REEM Nöroloji Merkezi uzmanlarından Dr. Mehmet Yavuz, kadınların yaklaşık beşte birinin, hamilelik döneminde bazı depresyon belirtileri ile mücadele ettiğini söyledi. Dr. Yavuz hamilelik depresyonuyla ilgili şu bilgileri verdi.
“Kadınların yaklaşık yüzde 10 ilâ 20’si hamilelik döneminde bazı depresyon belirtileri ile mücadele ediyor. Ve bu kadınların yaklaşık olarak 4’te 1’i majör depresyon geçiriyor. Depresyon her 4 kadından 1’inin hayatının bir döneminde etkileyen bir duygu durum bozukluğudur. Dolayısıyla bu hastalığın, hamilelik dönemindeki kadınları da yakalaması şaşırtıcı değil.”
Hamilelik sırasında geçirilen depresyonun sıklıkla teşhis edilmediğini belirten Dr. Yavuz, “Çünkü herkes bunun hormonal değişikliklerin bir sonucu olduğunu düşünüyor. Oysa bu düşünce hem anne hem de bebeğin sağlığı açısında önemli sakıncalar doğurabilir. Depresyon hamilelik sırasında da tedavi ve kontrol edilebilen bir hastalıktır, ancak ilk adım olarak yardım ve destek aranması, hem annenin sağlığı hem de bebeğin sağlığı açısından büyük önem taşır” diye konuştu ve konuyla ilgili soruları yanıtladı.
. Hamilelik depresyonu nedir?
Hamilelik depresyonu ya da antepartum depresyon, normal depresyon gibi bir duygu durum bozukluğudur. Duygu durum bozuklukları, beyin kimyasındaki değişimleri içeren biyolojik rahatsızlıklardır.
Hamilelik sırasındaki hormon değişimleri, beyindeki depresyon ve anskiyete ile direkt olarak bağlantısı bulunan kimyasal maddeleri etkileyebilir. Zor yaşam olayları da bu değişimleri artırarak hamilelikte depresyon yaşanmasına neden olabilir.
. Hamilelik depresyonun belirtileri nelerdir?
Depresyon geçiren kadınlar, aşağıda saydığı belirtilerden bazılarını, 2 hafta boyunca veya daha uzun süre yaşarlar.
1- Sürekli üzüntü hali
2- Konsantre olma güçlüğü
3- Çok az veya çok fazla uyuma
4- Genellikle haz veren aktivitelere olan ilginin kaybolması
5- Doğacak çocuğun istikbali ile alakalı karamsar düşünceler
6- Doğacak çocuğuna bakamama endişeleri
7- Ölüm, intihar veya ümitsizlik düşüncelerinin sürekli tekrarlaması
8- Anksiyete, huzursuzluk
9- Suçluluk veya değersizlik duyguları
10- Yeme alışkanlıklarında değişimler
. Hamilelik depresyonunun olası tetikleyicileri nelerdir?
Anne adaylarında depresyonu tetikleyen nedenler şöyle sıralanabilir:
— İlişkilerde sorunlar, evliliğin geleceği ile ilgili kaygılar
— Doğacak çocuğun özürlü olabilme ihtimalleri
— İstenmeyen hamilelik durumları
— Ailede veya kişide depresyon geçmişi
— Daha önce yaşanan düşükler
— Stresli yaşam olayları
— Hamilelikte komplikasyonlar olması
— Travmaya maruz kalmak
. Hamilelik depresyonu bebeğe zarar verir mi?
Tedavi edilmeyen depresyon; kötü beslenme, alkol alma, sigara içme ve intihar davranışı gibi erken doğum, düşük ağırlıklı doğum ve bebekte gelişimsel sorunlara neden olabilecek davranışlara yol açabilir. Sıklıkla depresif hisseden bir kadın, kendisine ve gelişmekte olan bebeğine bakmak için gerekli gücü ya da isteği bulamaz bu durumda da bebeğin gelişimi olumsuz etkilenir.
. Hamilelik depresyonu nasıl tedavi edilir?
Anne adayının, mutlaka profesyonel yardım alması gerekir. Hamilelik depresyonu geçiren kadınlar için tedavi seçenekleri şöyle sıralanabilir:
. Destek grupları
. Özel psikoterapi
. İlaç tedavisi
. TMS (transkranial manyetik stimülasyon) tedavisi.
Hamilelik sırasında kullanımının güvenli oluşu kanıtlanmış ilaçlar mevcuttur. Anne adayı ve bebeği açısından en güvenli ve en yararlı tedavi yönteminin ne olabileceği konusunda doktorunuzla konuşmalısınız.
Portalımız daha iyi bir deneyim için çerez kullanmaktadır. Portalımızda ziyaretinize devam etmeniz durumunda çerez politikamızı kabul etmiş sayılırsınız.