Hamile Kalmadan Önce Neler Yapılmalı? Gebelik Planlayanlar İçin Öneriler
Gebelik planlayanlar hamile kalmadan önce neler yapmalı, nelere dikkat etmeli? İşte planlı gebelik düşünen çiftler için öneriler...
Bizi Takip Et
Planlı bir gebelik, anne adayını sürece hazırlayarak ilerde karşılaşacağı zorlukları daha kolay ve bilinçli bir şekilde atlatmasını sağlar. Peki kolay hamile kalabilmek ve sağlıklı bir gebelik dönemi için neler yapılmalı? Gebelik Düşünenler Aşı Olmalı mı?...
Öncelikle çocuk isteyen çiftin, hem bedenen hem de ruhen çocuk sahibi olmak için kendilerini hazır hissetmesi oldukça önemlidir. Çünkü isteyerek kalınan hamilelik sonrasında annenin gebelik sürecinde karşılaşabileceği zorlukları göğüslemesi daha kolay olacaktır. Eşin de kadına vereceği destek, süreci kolaylaştırmaktadır.
GEBELİK DÜŞÜNENLER COVİD-19 AŞISI OLMALI MI?
Gebelik öncesi Covid-19 aşısı olmak, enfeksiyona engel olmak ve ciddi komplikasyonları önlemek açısından önem taşımaktadır. Hatta çoğu uzman hamile kadınlar ve emziren kadınlara, grip ve boğmaca aşıları örneğinde olduğu gibi korunma amaçlı olarak rutin olarak aşılama önermektedir.
HAMİLE KALMADAN ÖNCE NELER YAPILMALI?
Gebelik planlayan çift, bebek sahibi olmalarına engel olabilecek herhangi bir anatomik ve fizyolojik problemin olup olmadığını öğrenmek için doktora muayene olmalıdır. Kadının muayenesinde rahim ve yumurtalıklar gebelik açısından değerlendirilir, gebeliğe engel teşkil edebilecek enfeksiyon , myom , kist ya da polip gibi oluşumların olup olmadığı gözden geçirilir. Ayrıca yapılacak kan ve idrar tetkikleri ile gebelikte probleme yol açabilecek hastalıklar taranır ve gebelik öncesi eksik vitaminlerin desteği sağlanır.
Gebelik sırasında mümkün olduğunca az kimyasala maruz kalmak açısından, saçlarınızı boyuyorsanız tek renge veya uzun süre boya yapmayı gerektirmeyecek bir halde boyatmalısınız.
Lazer epilasyon yaptırıyorsanız gebelik öncesi tamamlamalısınız,çünkü gerek gebelik sırasında gerekse emzirme döneminde oluşan hormonal değişiklikler nedeniyle lazer epilasyon yapılması önerilmez.
Özellikle gebelik öncesinde kullanımı çok önemli olan ve bebekte Nöral Tüp Defekti denilen ve en sık bilinen şekli Spina Bifida olan hastalıkların oluşumunun engellenmesi için günde 400 mcg folik asiti gebelik öncesi en az 3 ay kullanmalısınız.
Gebelik öncesinde anne adayının Tiroid bezi ile ilgili bir hastalığının olup olmadığı gözden geçirilmelidir. Bebeğin beyin gelişimi ve sinir sistemi gelişimi açısından önemli bir hormon olan tiroid hormonlarının yeterli düzeylerde olması gerekir.
Gebelik öncesinde fazla kilolarınız varsa öncelikle mutlaka bunları verin. Özellikle Polikistik Over Sendromlu hastalarda daha fazla görülen kilo ve beraberinde olan insülin direnci; hamile kalmayı zorlaştırmaktadır. .
Mutlaka düzenli spor yapın. Haftada 3-4 gün 30-45 dk tempolu yürüyüş, koşu , yüzme.. gibi yapacağınız spor hem stresinizi azaltacak, hem kilo vermenizi kolaylaştıracak , hem de hamile kalmanızı kolaylaştıracaktır.
Stresten uzak durmaya çalışın. Özellikle ‘ Ya çocuğumuz olmazsa ?’ şeklinde oluşturacağınız negatif düşünceler, hamile kalmanıza engel olabilir. Bu nedenle pozitif düşünün, bilinçaltı pozitif olumlamarı gerçek olarak algılar ve bunun oluşması için vücudunuz gerekeni yapar.
Sigaradan çift olarak uzak durun. Sigara hem sperm kalitesini hem yumurta kalitesini azaltmaktadır. Ayrıca gebelik sırasında içilen sigaranın bebekte yarık damak-dudak gibi anomalilere ve bebekte gelişme geriliğine yol açabildiği görülmüştür.
Yumurtlama döneminizi takip edin. Düzenli adet görenler için bunu tahmin etmek genellikle kolaydır. Adet düzensizliği olan hastalar için ise ovulasyon testlerinin kullanımı gebelik şansını artırmakta faydalı olacaktır.
İçeriği Paylaşın