Grip Enfeksiyonu Yaşlılar İçin Tehlikeli
Grip Enfeksiyonu Yaşlılar İçin Tehlikeli
Bizi Takip Et
Hem sağlık, hem de ekonomik açıdan ciddi sorunlara neden olabilen grip enfeksiyonu influenza virüsünden kaynaklanıyor. Özellikle yaşlılarda menenjit, kalp zarı iltihabı, zatürree, orta kulak iltihabı gibi komplikasyonlara yol açabilen gripten korunmak için yaşlıların ve kronik sağlık sorunu olan kişilerin özellikle aşılanması öneriliyor. Acıbadem Hastanesi İç hastalıkları Uzmanı Dr. Neşet Köktürk grip enfeksiyonuyla ilgili bilgi verdi.
Grip virüsü, Amerika Birleşik Devletleri`ndeki ölüm nedenleri arasında altıncı sırada yer alıyor. Her yıl 20 bin kişi grip ve sonrasında ortaya çıkan akciğer enfeksiyonları nedeni ile yaşamını kaybediyor. Bunların yüzde 90`ı, 65 yaş üzerindeki kişilerden oluşuyor.
Dr. Neşet Köktürk, influenza virüsünün antijenik yapısını sık sık değiştirebildiğini belirterek, “Bu yüzdenbirçok virüse karşı yaşam boyu sadece 1 kez aşılanmak yeterli iken bu virüsün her yıl değişen yeni antijenlerine karşı aşılanmak gerektiğine” dikkat çekiyor.
İnfluenza virüsünün A, B ve C olmak üzere, 3 tipi bulunuyor.İnfluenza A, hem insan hem hayvanlarda hastalık yapabilirken influenza B ve C sadece insanlarda hastalığa neden oluyor.İnfluenza C enfeksiyonu daha hafif seyrediyor ve büyük salgınlara yok açmıyor.
Hangi Yollarla Bulaşır?
Virüs insandan insana öksürük yadahapşırık sonrası havaya saçılan damlacıklar yoluyla bulaşıyor.Damlacıklar havada 3 gün süreyle kalabiliyor.Örneğin bir odada gripli birisinin öksürmesi, aynı odada 3 gün saonra giren birisini enfekte edebiliyor.Bu yüzden hastalık son derece bulaşıcı özellik taşıyor ve büyük salgınlara yol açabiliyor.Dr. Neşet Köktürk, ” Kuzey yarım kürede ekim ayının başından, nisan ayının ortalarına kadar influenza virüsü görülüyor.En sık salgın yaptığı dönem aralık ayı ortası ile mart ayı başlarıdır.” diyor.Grip aşılarının ağustos sonunda piyasaya çıktığını hatırlatan Dr. Köktürk, “Ne kadar erken aşılama yapılırsa, aşının o kadar uzun süre koruyuculuk sağladığını ve aşının etkisinin yapıldıktan 15 gün sonra ortaya çıktığını belirtiyor.
Kimler Özellikle Aşılanmalı?
İnfluenza virüsünün yol açtığı hastalıkların ve ölümlerin çoğu yıllık grip aşıları ile önlenebiliyor.Dr. Köktürk, bu konuda şu değerlendirmeyi yapıyor:
“Grip aşısı gripten korunmak isteyen herkese önerilir.Çünkü en hafif seyrinde bile grip ortalama 2.8 günlük bir iş gücü kaybına yol açabiliyor.Ancak influenza aşısının kuvvetle önerildiği grup, influenza enfeksiyonu sonrası akciğer enfeksiyonları hatt ölüm gibi ciddi komplikasyonlar ortaya çıkma riskininyüksek olduğu gruptur.Bu gruba dahil olanlar:
- 65 yaş ve üzerindeki herkes:2000 yılında 50-68 yaş grubu arasındaki insanlarda kuvvele grip aşısı önerilen gruba dahil edildi.Çünkü bu kişilerin büyük çoğunluğunda onları grip komplikasyonları açısından yüksek risk grubuna sokarken en az 1 kronik hastalık bulunuyor,
- Kronik akciğer, kalp ve böbrek hastaları,
- Diyabetik hastalar, bağışıklık sistemi yetmezliği olanlar, ciddi anemisi olanlar,
- Grip sezonunda gebeliğinin ilk üç ayını bitirmiş olan kadınlar,
- Kronik aspirin kullanımı zorunlu olan çocuklar,
- Huzur evlerinde, bakım evlerinde kalanlar,
- Yüksek risk grubu hastalarla yakın temas içinde olan sağlık personeli
Grip Aşısı Yeterince Koruyucu mu?
Grip aşısının etkinliği kişiden kişiye değişiyor.Genç erişkinlerde aşının hastalığı önleme oranının yüzde 70-90 arasında olduğunu belirtiyor.Aşının etkisi konusunda Dr. Neşet Köktürk şu bilgiyi veriyor:
“Kronik tıbbi sorunları olan yaşlılarda aşı, influenza enfeksiyonunu önlemekte daha az etkili olsa da hastalığın şiddetini, komplikasyonları ve ölüm oranını azaltmakta oldukça etkin bulunmuştu.”
Kaynak: Acıbadem Hastanesi web sitesi
(www.acibadem.com.tr)
İçeriği Paylaşın