Günde 2-3 Fincan Kahve Böbrek Hasarı Riskini Azaltabilir
Kahve, diterpenler ve klorojenik asit dahil olmak üzere sağlık için birçok faydalı bileşik içeriyor. Çalışmalar kahve tüketiminin kanser, kardiyovasküler bozukluklar, diyabet ve Parkinson hastalığı dahil olmak üzere kronik ve dejeneratif durumların önlenmesi ile bağlantılı olduğunu gösteriyor.
Bizi Takip Et
Kahvede en çok çalışılan bileşik olan kafein, böbrek fonksiyonu üzerinde olumlu etkiler gösteriyor ve günlük kahve tüketiminin, daha düşük bir kronik böbrek hastalığı riski ile bağlantılı olduğu ortaya çıktı.
Kahvedeki diğer bileşikler üzerinde daha az çalışılmış olmasına rağmen, klorojenik asit ve trigonellin gibi bileşiklerin genel inflamasyonu ve oksidatif stresi azalttığı biliniyor.
Kahve tüketiminin böbrekle ilgili diğer durumların insidansını nasıl etkilediği hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak, politika yapıcıların insanların ilerleyici böbrek hastalığı geliştirme riskini azaltmak için adımlar atmasına yardımcı olabilir.
ETKİLERİ ARAŞTIRILDI
Son zamanlarda araştırmacılar, böbreklerin işlevlerinin tamamını veya bir kısmını aniden kaybettiğinde, kahve tüketiminin akut böbrek hasarı üzerindeki etkilerini araştırdı.
Genel popülasyonun yaklaşık yüzde 0,25’i, akut böbrek hasarı yaşıyor. Bu oran her yıl hastaneye kaldırılan bireylerin yüzde 18’ini temsil ediyor.
Araştırmacılar, daha yüksek kahve alımının daha düşük akut böbrek hasarı riski ile bağlantılı olduğunu buldu.
EN FAYDALI KAHVE MİKTARI
Araştırmacılar, ABD’de 45-64 yaş arası 14.207 yetişkinin verilerini kullandı. Araştırmacılar, katılımcıların kahve tüketimini anket aracılığıyla değerlendirdi. Toplamda şunları buldular:
- Yüzde 27’si hiç kahve içmedi
- Yüzde 14’ü günde bir fincandan daha az kahve içti
- Yüzde 19 günde 1 bardak içti
- Yüzde 23 günde 2-3 bardak içti
- Yüzde 17’si günde 3 bardaktan fazla içti
Akut böbrek hasarını tanımlamak için araştırmacılar, ortalama 24 yıllık takip süresi boyunca akut böbrek hasarını gösteren Uluslararası Hastalık Sınıflandırması kodu da dahil olmak üzere hastaneye yatış oranlarına baktı. Takip süresi boyunca 1.694 akut böbrek hasarı vakası kaydetti.
Demografik faktörleri ayarladıktan sonra, herhangi bir miktarda kahve tüketen bireylerin, tüketmeyen bireylere kıyasla akut böbrek hasarını geliştirme riskinin yüzde 11 daha düşük olduğunu buldular.
Araştırmacılar ayrıca akut böbrek hasarı ve kahve alımı arasında doza bağlı bir ilişki olduğunu ve günde 2-3 fincan kahve tüketenlerin en önemli risk azalmasını sağladığını kaydetti.
KAHVENİN KORUYUCU ETKİLERİ
Akut böbrek hasarı için kahvenin potansiyel koruyucu etkilerini neyin açıklayabileceği sorulduğunda, Maryland Üniversitesi Nefroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Matthew Weir çalışmanın ipucu vermediğini söyledi. Weir, “Araştırmacılar teoriler sağlıyor, ancak geriye dönük veri incelemesinde gözlemleri karıştırabilecek ve geçerliliği sınırlayabilecek çok sayıda sorun var. En azından zarar olduğuna dair bir kanıt yoktu” dedi.
Araştırmada, araştırmacılar bulgularının kahvede bulunan ve böbreklerde perfüzyonu ve oksijen kullanımını iyileştiren biyoaktif bileşiklerin sonucu olabileceğini kaydetti.
Kaynak:medicalnewstoday
İçeriği Paylaşın