Hamilelikte Ameliyat ve Diş Tedavisinde Anestezi

Hamilelikte Ameliyat ve Diş Tedavisinde Anestezi

Hamilelikte Ameliyat ve Diş Tedavisinde Anestezi

Bizi Takip Et


Hamile kadınlar anestezi alıp, ameliyat olabilir mi? Gebelik, diş tedavisine engel midir? Eğer, bir anne adayının ameliyat olması gerekiyorsa, operasyon için hamileliğin en uygun dönemi hangisidir? Lokal, bölgesel ya da genel anestezi amacıyla kullanılan ilaçlar, anne karnındaki bebeği nasıl etkiler? Anestezi uzmanları ameliyat sırasında sadece anne adayının yaşamsal parametrelerini mi takip ederler? Yoksa anne karnındaki bebeğin sağlık durumu da kontrol edilir mi?

“Hamilelikte anestezi”yle ilgili merak edilen bu soruları Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği Üyesi ve aynı zamanda Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fa­kültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Koçoğlu’na sorduk. İşte yanıtlar:

Sağlık Adası Yayınları’ndan çıkan, gazeteci Esra Kazancıbaşı Öztekin ile Nihal Yazan’ın anestezi, yoğun bakım ve ağrı tedavisi konusunda uzman 15 hekimle yaptığı söyleşilerden oluşan ‘‘Sorular ve Yanıtlarla Anestezi’’ kitabında yer alan röportajın işte bazı bölümleri:

.Hamilelere çeşitli sağlık sorunları ya da kazalar nedeniyle cer­rahi müdahale yapılması gerekebilir. Gebeler anestezi alıp ameliyat olabilir mi? “Gebeler anestezi altında ameliyat olabilirler. Ancak mecbur ka­lınmadıkça hamilelerde ameliyattan kaçınılmalıdır. Bunun en önemli sebebi, bebeğin zarar görebilme riskidir. Özellikle gebeliğin ilk üç ayı organların oluşma dönemi olduğu için verilen ilaçlar bebekte kro­mozom anomalilerine ve sakatlığa yol açabilir. İşte bu yüzden eğer mümkünse cerrahi müdahalelerin hamileliğin son üç aylık döneminde yapılması tercih edilmelidir. Ama zorunlu kalındığı takdirde diğer dönemlerde de anne adayına anestezi uygulanabilir.”

 . Hamilelikte cerrahi müdahale gerektiren durumlarda hem anne adayının hem de bebeğinin sağlığı için ideal anestezi yöntemi neye göre seçilir?“Cerrahi müdahale gereken bir anne adayında tercih edilecek anestezi yöntemi, ameliyatın cinsine ve hastanın durumuna göre belir­ lenir. Genelde bölgesel anestezi, öncelikle tercih edilen bir yöntemdir. Bölgesel anesteziye engel teşkil eden bir durum varsa, güvenli ilaçlar seçilerek genel anestezi uygulanabilir. Böyle bir durumda hem annenin, hem de bebeğin sağlığının zarar görmemesine özel bir itina gösterilir. Ancak anestezi ilaçlarının anneden çok bebeğe zarar verebilme riski vardır. İlaç seçimi de buna göre yapılır.”

. Anestezi uzmanları ameliyat olması gereken bir hamile has­taya cerrahi müdahale öncesinde nasıl yaklaşmalı, ne gibi tetkikler istemelidir?
“Sadece hamileler değil, ameliyat olacak tüm hastalar anestezi uzmanı tarafından mutlaka operasyon öncesinde görülmelidirler. Anestezi uzmanları uygulanacak anestezi yöntemine göre bazı testler isterler. Bu testler hastanın yaşına ve hamileliğinin haftasına bağlı olarak değişebilir. Kanama testleri, tansiyon ve şeker hastalığı ile ilgili testler muhakkak yapılmalıdır. Çünkü gebelerde yüksek tansiyon bir risk oluşturabilir. Hamilelik diyabetine de dikkat edilmelidir.”

“ANNE İYİ İSE BEBEK DE İYİ DEMEKTİR”

. Anestezi uzmanları ameliyat sırasında sadece anne adayının yaşamsal parametrelerini mi takip ederler? Yoksa anne karnındaki bebeğin sağlık durumu da kontrol edilir mi?
“Ameliyat sırasında bebeğin değil, annenin kalp ve solunum gibi yaşamsal parametreleri takip edilir. Anne iyi ise bebek de iyi demektir. Bebeğin durumu esasen anestezi öncesi tetkiklerde incelenir.”

. Hamile bir hastanın ameliyatında anestezi uzmanının sorum­luluğu nerede başlar, ne zaman biter?
“Anestezi uzmanının görevi bütün ameliyatlarda olduğu gibi hamilelerde de hasta ameliyathaneye gelmeden önce başlar. Bu so­rumluluk ameliyat bitiminde derlenme odasına kadar devam eder. Bu açıdan ameliyat öncesinde hamile bir hastanın anestezi uzmanı tarafından görülmesi son derece önemlidir. Gerekli değerlendirmeler ve tetkikler yapılıp, tedbirleri alınmalı ve anestezi yöntemi buna göre belirlenmelidir.”

Anestezi kapak

KİTAPTA YANITLARI YER ALAN DİĞER SORULAR

  • Ameliyat sonrasında anne adayının ağrısı varsa, dindirmek için ne yapılmalıdır?
  • Anestezi gerektiren diş tedavileri hamilelikte yapılabilir mi?
  • Hamile kadınlara diş tedavisi için uygulanan lokal anestezi bebek üzerinde zararlı etki yapar mı?

ANESTEZİ KİTABINDA YER ALAN DİĞER KONULAR

Sağlık Adası Yayınları’ndan çıkan ‘‘Sorular ve Yanıtlarla Anestezi’’ kitabında ameliyata hazırlık döneminde yapılması gerekenlerden genel, bölgesel ve lokal anesteziye kadar pek çok konu yer alıyor. Çocuklarda, yaşlılarda, kalp ve KOAH hastalarında anestezi uygulamalarıyla ilgili bilgilendirici söyleşiler bulunuyor.

Gazeteci Esra Kazancıbaşı Öztekin ile Nihal Yazan’ın imza attığı kitap, Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği’nin katkılarıyla hazırlandı. 15 hekimle söyleşi yapılan kitapta, anestezi, yoğun bakım ve ağrı tedavisiyle ilgili merak edilen yüzlerce sorunun yanıtı yer alıyor:

. Anestezi Nedir, Ne İşe Yarar?

. Güvenli Anestezi Nedir?

. Anestezi Uzmanları Neler Yapar?

. Genel Anestezi

. Bölgesel Anestezi

. Sedasyon

. Lokal Anestezi

. Özellikli Durumlarda Anestezi

. Çocuklarda Anestezi

. Yaşlılarda Anestezi

. Kalp Hastalarında Anestezi

. Diş Tedavilerinde Anestezi

. Hamilelikte Anestezi

. Ağrısız Doğum

. Anestezi Uzmanınız ve Siz

. Hastaların Sorumlulukları

. Ameliyat Dönemi (Perioperatif) Bakım ve Tedavi

. Anestezi Uzmanınız Hep Yanınızda!

. Palyatif Bakım

. Anestezi ile İlgili Yanlış Bilinenler

. 23 Soruda Anestezi

. Vücudun Alarm Sinyali: Ağrı

. Ağrıları Dindiren Bölüm: Algoloji

. Girişimsel Ağrı Tedavisi

. Kanser Ağrılarının Tedavisinde Girişimsel Yöntemler

. Ağrı Tedavisinde Doğrular-Yanlışlar

. Kemoterapiler Bu Yöntemle Daha Güvenli

. Kalp-Akciğer Canlandırması

. “Hayata El Ver”

KİTAPTA RÖPORTAJI YER ALAN UZMANLAR

Kitapta anestezi, yoğun bakım ve ağrı tedavisi konularında söyleşileri yer alan hekimlerin isimleri soyadı sırasına göre şöyle sıralanıyor:

Prof. Dr. Zekeriyya Alanoğlu,  Prof. Dr. Neslihan Alkış, Prof. Dr. Mustafa Bayar, Prof. Dr. Hülya Bilgin, Prof. Dr. Güner Kaya, Prof. Dr. Yüksel Keçik, Prof. Dr. Hasan Koçoğlu, Prof. Dr. Ercan Kurt, Prof. Dr. Ömer Kurtipek, Dr. Fikret Kutlu, Prof. Dr. Feyhan Ökten, Prof. Dr. Gül Köknel Talu, Prof. Dr. Emine Nur Tozan,  Doç. Dr. Tuğhan Utku ve Prof. Dr. Dilek Yörükoğlu.

www.sagligimicinhersey.com portalıyla aynı adı taşıyan sağlık kitapları serisinin beşinci kitabı olan “Sorular ve Yanıtlarla Anestezi”ye D&R mağazaları başta olmak üzere kitapevlerinden ulaşabilirsiniz. Kitabı ayrıca D&R web sitesi ve İdefix başta olmak üzere online kitapevlerinden de temin etmek mümkün.

Sağlığım İçin Her Şey Sağlık Kitapları Serisi’nin “Sorular ve Yanıtlarla Hepatitler”, “Sorular ve Yanıtlarla Göz Hastalıkları”, “Sorular ve Yanıtlarla Diyabet” ve ‘‘Sorularla ve Yanıtlarla Romatoid Artrit’’ konulu kitapları da bulunuyor.


İçeriği Paylaşın