Hadi Birlikte Obeziteyle Mücadele Edelim
Hadi Birlikte Obeziteyle Mücadele Edelim
Bizi Takip Et
Türkiye Obezite Araştırma Derneği (TOAD) Başkanı Prof. Dr. Volkan Yumuk, 11 Ekim ‘Dünya Obezite Günü’ nedeniyle yaptığı açıklamada kamuoyuna obeziteyle mücadele için “Hadi Birlikte” çağrısı yaptı. Türkiye’de her 3 kişiden birinin obeziteli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Yumuk, “Birçok kronik hastalığa neden olan obezite ile mücadelede toplumun her kesimine görev düşüyor.Obezite ile mücadelede Avrupa kriterlerinde obezite merkezlerinin yaygınlaştırılması da çok önemli. Burada hepimize görev düşüyor” dedi
Türkiye Obezite Araştırma Derneği(TOAD) Başkanı Prof. Dr. Volkan Yumuk, 11 Ekim Dünya Obezite Günü nedeniyle toplumun tüm kesimlerini obeziteyle birlikte mücadeleye çağırdı. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada 650 milyon, Türkiye’de ise 20 milyon obeziteli bireyin olduğuna işaret eden Prof. Dr. Volkan Yumuk, “Bu da ülkemizde her 3 kişiden birinin obeziteli olduğunu gösteriyor. Obeziteyle mücadele etmek ve daha sağlıklı bir toplum için ‘Hadi Birlikte hareket edelim” dedi.
Obezitenin kozmetik bir sorun değil, karmaşık ve çok faktörlü bir hastalık olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Volkan Yumuk, “Obezite sadece yeme bozukluğundan kaynaklanan bir hastalık değil. Çevresel faktörler, yaşam tarzı, genetik faktörler, kullanılan ilaçlar ve psikolojik faktörler de obeziteye neden olabilir” diyerek, şu bilgileri verdi:
“Obezite, besinler ile alınan enerjinin, harcanan enerjiden fazla olmasından kaynaklanan ve vücut yağ kütlesinin artmasıyla açıklanan tedavi edilebilir kronik bir hastalıktır. Sağlıklı bir insan vücudunun yaklaşık yüzde 20-25’i yağ dokusundan oluşur. Yağ dokusu oranını ölçmek ve kilo fazlalığı veya obezite tanısı koymak için en basit yol vücut ağırlığını (kg) boyunun karesine (m2) bölerek, Beden Kütle İndeksi’ni bulmaktır. Bu değerin 25-29,9kg/m2 olması fazla kilolu, 30kg/m2 üzerinde olması ise obeziteli birey olması demektir.”
Obezitenin başta tip 2 diyabet, hipertansiyon, kalp ve yağlı karaciğer olmak üzere birçok kronik hastalığın başlıca nedeni olduğunun altını çizen Prof. Dr. Yumuk, “Kilo vermek birçok hastalık riskini azaltır. Bir kilo vermek kan basıncını 1 mmHg düşürür. 5 kilo vermek diyabet riskini yüzde 55, osteoartrit riskini yüzde 50 azaltır.11 kilo vermek obstrüktif uyku apnesi riskini yüzde 76 düşürür” dedi.
AVRUPA KRİTERLERİNDE OBEZİTE MERKEZLERİ YAYGINLAŞMALI
Türkiye’nin obeziteyi kronik bir hastalık olarak tanımlayan ilk 5 ülkeden biri olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Yumuk, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ülkemizde obezite Sağlık Bakanlığımızın öncelikleri arasında yer alıyor. Obeziteyle Mücadele Eylem Planları yapıldı. Bu kapsamda Avrupa standartlarında obezite merkezleri de açıldı. Güzel işler yapılıyor. Ancak bunların çoğaltılması, yaygınlaştırılması ve nitelikli elemanların artırılması çok önemli. Obezite multidisipliner yaklaşım gerektiriyor. Obezitenin tedavisinde diyetisyenden psikoloğa, egzersiz uzmanından hekime, bariyatrik cerraha tüm disiplinleri barındıran bir ekip birlikte görev yapmalı ve hasta düzenli takip edilmeli. TOAD olarak görevimiz açılan obezite merkezlerinin Avrupa Obezite Araştırma Derneği (EASO) kriterlerine uygun olmasını sağlamak. EASO standartlarında ne kadar çok obezite merkezimiz olursa obeziteyle o kadar başarılı mücadele edilebilir. Obeziteye mücadele veren tüm hekimlerimizin bu konuda duyarlı olmalarını bekliyoruz. Gereken bilgileri web sitemizde bulabilirler.”
HADİ BİRLİKTE KAMPANYASI
Prof. Dr. Yumuk, geçen yıl obeziteyle mücadele ve daha sağlıklı bir toplum için Novo Nordisk Türkiye’nin koşulsuz desteğiyle başlatılan HADİBİRLİKTE kampanyasının bu yıl da genişleyerek sürdüğünü belirterek, “Geçen yıl Dünya Obezite Günü’nde başlatılan kampanyayı bugüne kadar web sitesi üzerinden 151’den fazla kişi destekledi. Obeziteyle mücadeleye katılmak isteyenler kampanyayı www.hadibirlikte.com adresinden destekleyebilir” dedi.
Obezite hastalığıyla mücadele eden bireylerin çeşitli toplumsal önyargılara ve etiketlenmeye maruz kaldığını da söyleyen Prof. Dr. Yumuk, toplum içinde rahat hissetmeyen, dışlanan veya hor görülen obeziteli bireyleri tekrar yaşamla barıştırmak ve tedavi sürecine girmeleri konusunda motive etmek için herkese görev düştüğünü söyledi.
HADİBİRLİKTE PROJE HAKKINDA:
“HADİ” projeler bütünü ile, her yaştan kişiye ulaşılması ve öncelikle obezitenin bir sağlık sorunu olduğunun altının çizilmesi hedefleniyor. Ayrıca toplum içinde rahat hissetmeyen, dışlanan veya hor görülen obeziteli hastaları da tekrar yaşamla barıştırmayı ve tedavi sürecine girmeleri konusunda projeler ile motive edilmesi amaçlanıyor. Kampanya 14 Mayıs 2018’de Eczacılık Günü’nde Medipol Üniversitesi’nde hayata geçirildi. 9 Ekim 2018’de Dünya Obezite Günü kapsamında gerçekleştirilen basın toplantısında, obezite ile ilgili ön yargılarla başa çıkmak için BİRLİKTE hareket etmenin önemi vurgulandı ve obezite ile yaşayan hastalara destek olmak için bir çağrıda bulunuldu.
İçeriği Paylaşın