üretilmekteydi. Trivalan aşılar üç tip grip virüsüne karşı korunmak için hazırlanır; bu virüslerin ikisi influenza A (H1N1- H3N2) virüsü ve biri de influenza B virüsüdür. Tetravalan aşılar ise dört virüse karşı koruyucudur; bu aşılar trivalan aşılara ek olarak bir influenza B virüsü antijeni daha içerirler.

GRİP AŞILARININ BULUNAMAMASI ÜZERİNE YAŞANAN TARTIŞMA

Son günlerde kamuoyunda grip aşısına erişilememesi nedeniyle başlayan tartışmaların kaynağında 2019-2020 sezonunda, daha önceki yıllardan farklı olarak yalnızca tetravalan aşıların üretilmesi yatmaktadır. Tetravalan aşı içeriğinde bulunan ek İnfluenza B virus suşu DSÖ tarafından “gecikmeli” olarak aşı üreticilerine sunulmuştur. Bu durum üretimde gecikmeye neden olmuştur.

Kamuoyunda yürüyen tartışmalar üzerine geçtiğimiz günlerde  Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca tarafından, içinde bulunduğumuz sezon ilk etapta 253 bin doz aşının dağıtımının yapıldığı, önümüzdeki haftalarda 500 bin dozun daha dağıtım yapılacağı ve bu yıl toplamda piyasaya verilecek aşı miktarının 1,2 milyon doz olacağı bilgisi verilmiştir.

Grip aşılarının bulunamaması üzerine yaşanan bu tartışma bize yeniden sağlıkla ilişkili olaylarda iletişimin önemi göstermiştir. Şeffaflık ilkesine uygun ve bilimsel veriye dayalı olarak yapılması gereken bilgi paylaşımında yaşanan gecikme, hem kamuoyunda konuyla ilgili endişelerin oluşmasına hem de başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere, ülkemizdeki kamu otoritelerine karşı güven yitimine neden olmaktadır. Sağlık Bakanlığı yetkililerinin bilim insanlarının kendilerine yaptıkları uyarılar doğrultusunda, önceden hazırlıklı olmalarını ve tedbir almalarını talep ediyoruz.

GRİP AŞISININ ÖNEMİ

Grip hastalığına karşı en etkili korunma yönteminin grip aşısı olduğunu ve her yıl ekim ayının ikinciyarısından başlayarak, influenza virüslerinin dolaşımda olduğu sürece, ekim- mart ayları arasında uygulanabileceğini kamuoyu ile bir kez daha paylaşmak istiyoruz.

Grip hastalığının yol açabileceği komplikasyonlar açısından yüksek risk altında olanlar ile bu kişilerle temas halinde olan sağlık çalışanlarının her yıl influenza aşısı olmaları gerektiğinin tekrar altını çizmek istiyoruz. Bu risk grupları; 65 yaş üzerindeki kişiler, gebeler, 6 ay-2 yaş arasındaki çocuklar, kronik akciğer ve kalp hastalığı olanlar, böbrek yetmezliği ve şeker hastalığı gibi kronik hastalığı olanlar, kanser hastaları ve bağışıklık sistemi baskılanmış diğer hastalardır. Risk gruplarında yer alan hastalarımız ile sağlık çalışanlarını ülkemizde bu gruplar için ücretsiz olan grip aşısını yaptırmak üzere sağlık kuruluşlarına başvurmaya, aşı konusunda ısrarlı olmaya davet ediyoruz.


İçeriği Paylaşın